Clinic
15 december 2024 06:08
Ridsportplus

Marianne Florman: ”Ha en klar intention”

KommunikationAtt vara närvarande och att respektera hästen som biologisk varelse – det var två tydliga budskap när danska Marianne Florman höll clinic i Sverige.

Marianne Florman: ”Ha en klar intention”
Islandshästen Samuel höll koll på både sin matte och föreläsaren Marianne Florman. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Namnet Marianne Florman ekar kanske bekant – 1996 tog hon OS-guld tillsammans med danska handbollslandslaget. Hon spelade sammanlagt 107 landskamper och gjorde 170 mål i landslaget. Hennes spelstil var känd för att vara kraftfull och strategisk, och hon hade en stor roll i det danska landslagets succé under 90-talet.

    Numera ägnar sig Marianne Florman åt hästar, coachning, terapi och personlig utveckling. Sin metod kallar hon för True Lead och under sin clinic i Sverige i början av november visade hon hur hästarna är duktiga på att spegla oss människor – och hur mycket av oss själva vi kan läsa in i våra hästar.

    Synen på ledarskap

    True lead är en metodik som fokuserar på autentiskt och hållbart ledarskap. Programmet bygger på idén att en bra ledare måste vara genuin, känna sig själv och sina värderingar, och leda med integritet.
    – Men True lead är inte mer sant än andra saker, men det handlar mer om att du tror på dig själv, att du tror på det du har i åtanke och att du litar på dig själv. En ”äkta ledare” är inte den typen av ledare som säger ”sitt där, stå där” utan det handlar om att visa vägen, visa hur man ska närma sig något, och att du tror på det du ber om, förklarade Marianne som också konstaterade att det är viktigt att ha en tydlig intention när man arbetar med hästar, annars kan de bli förvirrade och i värsta fall till och med tappa förtroendet för människan.

    Marianne Florman
    Marianne Florman. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Under clinicen deltog tre hästar som alla fick stå för sin del i att visa interaktion mellan människa och häst. Först ut var fuxvalacken Rocky som nyfiket observerade sin omvärld. Han leddes in i ridhuset i kedjegrimskaft av sin ägare som höll honom relativt kort, något som fick valacken att spänna sig.
    – Han kanske inte är så avslappnad som du skulle önska, sa Marianne till ägaren som nickade.

    Marianne menar att hästen som biologisk varelse fungerar väldigt annorlunda mot oss människor, att hästar behöver få möjlighet att utforska sin omgivning med alla sina sinnen för att känna sig trygga. Hästar reglerar sin nervsystem genom att använda sin kropp, till exempel genom att röra sig och/eller sträcka sig. Därför, bara genom att ge Rocky mer frihet genom att länga grimskaftet slappnade valacken av relativt snabbt.
    – Många vill att våra hästar ska stå stilla, inte röra sig, inte se sig omkring, bara stanna här. Men det är en ny plats, vi har inte varit här förut, han är nyfiken och använder sina sinnen samtidigt som vi begränsar honom. För en häst är det helt naturligt att spänningen då ökar. Så när hästarna gör så här, sätter vi en etikett på dem och säger: ”Nu är den orolig”, men egentligen kanske hästen bara kämpar för att orientera sig i omgivningen, förklarade Marianne.

    Hon konstaterade att hästar också är otroligt duktiga på att läsa människor och att människor tenderar att vara för mycket i sitt huvud och för lite i sin kropp, vilket lätt ledr till problem i relationen med hästar.

    Rockys ägare berättade att hon har svårigheter att rygga valacken, både från ryggen och marken, och hon gav prov på det under clinicen när hon bad Rocky backa men där det blev tydligt att kommunikationen inte var fläckfri. Marianne gav tips om att vara tydligare i både avsikt och kroppsspråk och några minuter senare ryggade Rocky både bättre och kvickare.

    Marianne Florman_1
    Rocky slappnade av allt eftersom tiden gick. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Marianne konstaterade att det är viktigt att vara medveten om hur man använder sin kropp och sina rörelser, eftersom hästar är mycket känsliga för människors kroppsspråk.

    Nästa häst in var det 3-åriga stoet Chanel. Chanel visade tydlig stress över situationen och gnäggade efter sina hästkompisar.
    – Hon känner att hon har tagits bort från sin flock. Hon behöver väldigt mycket att jag är här tillsammans med henne och är någon som hon kan lita på.

    Marianne Florman_4
    Ungstoet Chanel visade en hel del stress inne i ridhuset. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Stoet fortsatte visa att hon inte var intresserad av att befinna sig inne i ridhuset och ställde sig på bakbenen väldigt nära Marianne.
    – I det här fallet är det många som skulle bestraffa henne, men för mig säger hon tydligt: ”Jag vill inte vara här. Jag vill inte vara med dig”. Det blir också väldigt tydligt att jag måste få henne att vilja vara med mig samtidigt som jag vill att hon respekterar mitt utrymme – annars kommer jag att bli skadad, sa Marianne och klargjorde att det också vara en tydlig skillnad på att ”skydda sig” och att få hästen att ”respektera utrymmet”.

    Marianne Florman_7
    Hit men inte längre förkunnade Marianne Florman för den unga hästen. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Marianne visade tydligt med kroppspråket när stoet kom för nära samtidigt som hon ledde hästen runt i ridhuset. Marianne berättade att hon håller en låg energi inom sig själv samtidigt som hon leder hästen, och att hon utifrån läget stoet befann sig i nu inte vill skapa mer energi i relationen.
    – Om ni vet hur många hästar jag har kommit till, och människor har satt alla möjliga etiketter på dem, ”den här är lat”, ”den här är snabb”, och den här är det ena och det andra. Så om vi kan ta bort allt det där och bara säga till oss själva att hästen bara pratar, att den har en konversation med oss och uttrycker sig?

    Från publiken kom frågan: Vad är det viktigaste att jobba med den här hästen just nu?
    – Att hon ska vilja vara med människor, samtidigt som hon måste lära sig att förstå personligt utrymme.

    Den tredje och sista hästen under clinicen var islandshästen Samuel. Han gav intrycket av att vara väldigt lugn häst, men ägaren Jenny berättade att han är introvert och tidvis kan bli ganska spänd. Marianne ber duon att promenera omkring i ridhuset och att därefter byta till en snabbare gångart.

    Marianne Florman_9
    Jenny och Samuel fick jobba med att förfina sin relation ytterligare. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Det blir tydligt att Samuel gärna väljer ett mer övertempo i trav. Marianne bad ägaren Jenny att börja fokusera mer på sig själv och vad hon säger med sitt kroppspråk.
    – Han går antingen ganska långsamt eller så springer han på väldigt fort, säger Marianne.

    Under samtalet mellan Marianne och Jenny framkommer det att Jenny själv känner igen sig i Samuels sätt att vara.
    – Ha gärna en klar intention kring vad du vill ska hända och visualisera det, sa Marianne som menar att visualisering är en starkt redskap som många idrottspsykologer använder sig av.

    Ekipaget har redan en god relation, det syns inte minst när Samuel noga bevakar Jenny när Jenny låter honom stå själv i mitten av arenan.

    Jenny får under en tid jobba med att visualisera vad hon och Samuel ska göra tillsammans, men också att dosera sin egen energi och förfina sina egna signaler i förhållande till sin häst för att hitta ytterligare samspel.

    Marianne Florman_11
    Ekipaget fick mycket beröm från publiken. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Marianne gav flera goda råd som handlar om kroppsspråk där Jenny fick bli medveten om hur hon går och rör sig tillsammans med sin häst.

    Marianne konstaterade också att hästarna läser oss människor ohyggligt fort. Ibland kan det kännas som att de läser våra tankar – något vi bör ta med oss i både hantering och ridning, menade hon.
    – Ibland handlar hästarnas beteende mer om hur vi är som människor och att hästarna plockar upp vårt kroppsspråk och vår energi, sa Marianne Florman.