TräningstipsNär kortade du dina hål på stiglädrena och tog en galopptur i tvåpunktssits senast? Om du inte minns så är det hög tid att göra det – hur du ska göra det tipsar Camilla Hed, ridlärare nivå 3 och lärare på Wången om.
Camilla Hed: ”Islandshästryttare borde bli bättre på att använda två- och trepunktssits”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Flera av Camilla Heds elever kan ha hört henne säga att islandshästryttare är … lata ryttare.
– Haha. Ja jag sa det senast idag. Det är lite på skämt för att få ryttare att tänka till på hur de använder sin sits och övar på sin egen balans. Men islandshästryttare borde bli bättre på att använda två- och trepunktssits. Vi har ganska lätt att sitta ner i sadeln eftersom vi lätt fokuserar så mycket på gångarten tölt. Men hur många ger sig ut och galopperar i tvåpunktssits?
Så hur gör man – och varför är det så bra att lyfta rumpan ur sadeln?
– Alla ryttare behöver träna sin balans och alla kan förbättra sin balans. Och den lätta sitsen ger hästen frihet för ryggen, säger Camilla och levererar en dos inspiration
– Korta stiglädren två, tre hål, ställ dig i tvåpunktssits, galoppera intervaller och räkna galoppsprången. Vill du utmana dig själv kan du korta stiglädren FEM hål. I en del gångartssadlar kan det dock vara svårt att korta lädren så mycket att man kan stå bra och ha en bra balans. Då kan man se om det finns någon i närheten som har en allroundsadel som det är lättare att hitta balansen i med korta läder.
Trepunktssits
I trepunktssitsen har ryttaren sin vanliga längd på stiglädren – om de inte är för långa från början. ”Men då kan du kanske ändå behöva korta dem något hål,” säger Camilla. Tyget i byxbaken ska bara snudda vid sadeln.
–Trepunktssitsen är bra till exempel när man tränar trav eller galopp, särskilt på vingliga unghästar. Det är svårt att vara centrerad i sin lättridning på en oliksidig häst och man riskerar att påverka hästen negativt. Då är det bättre att rida i trepunktssits tills hästen blir mer liksidig.
”Lättridning” i galopp
– Och det är ju jätteroligt att galoppera och rida ”ga-lätt”, alltså omväxlande sitta ett språng och stå ett språng, öka och minska galoppen. Det viktiga är att ryttaren hittar balansen och kan styra hästen på lång tygel. Det förutsätter förstås att man har en häst som är tränad och svarar på signalerna, annars kan det bli farligt. Men säkerheten sitter ju inte enbart i tygeln.
Träna från marken
– Om man inte ridit så länge är det vanligt att fötterna åker fram när man ska stå i trepunktssits och då är det svårt att stå i balans. Därför brukar jag låta eleverna träna från marken först. Från lodrät sits till trepunktssits, och ner i tvåpunktssits genom att böja knäna. Foten måste vara under höften, annars går det inte att stå i balans. Det här är jättebra att träna framför en spegel!
Nu är tävlingssäsongen i full gång och många kommer att åka och titta på tävlingar runtom i landet. Då kan man passa på att träna sitt öga för att avgöra om ryttaren är i balans, tipsar Camilla:
– Fundera över vad som händer om man tar bort hästen under ryttaren. Landar hen på näsan, på rumpan eller på fötterna? Vi vill såklart att ryttaren hamnar på sina fötter!
Följ Ridsport på