GK-SM 2024Flera läsare har uttryckt oro över bedömningen på GK-SM, där hästar med konfliktbeteenden uppmärksammats. Ridsport har talat med huvuddomaren och tävlingsledaren om var gränsen för grov ridning går och hur hästvälfärden säkerställs under mästerskapet.
Kritik om grov ridning på GK-SM
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under de första dagarna av GK-SM har Ridsport har fått många meddelanden med frågor kring bedömningen på mästerskapet. Många av frågorna har rört grov ridning då flera av Ridsports läsare uppmärksammat hästar som visar tydliga konfliktbeteenden under tävlingen.
Nina Bergholtz, huvuddomare under GK-SM, och tävlingsledaren Rebecca Jónasson har svarat på Ridsports frågor.
Var går gränsen för grov ridning?
– I domarhandledningen för gaedingakeppni finns ingen tydlig definition av vad som faller under grov ridning. Det är i stället en individuell bedömning som görs av varje domare och som framför allt avspeglas i poängen som domarna sätter. Ser man en brist i harmonin påverkar det alltid poängen. Bedöms denna brist som allvarlig kan man dela ut ett gult kort. Bedöms bristen som mycket allvarlig kan man dela ut ett rött kort och diskvalificera ekipaget. Detta gäller även brister som framkommer utanför tävlingsbanan, men på tävlingsområdet.
Vad säger ni om den kritik som framförs att domarna borde vara hårdare med till exempel gult kort respektive rött kort under ritterna under GK-SM?
– Flera gula kort har delats ut under GK-SM. När den kritik ni åsyftar kom till tävlingsledningens och domarnas kännedom, hölls ett extrainsatt domarmöte för att särskilt uppmärksamma detta. Från SIF:s håll kan vi dock meddela att domarna som dömer på GKSM alla är välmeriterade och erfarna och de dömer enligt de reglemente som finns tillgängligt. Som förbund vill vi dock vara tydliga med att vi tar till oss av den kritik som framkommer under årets mästerskap. Vi är också medvetna om att reglementen regelbundet behöver gås igenom, förtydligas och uppdateras.
Enligt uppgift till Ridsport har tävlingsledningen de senaste dagarna fått flera mejl med kritik om hur de har hanterat bedömning av hästar på banan som påvisat konfliktbeteenden, där det står att det ska diskuteras. Hur ser era diskussioner ut och vad är era åtgärder?
– Till tävlingsledningen har det inkommit två meddelanden gällande dessa frågor. Utifrån det har det hållits extra möten där tävlingsledningen och domarna har uppmärksammat och diskuterat dessa frågor. Det finns ett behov av att jobba vidare kring detta och det måste även tas upp på internationell nivå eftersom vi följer FEIFs internationella Rules and Regulations. Det vi har bestämt är att vi internationellt kommer lyfta behovet av att förtydliga vårt reglemente kring konfliktbeteenden och så kallad grov ridning.
Enligt reglementet vill domarna se en häst med mycket utstrålning, glädje, energiska och lösgjorda gångarter samt stor samarbetsvilja, de bilder vi har tagit del av är långt ifrån det. Hur tänker ni kring det?
– Vi är inte säkra på att vi sett exakt samma bilder, men de bilder vi har fått se avspeglar inte beskrivningen ovan. Beskrivningen ni nämner är det optimala ekipaget med högsta möjliga poäng. På ekipage som visar konfliktbeteenden blir poängen lägre, och man kan inte komma upp i högsta poäng. Generellt kan man säga att domarnas bedömning och poäng återspeglar en ritt i hela spannet från ett ” icke utfört moment” vilket ger låg poäng, hela vägen upp till en ”exemplarisk visning”, vilket är det ni refererar till. I de fall det utfärdas gula kort sätts poängen ner. Detta är hur bedömningen ser ut idag med det aktuella reglementet.
Hur säkerställs hästarnas välfärd på mästerskapet?
– Alla hästar veterinärbesiktigas varje dag innan start enligt Jordbruksverkets bestämmelser. De besiktigas alltså varje dag under hela meetinget, inte bara första dagen. Efter start kontrolleras hästarna ytterligare en gång av domare i collecting ring. Både hästens mun, kropp, ben och hovar kontrolleras. Man säkerställer även att utrustningen som använts under ritten följer tävlingsreglementet.
Vi har dessutom domare som cirkulerar på framridningen, i stallarna och på hela tävlingsområdet för att säkerställa att hästarna mår bra. Under hela tiden som banorna är öppna har det funnits domare på plats.
Har ni något övrigt att tillägga?
– Hästvälfärd är en fråga som Svenska Islandshästförbundet tar på största allvar och beaktar i alla sammanhang som relaterar till hantering, tävling och träning av hästar. Sedan slutet av sommaren har förbundet kopplat två av Sveriges främsta hästvälfärdsexperter, Elke Hartmann och Sofie Viksten Engfors, till sig för att få extra fokus på dessa frågor. Syftet med denna satsning är att öka kompetensen inom hästvälfärdsfrågor i hela förbundet samt att säkerställa att all vår verksamhet ”hästvälfärdssäkras”.
Läs mer om SIF:s rekrytering av Elke Hartmann och Sofie Viksten Engfors här
Följ Ridsport på