HovarVarför uppstår strålröta och hur kan du som hästägare förebygga problemet? Hovslagaren Benny Johnsson svarar.
Sju viktiga fakta om strålröta
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Benny Johnsson är hovslagare och lärare på hovslagarutbildningen på Flyinge. Jobbar även på klinik där han fokuserar på sjukdomar i hästens hovar. Här ger han goda råd om vad du ska tänka på som hästägare för att undvika strålröta hos din häst – och vad du gör om hästen drabbats.
1. Infektion
Strålröta är en infektion som uppstår i hästens hov när det bildas en anaerob, syrefattig, miljö. Det orsakas av bakterier eller svampsporer som gör att hovhornet mjukas upp och försvagas. Bakterien får då fäste och gör så att delar av hoven ruttnar.
Infektionen beror på många orsaker. Bristande hovvård i kombination med väta och fukt kan vara en utlösande faktor. Hur hoven är utformad rent genetiskt kan också påverka. Hästens miljö i både hage och stall spelar stor roll.
2. Vanligt när det blir höst
– Generellt sett trivs hästens hov i en konstant miljö. Hoven klarar både fuktig och torr miljö. Det som hoven ofta reagerar på är när miljön förändras fort. Till exempel när en torr sommar går mot blöt höst. Bakterierna finns ofta i hoven även när den är torr, men har då inte fått fäste. När fukten sedan kommer kan det bidra till att infektionen bryter ut, säger Benny Johnsson.
3. Symptom
Vanliga symptom är svart, illaluktande sekret i strålen. Strålen kan även bli mjukare och ändra form något. Om detta inte behandlas korrekt får hästen ont i den bakre delen av hoven. Det kan uppstå hälta, ömhet eller upplevas som att hästen inte vill gå framåt i största allmänhet.
4. Tvätta och torka
Förebygg strålröta genom kontinuerlig hovvård och genom att inte låta hästen stå i långa perioder på smutsigt, fuktigt strö i boxen. Utevistelse i fuktiga, leriga hagar bidrar också till att hornet mjukas upp och bakterien kan få fäste.
5. Eftervård
– Om hästen får en infektion i mittstrålfåran är det extra viktigt att hästägaren är noggrann med eftervården i vardagen efter att hovslagaren gjort sitt jobb. Det kan innebära att hästägaren dagligen behöver göra rent hovarna. Man får då kratsa hovarna och spola rent, men kan även behöva använda sig av en liten bit gasbinda som man drar igenom fårorna för att få det helt rent. Hoven behöver syre för att bakterierna inte ska trivas, så vi vill öppna upp och hålla det luftigt, inte instängt, säger Benny Johnsson.
6. Produkter ingen garanti
– Det finns en uppsjö av hovprodukter som ska hjälpa mot strålröta, men det är inte den primära lösningen på problemet. Visst kan man använda sig av ett sådant medel som komplement i sin eftervård, men lösningen ligger främst i verkning och skötsel av hovarna. Det går inte att bara spruta på ett medel och tro att allt ska bli bra, säger Benny Johnsson.
7. Ta hovhygien på allvar
– Ibland kan jag tycka att en del hästägare, och även hovslagare, inte ser allvaret i hovhygien. Var noga med att titta på hästens hovar varje dag så att allting ser friskt ut. Jag upplever att en del hästägare kan behöva bli mer intresserade av hovvård. Man lämnar gärna över bollen till hovslagaren helt och hållet, medan jag tror på ett nära samarbete. Fråga hovslagaren om råd, hur hovarna ser ut och hur det utvecklar sig. Hovslagaren och hästägaren har ett gemensamt ansvar för hästens välbefinnande, säger Benny Johnsson.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 17/2024.
Följ Ridsport på