Nyheter
1 juli 06:10
Ridsportplus

Sofia Hallin redo för sitt första Landsmót: ”Tävlar mot mig själv”

Landsmót 2024Måndagen är den första av sju dagars hästfest när Landsmót drar igång i Reykjavík. I startlistorna finns både bekanta namn för svenskar, likväl som ett par svenskar.

Sofia Hallin redo för sitt första Landsmót: ”Tävlar mot mig själv”
Sofia Hallin och Sól.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är ett fullspäckat schema som löper under sju dagar när Landsmót drar igång. Det handlar om allt från avelsklasser till gæðingakeppni och sport.

  Två hästar följer med Sofia Hallin när svenskan gör sig redo för att starta sitt första Landsmót. Sól frá Halakoti (f -13, e Glóðafeykir frá Halakoti, u Sóldögg frá Kirkjubæ) är Sofias egen häst och är kvalad i B-flokk.
  – Det blir det sista vi gör tillsammans och jag hoppas på ett jättefint avslut. Sedan sätts hon i avel, berättar Sofia om stoet som hon fick som treåring av en slump, och som därefter hängt med på alla Sofias upptåg.
  – Hon gör allt hon ska efter sina förutsättningar, men för att nå längre hade jag önskat mer kapacitet. Genom avkommorna hoppas jag kunna få fram ännu finare hästar.

  Med i transporten finns också Kola frá Efri-Kvíhólma (f -09, e Kári frá Efri-Kvíhólma, u Kilja frá Norður-Hvammi). Det 15-åriga stoet samägs med svenskbaserade Máni Hilmarsson och är åldern till trots i början på sin karriär, hoppas Sofia.
  – Tidigare har hon stått lite bortglömd på betet, men i början av året bestämde jag mig för att se vad vi kan åstadkomma.

  Ekipaget kommer starta A-flokk under Landsmót. Långsiktigt är målet inställt på passgrenar, men i nuläget handlar det om att bygga upp stoet, menar Sofia.
  – Det var kul att testa att starta henne i A-flokk och bara en bonus att vi kom med på Landsmót.

  Sofia Hallin Kola
  Sofia och Kola.

  Stark konkurrens

  Uppladdningen har bestått av samma rutiner som alltid och en träningsvända på banan. Under söndagen anlände Sofia och hästarna till tävlingsplatsen, där allt nytt som en tävlingsplats innebär, presenterades för hästarna. Det främsta målet för Sofia är att bara tävla mot sig själv och ha kul.
  – Vi ska bara göra vårat bästa, precis som vid varje tävling, berättar hon och lägger till:
  – Man får anpassa förhoppningar och mål efter det hästmaterial man har.

  Sofia vittnar om skillnaden mellan mästerskap i Sverige, som bjuder på konkurrenskraftiga ekipage men i ett mindre antal än motsvarigheten på Island.
  – Det finns en otrolig bredd här på Island. Det räcker med en klubbtävling och poängen blir skyhöga. Var och varannan här äger riktigt fina hästar.

  Flera ekipage med svensk anknytning

  För den svensk som följer Landsmót finns det ytterligare namn som klingar bekant, däribland svenska Malin Andersson Skálmöld frá Miðfelli 2 (f -15, e Hringur frá Gunnarsstöðum I, u Stjarna frá Kálfsstöðum) samt tidigare svenskbaserade Eyjólfur Þorsteinsson med Óskar frá Litla-Garði (f -14, e Óskasteinn frá Íbishóli, u Gletting frá Árgerði).

  Även i avelsklasserna finns det svenskägt med i startlistorna. Skyggnir frá Skipaskaga (f -16, e Skýr frá Skálakoti, u Skynjun frá Skipaskaga) ägs av Marie Lundin-Hellberg, liksom sexåriga Snekkja frá Skipaskaga (f -18, e Skaginn frá Skipaskaga, u Viska frá Skipaskaga). Familjen Montans isländska avel representeras av Agnar frá Margrétarhofi (f -18, e Ölnir frá Akranesi, u Garún frá Garðshorni á Þelamörk) och Prästgårdens uppfödning Eledy frá Prestsbæ (f -18, e Hágangur frá Narfastöðum, u Þota frá Prestsbæ) startar i klassen för 6-åriga ston. Ytterligare en svenskägd häst finns med – Agersta Islandshästcenters Villimey frá Feti (f -18, e Skýr frá Skálakoti, u Kreppa frá Feti).

  Under måndagen rids bland annat B-flokk där Sofia är ett av ekipagen att äntra banan, liksom Eyjólfur Þorsteinsson med Óskar. På avelsbanan är det de 4- och 5-åriga stona som tar plats.

  Tisdagen bjuder på A-flokk där Sofia återigen finns med i startlistan, likväl som Malin Andersson på Skálmöld. De sista ålderskategorierna för ston i avel – 6- och 7-åringar – tar plats och 4-årshingstarna avslutar dagen.

  Onsdagen betyder att sporten tar vid. Hingstarnas avelskalsser fortsätter i form av 5-, 6- och 7-åringar.

  Veckoslutet fylls av uttagningar i sport samt finaler i både sport och gæðingakeppni. Dessutom delas utmärkelser ut, däribland hederpremie och 1-klass för avkommor.

  Arrangörens hemsida
  Tidsprogram
  Startlistor
  Deltagarlistor avel

  Ridsport digital

  99:- i månaden