Avel
26 mars 2023 19:49
Ridsportplus

Svenska Avelsmästerskapen – Stor nyhet för svenska uppfödare

Nytt mästerskapDet kommer inte vara ett mästerskap som avgörs på Himmelstalund i juli, istället kommer två mästerskap avgöras: Sport-SM och det nyinrättade Svenska Avelsmästerskapen.
– Det har saknats ett sånt här forum, konstaterar Heimir Gunnarsson på SIF Avel som hoppas att mästerskapet ska bli en sporre för svenska uppfödare.

Svenska Avelsmästerskapen – Stor nyhet för svenska uppfödare
För att kvalificera sig till Svenska Avelsmästerskapen måste hästarna visas på någon av årets visningar.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sport-SM får sällskap av Svenska Avelsmästerskapen på Himmelstalund i år. Det nya mästerskapet inrättas för att sporra svenska uppfödare men också för att ge en större insyn i det avelsarbetet som pågår i Sverige berättar Heimir Gunnarsson, avelsledare på SIF Avel.
Den högst bedömda hingsten respektive stoet i varje ålderskategori kommer att tilldelas SM-guld.
– Vi saknar helt enkelt ett tävlingsmoment i aveln i Sverige. Men vi behöver en plattform, dels för att uppfödarna ska kunna få en klapp på ryggen och få chansen att lyfta en pokal och dessutom få möjligheten att marknadsföra sitt avelsarbete, säger Heimir Gunnarsson.

Han drar en parallell till den stora folkfesten Landsmót på Island.
– Landsmót gör så mycket så mycket för avelsarbetet på Island, Det uppmuntrar uppfödarna till att bli mer ambitiösa. Uppfödarna på Island har ambitionen har få med sin häst till Landsmót och att bli den bästa hästen där.

Årets bedömningar blir kvalificerande

Det kommer bli de tre högst bedömda hästarna per ålderskategori och kön som kommer att få en inbjudan till att visas på Himmelstalund. För att kvalificera sig måste hästen vara visad 2023, vilket innebär att hästen måste visas på någon av de två visningar som sker innan SM.

Väl på plats på Himmelstalund kommer det ske en öppen bedömning där varje häst har sex sträckor på sig att visa sig. Att det är just en öppen bedömning höjer dessutom spänningsmomentet menar Heimir Gunnarsson.
– Hästarna kommer både kunna höja sin bedömning eller sänka den. Tanken är att det bli både publikvänligt och spännande. Vi kommer också ha en speaker på plats som kommer att beskriva vad som händer inne på banan.

Med Svenska Avelsmästerskapen hoppas SIF Avel att ge publiken en insyn i det svenska avelsarbetet men också att publiken ska få möjligheten att se framtidens sport-stjärnor tändas.
– På SM är det många gånger samma hästar år efter år, men här kan vi garantera publiken att de kommer få se nya hästar. Det ger också en inblick i framtiden, för majoriteten av hästarna som tävlar är mer eller mindre avelsbedömda hästar, säger Heimir Gunnarsson.

Mästerskapet kommer gå under fredags- och lördagskvällen där stona i respektive ålderskategori visas på fredagen och hingstarna på lördagen.

Niclas Dahlqvist som är ordförande i SIF Avel är positiv till att mästerskapet arrangeras i samband med Sport-SM.
– Jag tycker ska bli jättekul att vi gör den här satsningen tillsammans och knyter samman avel och sport. Det rör ju sig om samma hästar. Det känns bra att ta ett gemensamt grepp för att visa att avelsmålen och goda prestationer går hand i hand, säger han och berättar att SIF Avel redan 2022 tog ett grepp för att belysa hur aveln och sporten korrelerar.
– Vi tog ett grepp förra året på sociala medier att presentera hästarna på SM och presentera hur deras visningar gått. En bra bedömning ger ofta en bra tävlingshäst i slutändan, säger han.

Även Lena Andersson Järmark, projektledare i SM-gruppen, är glad över att kunna utöka programmet på årets Sport-SM. Hon berättar att pandemin påverkat de senaste årens mästerskap.
– Men i år vågar vi satsa igen, vi vill försöka göra SM till en stor folk- och hästfest. Det här samarbetet med SIF Avel är en del av det, men vi kommer också bland annat ha föreläsningar med alltifrån idrottspsykolog till hovslagare som kommer pågå samtidigt som tävlingarna. Vi tycker samarbetet med SIF Avel är jätteroligt förstås.

Allt från avelsåret 2023 (33)

Ridsport digital

99:- i månaden