Hästliv
8 april 11:05
Ridsportplus

Victory Tilly kom tillbaka efter gaffelbandsskada

Come backPå söndagen kom beskedet att travhästen Victory Tilly avlivats. Han blev Årets Travhäst två gånger och lyckades dessutom komma tillbaka och vinna flera stora lopp efter en gaffelbandsskada.

Victory Tilly kom tillbaka efter gaffelbandsskada
Stig H Johansson Och Victory Tilly. Bilden är från 2005. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  När Stig H Johanssons stjärna Victory Tilly drabbades av gaffelbandsskada 2003 hade Stig H lärt sig att gaffelbandsskador måste få lång tid på sig för att läka ut.

  – Ett års tid får man avsätta. I början hände det att jag satte igång hästarna lite för tidigt, och körde fyra eller fem jobb innan de blev dåliga igen, sade Stig H Johansson i en intervju gjord för några år sedan.

  – Victory Tilly fick en rejäl skada. Hela gaffelbandet var av, men han fick ett år på sig, och under den tiden fick han bland annat simträna. Det är ett bra sätt att ge kondition utan att benen belastas, berättade Stig H.

  Mer förståndiga tränare minskar risken

  Victory Tilly kom tillbaka i vinnarcirkeln, och fortsatte vinna lopp tills han var elva år.

  – Kanske var han ett gyllene undantag, men jag har också fått andra hästar i träning som haft utläkta gaffelbandsskador och klarat sig utan återfall, säger Stig H Johansson, som upplever att antalet gaffelbandsskador i travet har minskat jämfört med för ett antal år sedan.

  – Jag tror att det beror på bättre hästar och mer förståndiga tränare som tar hänsyn till underlaget. Men det går inte att undvika risken för gaffelbandsskador. Inte på tävlingshästar som du tränar maximalt, säger Stig H Johansson.

  Victory Tilly blev 29 år.

  Ridsport digital

  99:- i månaden