Sport
21 april 18:02
Ridsportplus

Jenny Göransson: ”Vi slåss lite om honom i familjen”

Tävlingssäsongen 2024Redan i mars startade Jenny Göransson upp säsongen i Laholm. Under söndagen blev det gædingakeppnidebut tillsammans med Ágústínus frá Jaðri och Fengur från Backome.

Jenny Göransson: ”Vi slåss lite om honom i familjen”
Jenny Göransson och Ágústínus frá Jaðri. Arkivbild Foto: Veronica Olsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Under söndagens tävling på Marma Torp i Knivsta la sig Jenny Göransson i topp med Ágústínus frá Jaðri (f -15, e Arion frá Eystra-Fróðholti, u Prúð frá Stóra-Hofi) i både a-flokk och i gædingatölt. Tillsammans med nytillskottet Fengur från Backome (f -11, e Álfur frá Selfossi, u Fjóla frá Kirkjubæ) blev det andraplats i b-flokken och en tredjeplats i gædingatölten.

  Det var första gången Jenny valde att starta hästarna i gædingakeppni-grenarna och för Ágústínus var det första gången han startade grenarna medan Fengur har flera starter i gædingakeppni. Fengur är just nu regerande svensk mästare i b-flokk.
  – Det var jätteroligt och hästarna gjorde det de skulle. Det kändes som de tyckte det var roligt, de var pigga och det var jättehärliga känslor i bägge hästarna, säger Jenny Göransson som berättar mer om målen med kommande säsong.
  – Målet med Fengur är bara att lära känna honom. Med Ágústínus hoppas jag göra bättre och bättre resultat säsongen ut så får vi se hur långt det räcker.

  Utmanande vinter

  Jenny Göransson, som bor i Värmdö utanför Stockholm, startade upp säsongen tidigt redan i mitten på mars med start på Sundabakki i Laholm, till skillnad från många andra ekipage som börjat puttra igång sina säsonger nu i mitten på april.
  – Det betyder mycket att tidigt på säsongen kunna stämma av var hästarna ligger någonstans och vad man behöver förbättra. Går det bra är det bara ett plus.

  Vintern har inburit en del utmaningar även för Jenny Göransson som inte har något ridhus.
  – Vi bor ganska långt ut mot skärgården så det är väldigt fuktigt så det har varit mycket is den här vintern. Men det kom snö tidigt i höstas så vi har ändå kunnat galoppera lite. Men det är nyttigt också, man får lär sig att använda det underlaget som finns. Det är bra för hästarna att man rider ut och att det ibland bara blir en skrittur – de får en allsidig träning. Sen drömmer man självklart om ett ridhus, men nu är det som det är, man får göra det bästa av det.

  Nästa prioriterade tävling är Nivå 1 på Sundabakki i början på maj och därefter väntar ÖSM/Nivå 1 i Linköping i början på juni.

  Lämnat över tyglarna – för tillfället

  2022 vann Jenny Göransson b-finalen i a-flokk på NM tillsammans med Karri frá Gauksmýri (f-09 e Álfur frá Selfossi u Svikamylla frá Gauksmýri). Ekipaget tog därmed en biljett till a-finalen där de slutade på sjätte plats.

  Jenny Göransson Karri 12
  Tillsammans med Karri frá Gauksmýri på NM.

  I år är det en annan ryttare som setts i sadeln på Karri – nämligen Jennys dotter Alice Ekman. Karri och Alice har redan satt ett SM-kval i femgång och ett a-flokk tillsammans.
  – Nu ska jag tävla Fengur och Ágústínus i år så jag kände att det blev lite mycket och hon har tjatat och dragit i den här hästen sen han kom till oss. Han är snäll och en perfekt ungdomshäst, han är fortfarande min men vi slåss lite om honom i familjen kan man säga…

  Vill du läsa resultat från Marma Torps tävling så hittar du det här

  Ridsport digital

  99:- i månaden