Träningstips
11 mars 06:20

Träningstips: Använd skritten för att hitta självbärig tölt

TräningstipsEn enkel övning som bidrar till både takt och självbärighet i tölt - det är vad Isabella Rinaldo delar med sig av i det här träningstipset.

Träningstips: Använd skritten för att hitta självbärig tölt
Foto: Tilda Tyrbo

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Isabella Rinaldo är utbildas hippolog med inriktning islandshäst och Ridlärare II. Genom Bella Rinaldo Häst- och Ryttarutbildning bedriver hon verksamhet med fokus på att häst och ryttare ska vara trivas och att relationen ska vara enkelt i vardagen med resultatet hållbara och glada hästar som trivs i sina kroppar.

Genom att börja i skritten och därifrån lära oss att kontrollera hästens steglängd och så småningom även energi, är en av Isabellas favoritövningar. Övningen kan varieras på flera sätt och kommer at gynna en taktren, självbärig tölt.

  1. Börja hitta kortare steg – Utgångsläget är grundskritt. Därifrån bromsar ryttaren upp genom att bli mer stilla i sadeln, spänner magen en aning, men utan att bli spänd i kroppen. Ger hästen inget gensvar kan ett röstkommando läggas till, och i allra sista hand tygeln. Börja med enstaka steg, var noga med att hästen blir kvar i de korta stegen utan att ryttaren hänger i tygeln – ryttaren ska kunna lätta på tygeln och hästen ska gå kvar med samma korta steg. Till en början kan det vara hjälpsamt att ha en medhjälpare från marken som kan berätta när hästen kortar steget. Öka succesivt antalet korta steg du ber om.
  2. Gå över till långa steg – Ur de kortare stegen ber ryttaren hästen om längre steg genom att slappna av i sitsen och följa hästens rörelse. De flesta hästarna har enklare för att länga än att korta stegen, därför kan det vara bra att lägga till en hjälpgivning med skänkel eller röst som tydliggör att hästen ska länga stegen igen – på så sätt blir det lättare att hästen lär sig vänta och inte länger stegen utan ryttarens hjälpgivning.
  3. Variera steglängden – Be hästen att växla mellan korta och långa steg om vartannat. När hjälpgivningen och hästens gensvar fungerar bra kan ryttaren med fördel arbete med varierade övergångar – med en tydlig steglängdsförändring eller med en mer succesiv förändring.
  4. Närma dig tölten med ökad energi – När övningen fungerar bra i skritt kan tanken gå mot tölt. Övergången till tölt görs enklast ur kortare steg, men inte allt för korta. Syftet är att kunna göra övergången ur en lite kortare skritt än grundskritten, med bättre bärighet. Genom att öka energin med bibehållen steglängd går hästen mot tölt. Återigen – var noggrann med att inte fastna i tygeln. Ha som målbild att använda tygeln så lite som möjligt, men krävs förtydligande är det bättre att ge och ta, än att bli stum i tygeln.
  5. Tänk bakvänt i nedtagningen – För att gå från tölt till skritt använder ryttaren samma tänk som i skritt-tölt-övergången, men bakvänt. Ta sakta ned energin, med målet att gå mot samma skritt som man startade i. 

Ridsport digital

119:-/mån