Porträtt
24 maj 2023 06:20
Ridsportplus

Jack Eriksson: ”Jag vill jobba ännu mer med samspelet”

Inför VM 2023De vann VM 2019 och har fribiljett till VM 2023 i Holland. Jack Eriksson och Milla från Ammor är tillbaka på tävlingsbanorna efter stiltje på tävlingsfronten till följd av Covid -19 och Millas mammaledighet.

Jack Eriksson: ”Jag vill jobba ännu mer med samspelet”
Jack Eriksson och Milla från Ammor under VM 2019 i Berlin. Foto: Töltaren/Sofie Lahtinen Carlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ekipaget tog VM-guld i T2 young rider 2019 med totalpoängen 7,46 med bland annat två 8,0 för momentet lös tygel. Jack Eriksson och Milla från Ammor (f -07, e Dökkvi frá Mosfelli, u Mynta från Bergshill) smyger igång säsongen efter att Millas föl fött 2022 vants av i januari i år.

– Det är helt otroligt att man kan rida på de här poängen exakt ett år efter att Milla fölade, konstaterar Jack efter helgens start på Wången Open där deras två ritter belönades med 7,467 respektive 7,2.

Resan är målet

När ekipaget nu tar sikte mot VM har Jack hunnit gå från young rider till senior. Det tidigare VM-guldet har även gett Jack perspektiv på prestation och vad som får stå i fokus inför årets VM.

– 2019 hade vi kämpat så mycket hela säsongen, både jag och Milla var rätt trötta. Visst finns det press och nerver, men i år ska vi försöka genomföra resan och njuta av den.
– Att gå upp som senior är förstås speciellt, det är otroligt tuff konkurrens. Framför allt vill jag genomföra ett bra program som jag och Milla är nöjda med, men självklart hade det varit roligt med en finalplats.

Efter VM-guldet beskriver Jack att motivationen dog lite, de hade redan uppnått det stora målet. Något som i sig inte gör en lycklig, menar Jack som sedan igångsättningen av Milla känner att det finns mycket kvar att utveckla.

– Nu har hon varit igång ett halvår ungefär och vi har tagit det väldigt lugnt, de första två månaderna red jag bara barbacka och bettlöst. Det har framför allt utvecklat mig som ryttare och satt vårat samspel i fokus.
– Jag är själv förvånad över att hon blivit så stark så snabbt. Men jag tror det har mycket med vilja och hennes mentalitet att göra, hon älskar att arbeta och maxar i all träning. Men självklart behövs mer styrka.

Jack räds inte att gå till grunden med utvecklingsområden och hitta metoder som fungerar. Bland annat använder han sig av klicker och även om Milla inte är tränad med tekniken står mjukhet och harmoni i fokus.

– Det är klart att jag vill prestera bättre än tidigare och förbättra vissa saker som vi jobbat på. Jag vill jobba ännu mer med samspelt. Vi känner varandra väl, men det finns givetvis saker att jobba med.

Kompletterar varandra

När Jack var på jakt efter en ny häst 2015 var siktet inställt på en hingst, men både Jack själv och mamma Veronika Karlsson fastnade för Millas uttryck. Under provridningen tog Milla Jack med storm.

– Hon är sjukt bestämd och tar för sig med mycket attityd. Det kändes som att rida en hingst, säger en skrattande Jack som samtidigt konstaterar att han egentligen föredrar lugnare hästar än Millas viljestarka karaktär.
– Men jag tror att det gör att vi kompletterar varandra bra.

Förutom att delta på VM finns det annat som ska hinnas med. Bland annat är planen att Milla ska betäckas i år igen, berättar Jack.

– Det blir med Gljátoppur frá Miðhrauni.

Tema: Uppladdning inför VM (17)

Ridsport digital

99:- i månaden