Hästägartips
7 september 2022 22:07
Ridsportplus

Grovfoder mår bäst i ”skafferiet”

Experten tipsarMånga tar vad man har när det gäller hur vi förvarar grovfodret. Men det finns knep som gör att grovfodret håller sig bättre. Ridsport har pratat med Hanna Johansson, västodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet, och hon ger dig de bästa tipsen om hur du förvarar ditt grovfoder.

Grovfoder mår bäst i ”skafferiet”
Torrt och svalt – så ska torrhö helst lagras. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det är vanligt att hösilagebalar förvaras utomhus.
    – De flesta har ingenstans att ställa in dem, och de är ju skyddade för väder och vind när de är inplastade. Men om det går att ställa balarna så att de inte är i sol hela tiden har det sina fördelar, säger Hanna Johansson, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet.

    Det kommer emellanåt rapporter om jästtillväxt i hösilage.
    – Jästtillväxt beror ofta på att balarna stått i solen och att det bildats kondens på insidan, då trivs jästsvamparna. Så det är bra om balarna kan vara i skugga, eller åtminstone inte i solen hela dagen, säger Hanna Johansson.

    Hanna-16
    Hanna Johansson, växtodlingsrådgivare

    Att ha hösilagebalarna ute på vintern är ingen nackdel.
    – Kyla är bara bra. Hösilage kan frysa, men det går fortfarande att hantera.

    Välj gärna en öppen plats för förvaring

    Förutom att välja någonstans där det är skuggigt är det en fördel att välja en öppen plats.
    – Möss, åkersork, råttor och fåglar kan gå på hösilaget. Gnagare har torgskräck, när de inte kan gömma sig riskerar de att utsättas för fiender. Därför är det bra om lagringsplatsen är öppen med marginal till gräset.

    Hanna Johansson säger att gnagarna inte har några problem att ta sig igenom plasten.
    – Ofta märker man inte angreppen förrän balen lyfts upp. Då blir det ofta till att slänga hela balen. I värsta fall har det gått in så mycket syre att det blivit mögeltillväxt och hela balen är skrot.

    Fåglar kan också ge sig på balar, inte sällan redan när balarna fortfarande ligger på fälten. Då kan det vara smart att ha en sorts specialtejp till hands.
    – Det finns tejp gjord för att laga balar med. Ett snabbt ihoptejpat hål kan göra så att det blir mindre hösilage som måste kastas, säger Hanna Johansson.

    Kyla är bara bra. Hösilage kan frysa, men det går fortfarande att hantera.

    Hon tycker att en viktig aspekt när det gäller lagring är att det ska vara lätt att komma åt fodret.
    – Det ska vara drägligt att hämta balar. Hästfolk jobbar väldigt mycket av tradition. De arbetar mycket hårdare fysiskt än vad som skulle accepteras till exempel på en mjölkgård. Där måste arbetet rationaliseras, bonden har inte råd att betala arbetskraften annars, säger Hanna Johansson.

    Förvara höet som i skafferiet

    När det gäller grovfodersorten hö är rådet att tänka som vi förvarar vår egen mat.
    – I skafferiet är det torrt, svalt och mörkt. Höbalarna har inget skydd som hösilaget.

    Fukt och kondens kan göra höet dåligt.
    – Höet blir dammigt, säger Hanna Johansson.

    Det är ingen nackdel om förvaringsplatsen är lite luftig.
    – Men det ska inte komma in för mycket fukt. Det går att se på vintern hur mycket snö som driver in.

    Ett sista tips är att städa ut förra årets hö innan årets hö får ta plats.
    – Då blir det mindre dammigt och du vet att det är årets fräscha hö som ligger förvarat.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2020.

    Ridsport digital

    99:- i månaden