Hästliv
3 april 10:30

SLU-docenten varnar för bremsning – plågsamt

SmärtpåverkanNyligen dömdes en man för att ha lämnat sin häst bremsad i stallet när han åkte iväg och utförde ett ärende. SLU-docent Jenny Yngvesson uttalar sig om metoden och anser att bremsning orsakar hästen kraftig smärta och att det är en förlegad metod som bara borde användas i nödfall.

SLU-docenten varnar för bremsning – plågsamt
En brems kan orsaka smärta vid hästens mule. Foto: IStock

Nyligen rapporterades det om en man som dömts för djurplågeri, efter att han ska ha lämnat sin häst bremsad i stallet en längre stund. Det hela ledde till att hästen fick sår och ärr runt mulen efter bremsen. 

Jenny Yngvesson, docent vid SLU, menar att en brems är ett kraftfullt tvångsmedel som är plågsamt för hästen. I en intervju i FoodMonitor svarar hon på frågor om begreppet.

– Det fungerar för att det gör så otroligt ont så att djuret bara står helt still. Hästen får en dålig upplevelse så efter den har bremsats en gång, eller grisar för den delen också, så kommer det att vara svårare att bremsa den nästa gång, säger hon till sajten.

Hon menar att metoden endast bör användas under korta stunder och vid akuta nödfall, som exempelvis om en häst är allvarligt skadad och man behöver lägga ett förband för att stoppa en blödning. Vid ett sådant tillfälle kan man använda en brems för att distrahera hästen en kort stund. 

Vad är en brems?

En brems består av en repögla som sitter fast i ett handtag. Bremsen läggs kring hästens överläpp och vrids om. Metoden har använts vid tillfällen då hästen av någon anledning kan behöva stå still, till exempel i samband med en veterinärbehandling när hästen behöver stå stilla för att en akut skada ska kunna behandlas. Vissa forskare menar att bremsen skapar en omedelbar smärta, vilket gör djuret paralyserat och distraherat och därför blir mindre benägen att reagera på smärtsignaler. Andra forskare menar att det frigörs hormoner och andra ämnen i djurets kropp som då skulle verka lugnande.

Ridsport digital

99:- i månaden