Nyheter
16 mars 16:43
Ridsportplus

Transport med häst hamnade i diket – problem med dragkroken: ”Hade änglavakt”

Mot alla oddsPå väg hem från träningen gick infästningen till dragkroken av. Hästtransporten lossnade från bilen, välte och hästen Flisan hamnade i diket. Hästen klarade sig mirakulöst med några mindre skador. Nu uppmanar Amanda Svedegård hästägare att dubbelkolla dragkrokens kvalité.

Transport med häst hamnade i diket – problem med dragkroken: ”Hade änglavakt”
Hästen Flisan klarade sig mirakulöst efter olyckan, som orsakades av en dålig infästning för bilens dragkrok. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var i måndags kväll som Amanda Svedegård var på väg hem från en dressyrträning med sin häst Flisan bak i hästtransporten. Allt hade gått bra på vägen till träningen och ingenting verkade konstigt, men på vägen hem hände det som inte får hända. Vid Flädingstorp, i Kalmar län, hördes ett annorlunda skrapande ljud.
  – Plötsligt hör vi en duns, som var förvånansvärt låg med tanke på vad som hände. Vi kände hur släpet gungade till, som om hästen trampade till ordentligt därinne och sedan ett skrapande ljud som påminde om att avgasröret lossnade eller liknande. Min styvpappa, som körde bilen, vände sig till mig och sa att det var helt mörkt bakom oss. Vi hade tappat transporten, den var inte kvar, säger Amanda.

  ”Minns inte senast jag blev så rädd”

  Fullständig panik utbröt i bilen.
  – Jag minns inte senast jag blev så rädd. Jag kastade mig ur bilen och sprang bak mot transporten som hade vält i ett dike på höger sida av vägen några meter bort. Då såg jag att det inte fanns någon häst i transporten och fick panik i ytterligare några sekunder. Vid det här laget hade en annan bilist stannat till för att hjälpa oss och då såg vi att hästen låg några meter ifrån oss längre fram i diket. 
  Amanda gick fram till hästen och höll i hennes grimma. 
  – Jag bara pratade med henne och försökte hålla mig så lugn jag kunde. Jag ville försöka ge henne någon form av trygghet. Hon reste sig upp, vilket gjorde mig lättad. 

  Fick hjälp från människor i närheten

  Eftersom de stod vid en väg med bilister som passerade i 90 km i timmen bestämde sig Amanda för att ringa 112 för att varna om transporten som låg i väggrenen. Därefter fick de hjälp att ta sig ifrån vägen och in till en hästgård som turligt nog låg på andra sidan vägen.
  – Där bodde en familj som hade en mindre hästgård. De hade hört smällen och kom ut för att hjälpa oss. Flisan hade på sig ett fleecetäcke, men det var helt genomblött efter att hon hade hamnat i det vattenfyllda diket. Vi fick låna två torra fleecetäcken av familjen och Flisan fick hö så att hon kunde hålla sig lugn. 

  Lindriga skador

  I allt tumult var 23-åriga Flisan en riktig klippa.
  – Hon följde mig så snällt från vägen och in på gården där vi kunde kolla igenom henne ordentligt. Hon var såklart tagen av händelsen men gick ändå med mig och det var otroligt fint att se att hon verkligen litade på mig, säger Amanda. 
  Hästen rörde sig till synes som vanligt.
  – Hon blödde lite från näsa och mun men hade bara ytliga sår som tur var.
  De fick sedan låna en hästtransport av paret för att kunna ta sig den sista biten hem.
  – Flisan gick rakt på transporten som om ingenting hade hänt. Jag hade inte klandrat henne om hon inte hade velat bli lastad, men hon gick rakt på som hon alltid gör. Hon är verkligen modig, tapper och tillitsfull. 

  Förvånande att bilen gått igenom besiktningen

  Det var infästningen till dragkroken som hade gått av. Det syntes tydligt när Amanda och hennes familj undersökte den efter olyckan. 
  – När vi tittade på fästet där dragkroken gått av så såg vi att den måste varit dålig under en längre tid. Men bilen besiktigades för bara några månader sedan. Att bilen gått igenom besiktningen i det skicket är helt galet, det är totalt livsfarligt. Det hade kunnat gå så mycket värre. Tänk om transporten hade rullat över i det andra körfältet och orsakat en mycket större olycka, säger Amanda.
  Hon menar att man förutsätter att även dragkroken är ok att använda efter en bilbesiktning och hon uppmanar alla att ta en extra titt på sina dragkrokar innan lastning.
  – Detta var ett permanent fäste med en dragkrok som satt fast i bilen, man tror inte att sådant ska hända. Framöver kommer jag såklart även vara noggrann med att kolla detta. 

  Veterinär undersökte hästen

  Eftersom de bedömde att hästen inte hade några akuta skador så valde de att köra hem henne för att vila och ringde ut veterinären först dagen efter. 
  – Veterinären undersökte henne grundligt och vi kom fram till att hästen haft änglavakt. Hon är inte halt överhuvudtaget, men potentiellt har hon en mindre senskada på höger framben. Men eftersom hon inte haltar behöver det inte vara så farligt, men det är något vi håller koll på. Sedan har hon antagligen även ett brutet revben på höger sida, men det verkar inte ha gjort någon åverkan på något inre organ. Veterinären bedömde därför att det bara ska läka naturligt. Däremot har hon fått Metacam utskrivet eftersom hon hade märkbart ont i sin kropp, berättar Amanda. 
  Hästen kunde gå ut i hagen igen med sina kompisar dagen därpå. Några dagar senare mår Flisan redan märkbart bättre. 
  – Hon känns som sig själv, hon är pigg och alert. När jag tittar på bilderna på transporten så är jag förvånad över att hon mår såhär bra. Men jag har mycket hellre en trasig transport än en trasig häst. Jag är otroligt tacksam över att hon mår bra. 

  ”Otroligt snäll och trygg i sig själv”

  För Amanda var upplevelsen psykiskt påfrestande. 
  – Nu när jag vet att hon kommer bli bra så känns det såklart mycket bättre. Men det var jobbigt och det kommer nog dröja innan vi vågar köra transport igen. Hästen verkar inte rädd, utan det sitter nog mer i oss människor i den här situationen, säger Amanda.
  Hon har ägt Flisan sedan år 2019.
  – Vi har tränat dressyr och hoppat en del, men för det mesta har vi bara haft kul i skogen. Hon är otroligt snäll och trygg i sig själv och har tidigare varit ridskolehäst. Man kan sätta upp vilken människa som helst på henne och hon tar hand om dem. Jag har en annan häst också, som är mycket mer reaktiv och explosiv. Om det hade varit han som var i transporten när det hände så hade situationen kunnat se helt annorlunda ut. 

  Ridsport digital

  99:- i månaden