Avel
25 november 2023 06:23
Ridsportplus

Lovande hingst såld till Danmark

FramtidshoppRandver från Axnäs Östergården blev den högst bedömda 4-åriga hingsten i Sverige i år. Nu är hingsten såld utomlands. Uppfödaren Susanne Larsson berättar mer.

Lovande hingst såld till Danmark
TIll vänster: Randver på visningen på Romme med Erlingur Erlingsson i sadeln. Till höger: Susanne Larsson med Randver. Foto: Martina Persson / Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Randver från Axnäs Östergården (f-19, e Bjarkar fra Langholti, u Rakel från Hyndevad) fick en bedömning på 8,01 i år och blev den högst bedömda 4-åriga hingsten i Sverige 2023. Hingsten vann också Svenska Avelsmästerskapen i sin klass. Nu har uppfödaren Susanne Larsson sålt hingsten till Danmark.
– Det gick fort. Jag hade två intressenter. Först satte jag ut honom i Sverige, sen satte jag ut på honom en dansk sida. Då jag fick två intressenter.

370083780_335402159240258_5627859466523636170_n
Susanne Larsson med Randver. Foto: Privat

Susanne Larsson berättar att hon från början tänkte behålla hingsten själv.
– Han är så fruktansvärt snäll, men sen kände jag mina begränsningar i att rida fler hästar. Jag rider Diva (från Ådalen reds. anm.) nu. Sen jag också Falsetta efter Rakel och Fimur på gång. Så jag kände att jag fick släppa taget om honom, säger Susanne som understryker att hon aldrig sålt Randver om hon inte hittat rätt köpare.
– Jag ville bara sälja honom om han fick en vidare chans, han är en häst med stora möjligheter till att bli en topphäst. Han är så lättlärd och mjuk. Jag hade aldrig sålt honom om det inte hade känts bra, då hade jag fortsatt att ta fram honom här i Sverige.

Randvers nya ägare heter Jeannette Reymond Ajslev.
– Hon älskade hästen från början. Hon är en jätteduktig ryttare, har ridit varmblod tidigare och omges av många danska vänner som är duktiga på islandshäst. I Danmark är utvecklingen på islandshästsidan stor och det är kul att de fick upp ögonen för Randver, säger Susanne som berättar mer om planerna för Randver.
– Jeannettes mål är att tävla på hög nivå och planen att han kommer att avelsvisas igen med en professionell ryttare. Sen blir det säkerligen lite avkommor efter honom också.

Jeannette har redan uppdaterat Susanne med en hel del filmer och bilder.
– Det är tydligt att hon verkligen älskar hästen och det känns så bra. Han älskar mys och är väldigt kelig så det känns jätteroligt. Jeannette åt middag här och vi skålade i champagnen från Avelsmästerskapen när vi hade gjort affären. Det är roligt att man får så mycket fina vänner via hästsporten, att det ena ger det andra när man gör en bra hästaffär, säger en glad Susanne.

Ridsport digital

99:- i månaden