SäkerthetEfter att en värmebalja börjat brinna med öppna lågor i veckan reder Ridsport ut vad som hänt och vad som krävs för att installera en värmebalja på ett säkert sätt.
Värmebaljan fattade eld: ”Vet faktiskt inte hur det kunnat gå så illa”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Under veckan har ett inlägg på Facebook fått stor uppmärksamhet efter att en värmebalja fattat eld och börjat brinna med öppna lågor.
Det handlade om en värmebalja från Willab, 120 liter, som varit installerad utan jordfelsbrytare, vilket möjliggjort branden. Linus Elvertsson är produktchef på Willab och händelsen med den brinnande värmebaljan är den första han hört talas om, uppger han.
– Vår absoluta rekommendation är att använda jordfelsbrytare om det inte finns i elcentralen.
– Jag känner bara till detta fall. Bekymret är om det kommer in kondensvatten mellan ytter- och innerbalja. Kommer det in kondensvatten där och baljan ställs undan kan det med lite otur bli överslag mellan dessa kablar. Normalt är det i så fall att det bränner lite i plasten – jag vet faktiskt inte hur det kunnat gå så illa i det här fallet, berättar han.
Willabs värmebalja är byggd med en transformator, vilket gör det svårt tekniskt att inkludera en jordfelsbrytare i produkten i sig.
– För att det ska vara ofarligt för djur går det 240 volt till transformatorn och därifrån 24 volt – om djuret skulle komma åt att skada kabeln ska de inte kunna få ström i sig. Nackdelen är att man får högre ampere när man transformerar ned till 24 volt, då kan detta bekymmer uppstå om man har otur. I moderna elcentraler finns oftast jordfelsbrytare, då räcker det.
Står det i instruktionerna att en jordfelsbrytare ska användas?
– Ja, det gör det. Det har alltid funnit med, men i år är det uppdaterat där vi understryker det ytterligare.
En värmebalja från er som installerats med jordfelsbrytare, är den säker?
– Ja, det stämmer.
Thermobar utesluter brandrisk
Även Thermobar säljer värmebaljor, och även dessa rekommenderas att användas med jordfelsbrytare. Men trots det går Marie Hasselbom, medgrundare och nuvarande ensam ägare, i god för att en Thermobar inte utgör någon brandrisk – även utan jordfelsbrytare.
– Nej, det finns ingen risk. När vi startade för 22 år sedan bestämde vi oss för att jobba med otroligt högkvalitativa produkter vad gäller säkerhet och hållbarhet. Vi jobbar bara med svenska leverantörer och med produktion i Sverige, förklarar Marie Hasselblom som även utesluter liknande kondensproblem som Linus Elvertsson beskriver med Willabs produkter.
Trots det rekommenderar även Marie Hasselbom att jordfelsbrytare ska användas, vilket framgår i Thermobars installationsbeskrivning.
– Man ska alltid använda jordfelsbrytare. Om man känner sig osäker bör man ta kontakt med en elektriker.
Följ Ridsport på