FoderÄr stärkelse alltid av ondo? Kanske inte, konstaterar forskare efter en ny studie.
Ny studie på stärkelse och grovfoder
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hö med sämre kvalitet kan bli lättare att smälta med hjälp av stärkelserikt kraftfoder. Det är fibrerna som blir lättare att bryta ner, det visar en ny studie. Om höet däremot har bättre kvalitet, alltså mer protein och mindre fiber, hjälper inte tillskott av stärkelse. Med låg kvalitet menas mindre protein och mer fiber, och inte hö som är skadat av till exempel mögel eller hö som är dammigt.
Högre smältbarhet i hö innebär att hästen kan ta till sig mer av näringen; mindre blir ”avfall”. Det hö som räknades som lägre kvalitet hade ett proteininnehåll på mindre än åtta procent.
Fiber finns främst i stjälken på växten. Ju större och äldre växten blir mer fiber bildas.
Enligt den här studien kan det vara läge att tänka om när det gäller den så utskällda stärkelsen, som finns i spannmål – i alla fall om man har ett hö med lågt proteininnehåll. Förbehåll gäller för hästar som är känsliga för stärkelse eftersom både stärkelse och socker påverkar insulinnivån i blodet, vilket har betydelse för hästar med insulinresistens. Det finns också tidigare studier som visar att stärkelserika kraftfoder ger en försämrad tarmmiljö.
Studien som visade på att stärkelse kunde ”förbättra” höet gjordes på Missouri State University. Metoden användes in vitro, vilket betyder ”i glaset”, alltså i laboratorium.
Hästars avföring samlades in och lades i jäskärl tillsammans med det foder som skulle smältas, för att efterlikna miljön i hästmagen. Enligt forskarna är det lättare att se hur fibrer jäser i labb än ute i hästarna själva.
Följ Ridsport på