Sport
16 september 2022 09:34

Tillfälligt sänkta vaccinationskrav från FEIF

TävlingFEIF följer FEI:s beslut när det gäller kravet på vaccin mot hästinfluensa vid FEI-tävlingar. Detta för att göra mer vaccin tillgängligt för mer oskyddade grupper så som väldigt unga och äldre hästar.

Tillfälligt sänkta vaccinationskrav från FEIF
På grund av leveransproblem råder det en viss brist på vaccinet. Foto: Istock

FEI har godkänt ett tillfälligt undantag från vaccinationsreglerna på grund av vaccinbristen som beror på leveransproblem hos Boehringer Ingelheim, som är en av de stora tillverkarna av hästinfluensavaccin. Undantaget innebär att tiden mellan påfyllnadsdoserna förlängs från sex till tolv månader. Samtidigt skärps smittskyddet och biosäkerhetsnivån höjs.

Reglerna gäller från och med 1 oktober 2022 till 1 april 2023 och under den här tiden får hästar delta i FEI- och FEIF-tävlingar med en påfyllnadsdos som tagits inom de senaste 12 månaderna. Men inte senare än sju dagar innan tävlingen.

Unga hästar mellan noll till fyra år och äldre hästar löper störst risk att insjukna, på grund av försämrat immunförsvar. Att förlänga intervallen mellan påfyllnadsdoserna utsätter inte ”medelålders” sporthästar som för större fara, medan mer vaccin på det viset blir tillgängligt för de mer oskyddade yngre och äldre hästarna.

”Ridsporten måste jobba tillsammans för att hantera utmaningarna med vaccinbristen”, skriver FEI i ett pressmeddelande.

”Förlängningen är tillfällig och endast möjlig eftersom FEI-hästar har blivit vaccinerade en gång i halvåret, under många år. Så fort vaccintillgången ökar kommer vi att återgå till sexmånadersintervaller igen.” skriver FEI.

FEIF har valt att följa FEI:s beslut och meddelar också att precis som FEI att så fort vaccintillgången ökar kommer kravet på vaccinering med sexmånadersintervaller åter införas.

Ridsport digital

99:- i månaden