Hästägartips
18 juni 06:10
Ridsportplus

Svårare att se positiva uttryck hos hästen

HästhälsaAI-tekniken kan komma att hjälpa oss att läsa av hästens kroppsspråk för att identifiera om den mår bra eller dåligt.

Svårare att se positiva uttryck hos hästen
Hur ska vi se skillnad på om hästen är avslappnad eller står still på grund av kronisk smärta? Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På senare år har hästens uttryck för konflikt och smärta kartlagts, bland annat genom Equine Pain Face, som visar hur vissa muskler drar ihop sig i ansiktet vid smärta eller otrivsel. Däremot är det svårare att tolka hästens psykiska välmående, då det är mycket små skillnader i kroppsspråket som visar att hästen är nöjd. 

  Hur ska vi se skillnad på om hästen är avslappnad eller står still på grund av kronisk smärta? Att den är lugn och mår bra eller lugn och mår dåligt?

  Detta var ett av de ämnen som togs upp vid årets ISES-konferens, på temat ”A good life for horses”. Här framkom att när hästen har ett bra liv, visar den fler positiva känslor än negativa. Men eftersom de positiva kan vara svårare att upptäcka kan vi behöva ta AI-teknik till hjälp för att tolka dem; ett neuralt nätverk kan lära sig att känna igen känslotillstånden från observationer.

  ISES står för International Society for Equitation Science, som i 16 år ägnat sig åt att presentera vetenskapliga fakta kring hur hästar kan användas och tränas på ett sätt som inte inkräktar på deras välfärd.

  Källa: A good life for horses. ISES konferens Nya Zeeland.

  Ridsport digital

  99:- i månaden