Veterinärt
20 mars 2022 13:28
Ridsportplus

Djursjukgymnasten om sträckningar: ”Blir inte 100 procent återställd”

OlyckligtLera, is och snö gör hagarna hala under vår, höst och vinter. Vi är mitt i perioden då det finns ökad risk för att hästarna sträcker sig rejält och i värsta fall fläker sig helt. Djursjukgymnasten Anna Havsjö ger sina bästa tips om olyckan skulle vara framme.

Djursjukgymnasten om sträckningar: ”Blir inte 100 procent återställd”
Snöigt och lerigt underlag ökar risken för muskelsträckningar. Hästarna på bilden har dock klarat sig utan sträckningar. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ridsport har vänt sig till djursjukgymnasten Anna Havsjö, Ängelholm, för att få veta mer om vad du ska göra om olyckan är framme och hästen halkat så pass mycket att du förstår att den fått en muskelsträckning.

  När kan hästägaren misstänka en muskelsträckning eller fläkning?
  – En drabbad muskel blir svullen, öm och varm och hästen visar smärta när den rör sig, säger Anna Havsjö.
  – Det skiljer sig från belastningshälta, eftersom det är när hästen skjuter ifrån eller ska föra fram benet som det gör ont.
  – Muskelskador graderas som sträckning eller ruptur. En muskelbuk är som en bunt hårstrån och beroende på hur illa det är, kan bara några få ha gått av eller hela muskelbuken.
  – Om hästen har fläkt sig, brukar jag säga att man är lyckligt lottad om det bara är muskeln som har skadats. Den har god blodförsörjning och kan läka, det är värre med senor och ligament.

  Vad ska hästägaren göra?
  – Först bör en veterinär undersöka hästen. Eftersom hästbenet rent anatomiskt är gjort för att röra sig rakt framåt och bakåt, innebär det att när hästen halkar i sidled kan även ligament och själva benet skadas.

  20211122163849
  Anna Havsjö är legitimerad sjukgymnast med vidareutbildning inom veterinärmedicin och godkänd av Jordbruksverket som djurhälsopersonal.

  – En stor muskelskada som blivit mycket svullen är svår att undersöka med ultraljud innan svullnaden gått tillbaka. Både av det skälet och för att påskynda läkningen är det därför bra att sätta in kylbehandling direkt. Det görs förslagsvis genom att en plastpåse med fryst vetemjöl läggs mot skadan i 20 minuter. Detta upprepas så ofta du kan under de två första dygnen.
  – En påse ärtor kan också funka, men då måste du ha en handduk emellan för att det inte ska bli köldskador.

  Vad gör du som sjukgymnast?
  – När veterinären konstaterat att det handlar om en muskelskada och om möjligt graderat den, kopplas sjukgymnasten in. Min första uppgift är att skapa bra förutsättningar för läkning, bland annat genom att avlasta muskeln, jobba upp elasticiteten genom försiktig töjning och därefter stärka upp muskeln genom lagom belastning. Detta görs för att muskelfibrerna ska bli raka och organiserade under läkningen.
  – Om inget görs kommer ärrbildningen att bestå av fibrer som läkt åt olika håll. En skadad muskel kommer aldrig att bli lika elastisk som tidigare, ärrvävnaden gör att den inte kan sträckas ut på samma sätt som innan. Men ju rakare fibrerna läker, desto större är chansen att muskeln återfår en stor del av sin tidigare kapacitet.

  Hur ofta behandlar du hästen?
  – Veterinär och sjukgymnast samarbetar kring detta, läkningsprocessen följs upp med ultraljud. Det brukar vara fyra till sex veckor mellan återbesöken, mer frekvent i början.
  – Det krävs dagliga insatser, så hästägaren får lära sig hur hästen ska tränas. Vi har precis börjat samarbeta med ett videoföretag där vi kan visa vilka rörelser hästen ska utföra, det har blivit väldigt uppskattat.
  – Hur lång tid läkningsprocessen tar beror på vilken muskel som blivit skadad och i vilken rörelse den brukar vara aktiv. Muskeln blir inte 100 procent återställd, men muskeln kan uppnå 80 till 85 procent av sin tidigare kapacitet.

  Fakta

  SÅ KAN EN MUSKELSKADA BEHANDLAS

  • Boxvila används bara vid svår skada. Om nästan hela muskelbuken är av måste hästen hållas i stillhet i början.
  • Vid en mindre skada är kontrollerad rörelse i skritt bra.
  • Kinesiotape används direkt för avlastning och för att minska svullnaden. Längre fram kan tejpen ge taktil stimulering av huden och hjälpa hästen med sin kroppsuppfattning.
   Ibland används TENS för att stimulera läkning. I slutfasen får hästen inte alltid tillbaka rörelsen i muskeln normalt, då kan TENS vara bra för att få i gång kontraktion.


   Se över hagen

   Det kan vara klokt att försöka förebygga att hästarna halkar, eftersom muskelskador ofta tar minst tre månader att läka. Stängsla bort de mest leriga områdena i hagen om det går.

  • Salta och sanda på stallplanen och vid grindhålet, där det ofta blir upptrampat och halt.
  • Om vinterhagen är alltför lerig, kan sommarhagen användas när det blivit tjäle i marken.

   Ha bra rutiner

  • Skapa lugn och ro och bra rutiner kring in- och utsläpp. Ta inte in de mest oroliga hästarna sist.
  • Små isbroddar kan vara bra, de ger hästarna fäste och innebär liten risk för skador vid eventuella sparkar mellan hästarna.
  • Isbroddar kan även vara bra när underlaget blir knöligt och ojämnt vid frost, då är det ökad risk för vrickningar.

  Ridsport digital

  99:- i månaden