Nyheter
23 november 2023 16:12
Ridsportplus

”Kan jag ha en så här fin häst?”

HästköpIslandshästvärldens "silly season" fortsätter efter VM. Denna gång är det Emma Söderberg i Hälsingland som bestämt sig för att göra en rejäl satsning och har köpt en häst från den österrikiska landslagsryttaren Christian Leitner.

”Kan jag ha en så här fin häst?”
– Jag hoppas också att han ska bli ett bra tillskott till den svenska aveln med tanke på sin stam, säger Emma Söderberg. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Tiden efter islandshäst-VM kan närmast liknas vid fotbollens ”silly season”. Nu har ytterligare ett spännande tillskott kastats in i leken i form av den högt bedömda hingsten Ljómi frá Narfastöðum (f-15, e Skýr frá Skalakoti, u Eik frá Narfastöðum). Hingsten är bedömd till 8,75 för ridegenskaper utan pass, med bland annat 9 för tölt.

Det är 35-åriga Emma Söderberg i Bergsjö, Hälsingland som köpt hingsten av den österrikiska landslagsryttaren Christian Leitner, som i år tävlade på VM som young rider.
– Jag har letat häst ett tag och kollat runt mycket. Sen fick Jamila Berg Dibi tips om Ljómi. Han var inte till salu officiellt så jag hade lite tur, säger Emma som haft blicken utanför Sverige för att hitta rätt häst.
– När vi fick filmen på honom så sa vi att ”den här hästen är för bra för att inte titta på ”. Sen satte vi oss på ett plan till Österrike.

Väl på plats i Österrike fångade fuxhingsten Emmas intresse direkt.
– Han stod i en box med låga boxväggar med hästar runt omkring och han var så cool. Jag kände direkt att det här var en häst som skulle kunna bli ens bästa vän.

Hon berättar att även under ryttare var det en häst som levde upp till hennes förhoppningar.
– Man såg rätt snabbt att det här var rätt häst, känslan var att ”nu har vi hittat honom”.

393838979_309393615262420_7563082272114977383_n
Emma och Ljómi under provridningen. Foto: Privat

Köpet av hingsten är ett stort steg för Emma som nu hoppas kunna satsa på tävlingsbanorna.
– Jag har hållit på ett tag nu, tävlat och tycker det är jättekul. Jag kände när jag började leta häst att jag ville ha en häst som kan räcka så långt som jag vill. Sen är det alltid omständigheter runtomkring. Man får inte ta något för givet men nu har jag ändå köpt en häst som jag vet ska ha potentialen. Jag tänker inte skynda någonting men jag vill komma upp i svårarae klasser såklart och sen vill jag såklart ta mig till SM, säger Emma som också medger att det var lite läskigt att köpa en häst av den kaliber.
– Tankarna har kommit ”Ska jag ha en sån här fin häst?”. Men sen så har jag tänkt att ja, nu tänker jag bara unna mig det här. Jag lägger så mycket tid och pengar, jag vet också att det är det här jag vill göra.

Emma framhåller också Jamila Berg Dibis stöd i jakten på rätt häst.
– Jag hade aldrig hittat honom utan henne.

Under fredagen börjar Ljómis resa till Sverige från Österrike.
– Det känns helt otroligt jättespännande och overkligt. Jag bara längtar tills han kommer hem och vi får börja lära känna varandra.

Ridsport digital

99:- i månaden