Porträtt
25 november 2022 09:44
Ridsportplus

”Vill du få det bästa av din häst är det absolut nödvändigt att vara ödmjuk”

PorträttTyskan Lisa Drath har vunnit sex mästerskapstitlar i år på Tyska och Mitteuropeiska mästerskapen. På Friends rider hon en lånad häst, något som går utanför hennes vanliga filosofi där långsiktighet är en av nycklarna.

”Vill du få det bästa av din häst är det absolut nödvändigt att vara ödmjuk”
Hon startade sin egen verksamhet 2017 där hon utbildar och rider hästar under vardagarna och under helgerna reser hon runt i Europa och undervisar. Hon har elever i Danmark, Nederländerna, Österrike, i Frankrike och såklart i hemlandet Tyskland.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Tyska Lisa Drath fick göra ett hastigt hästbyte och under tordagens uppvärmningsklass red hon Valur frá Heggsstödum (f-15, e Loki frá Selfossi, u Dimma frá Hveragerdi). En islandsägd häst som tränas av svenskbaserade Máni Hilmarsson.

  – Det blev lite spontant. Jag red hästen första gången kvällen före tävlingen, säger Lisa Drath och förklarar sedan att hon blev tvungen att ändra sin planering efter att omständigheterna gjorde att hon inte kunde ta med sig hästen hon hade tänkt rida på tävlingen på Friends. Det blev en ändring i sista minuten som Lisa Drath ändå ser glatt på.

  – Jag är så glad och tacksam att jag fick låna en häst av en vän här i Sverige.

  Under torsdagens klass nådde hon tillsammans med Valur poängen 7,0 i en klass med hög konkurrens.
  – Han är bara 7 år och han har ingen erfarenhet av en sån här typ av tävling. Så jag är väldigt nöjd med honom. Jag tycker det är en rolig utmaning, såklart måste man vara en erfaren tävlingsryttare för att tävla en häst man inte ridit tidigare speciellt på en sån här arena. Du kan inte ändra så mycket i hästen utan du får verkligen rida på det du har. Du får ta hästen för vad den är i stunden och använda dig av din erfarenhet.

  Ett unik säsong bakom sig

  Lisa Drath berättar att det skiljer sig från hennes idealbild av tävling ser ut då hon gillar att vara väl förberedd och tänka långsiktigt. Något som, inte helt oväntat, verkar vara ett vinnande koncept. Den 32-åriga tyskan har minst sagt framgångsrik säsong bakom sig med inte mindre än sex mästerskapstitlar.
  – Jag skulle säga att det varit en perfekt säsong, det har verkligen gått väldigt väldigt bra, säger Lisa Drath och skrattar.

  Tillsammans med Kjalar frá Strandarhjáleigu (f-06, e Borgar frá Strandarhjáleigu, u Lukka frá Hvolsvelli) vann hon T1 på både Tyska mästerskapen och Mitteuropeiska mästerskapen på poängen 8,83 respektive 8,50.

  Tillsammans med musblacken Byr frá Strandarhjáleigu (f- 12, e Sjóður frá Kirkjubæ, u Bylgja frá Strandarhjáleigu) tog hon guld i femgång under både Tyska mästerskapen och Mitteuropeiska mästerskapen och det är tillsammans med Byr som hon ligger högst på FEIF:s rankningslista i femgångskombination.
  – Jag är så tacksam för mina hästar. Det är också en fantastisk känsla att tro på en häst och allt man trott och hoppats på faktiskt sker.

  Han är alltid där till 200 procent

  Kjalar har Lisa Drath haft sedan han var 4 år och hon har tränat honom sen dess. Hon beskriver Kjalar som en häst som man kanske inte lägger märke till vid första anblicken men som med god och långsiktig träning utvecklats till den nivån han är idag.

  – Det finns hästar som har bättre gångarter än honom, men han har verkligen den bästa inställningen. Han är alltid där till 200 procent, han är så fokuserad och gör alltid sitt yttersta. Han har bra gångarter men hans stora styrka är hans inställning och att han alltid är mottaglig för ryttaren. Han är en väldigt speciell häst för mig, säger Lisa Drath.

  Byr kom också till Lisa Drath som 4-åring och är speciell på ett annat sätt. Han är nämligen den första riktigt framgångsrika häst som hon ägt helt själv från början.
  – Det är speciellt, jag har verkligen trott på den här hästen från första början.

  Även här är det hästens inställning som tilltalat Lisa Drath och var det som hon fastnade för när hon red honom första gången.

  – Han är så otroligt trygg i sig själv, han är inte rädd för någonting. Han var sån redan som 4-åring och det är inte så vanligt för en så ung hingst. Sen har han helt fantastiska gångarter, säger Lisa Drath som också lyfter fram Byrs trygghet som en vinnande faktor i den flygande passen.
  – Han är otroligt säker i passläggningarna och störs aldrig av något. Han vet precis vad som ska göras och jag behöver nästan inte göra någonting för han vet exakt vad som ska göras. Han är ganska unik.

  Att leda rankningslistan i femgångskombination betyder mycket. Men Lisa Drath poängterar både den stora konkurrensen men också det komplexa i att ha alla fem gångarter på plats i en häst.

  Långsiktighet viktigt

  Mästerskapshästarna Kjalar och Byr har utbildats och tränats under lång tid för att nå den nivån de är på i dag. Som ryttare beskriver Lisa Drath sig själv som tålmodig och fokuserad.

  – Jag tror verkligen på processen. Jag behöver inte att hästarna levererar nästa dag, jag tror verkligen på att låta dem få tid att utvecklas både fysiskt och psykiskt. Jag väntar på att de blir redo att ge av sin kapacitet till mig. Vill du få det bästa av din häst är det absolut nödvändigt att vara ödmjuk inför den och att våga vänta på den.

  Lisa Drath 2
  En utmaning men en rolig sådan, så såg Lisa Drath på starten med Valur. Foto: Sandra Nordin Johansson

  På frågan om Lisa Drath alltid varit tålmodig och jobbat långsiktigt kommer svaret ”nej” blixtsnabbt följt av ett skratt.
  – När du är ung så händer det att du tvivlar på dig själv. Men tålamod och långsiktighet kommer med erfarenheten. Du lär dig på vägen att utbildningen av en häst aldrig går spikrakt uppåt, det kommer alltid komma bakslag. Det är en del av processen och ju fler hästar du tränar desto mer lär du dig att du måste vänta på hästarna, säger hon och lägger till:

  – Jag är tacksam för att jag får jobba med hästar. Jag kommer från en familj utan hästbakgrund. Jag hittade ganska nyligen en önskelista som jag skrev när jag var 6 år. Jag önskade mig i julklapp att ”någon gång, nästa år, få rida en ridlektion”. Så jag är tacksam över att jag jobbar med hästar nu och bara får vara nära dem sju dagar i veckan.

  Under intervjun är det tydligt att tacksamheten är en av Lisa Drath stora drivkrafter. Hon talar ofta om att vara ödmjuk inför hästen. På frågan vilken som varit den största lärdomen i hennes liv svarar Lisa Drath:
  – Jag vet inte vilken, men oavsett så är det absolut en häst som lärt mig den, inte en människa. Jag tycker det är den stora behållningen med att jobba med hästar, att de reflekterar den du är och vad du gör.

  Kanske inte den största lärdomen men den viktigaste är att du måste ”get your shit together”

  Efter en stunds funderande säger hon:
  – Kanske inte den största lärdomen men den viktigaste är att du måste ”get your shit together” när du jobbar med hästar för de visar dig vem du är och det handlar inte bara om hur du rider. Du lär dig massor av dem. 

  Inför 2023 satsar Lisa Drath precis som många andra på VM i Nederländerna. Hon har ridit flera VM och vunnit flera mästerskapsmedaljer men Lisa Drath menar att det inte är självklart att få en VM-biljett eftersom konkurrensen bland de tyska ryttarna är stor.
  – Men självklart ska jag göra mitt bästa för att få en plats i laget. Så vi får se.

  Ridsport digital

  99:- i månaden