Avel
8 augusti 2023 18:11
Ridsportplus

VM: Kolgrimur upp i ledning

VM 2023De första bedömningarna har gått på VM. Trots ett av Sveriges medaljhopp föll bort så det ändå lovande ut för resten av veckan.

VM: Kolgrimur upp i ledning
Kolgrimur från Gunvarbyn. Foto: Lars Jansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  VM inleddes med att publiken bjöds på visning av världens bästa islandshästar just nu.De 5-åriga stona var först ut och det var Frauke Schenzel som visade fram Rebekka vom Kronshof (f-18, e Óðinn vom Habichtswald, u Emma vom Kronshof) som var först ut.

  Rebekka tävlar för Tyskland och det var nog få i publiken om inte gärna hade tagit med sig det otroligt talangfulla stoet hem. Med en exteriör på 8,26 så låg stoet på en andraplats inför ridbedömningen. Stoet fick en ridbedömning på 8,22 i mitten på juni där hon fick bland annat 8,5 för tölt, galopp och helhetsintryck. Under visningen juni var kanske skritten stoets akilleshäl där hon fick 6,5. Det nätta stoet är hela 146 centimeter i mankhöjd.

  Under tisdagens ridbedömning fick Rebekka 8,5 för tölt där hon bland annat fick kommentaren höga rörelser. Stoet höjde skritten från 6,5 till 7,0. Stoet fick dessutom för 8,5 för trav och ridbarhet. Hon landade på preliminära 8,16 inför den öppna bedömningen.

  Därefter var det dags för Norges representant Alexandra fra Kringeland (f-18, e Álfasteinn frá Selfossi, u Veröld frá Blönduósi). Skäckstoet, som upplevs som en rejälare modell än föregående häst, visades av Erlingur Erlingsson. Stoet har en exteriörbedömning på 8,16 med sig från vårens visning där hon också fick 9 för tölt och långsam tölt.

  Från läktarsidan kändes det först som att stoet saknade en del framåtbjudning för dagen vilket också kanske visade sig i form av sänkning i tölten där hon ändå fick 8,5 för både tölt och långsamt tempo tölt. Dagens akilleshäl var skritten där hon fick 6,0.

  Att en 5-årig häst har svårt att länga skritten i ett sammanhang som VM är inte förvånande. Många av hästarna har gjort sin livs längsta resa och det är ett stort sammanhang. Dessutom har hästarna ytterligare chans att höja sig under veckan,

  Därefter var det dags för Arsol frá Akranesi (f-18, e Spuni frá Vesturkoti, u Sollilja frá Saudanesi) med Adalheidur Anna Gudjónsdóttir i sadeln. Stoet som tävlar för Island längde sig fint med aktiva bakben i traven för att därefter visa en pass för 8,5. Stoet fick en ridbedömning på 8,65 tidigare i år med bland annat 9 för pass och skritt.

  Det svarta stoet verkade ta hela sammanhanget med ro och man måste understryka jämnheten i hela visningen. Men tisdagens visning nådde inte riktigt samma höjd som tidigare men stoet fick ändå 8,5 för tölt med kommentarer goda rörelser och 8,5 för ridbarhet. I passen fick hon kommentaren: stark överlinje.
  Exteriörbedömningen hon har med sig från visningen tidigare i år ä 8,24 och dagens ridbedömning gav 8,45 vilket ger en bedömning på 8,38 och ett järngrepp om ledningen i klassen.

  Därefter var det dags för det bruna krutpaketet List fra Bendstrup (f-18, e Skinfaxi fra Lysholm, e Minning fra Bendstrup) som visades av Søren Agerskov Madsen. Stoet har med sig fina 8,34 för exteriör, varav 9,0 för rygg och kors och är det 5-åriga sto som har högst exteriörbedömning i startfältet.

  Efter några vändor fick Søren Agerskov Madsen sitta av och spänna sadelgjorden. Noterbart är att under avelsbedömningar har ryttarna rätt att rätta till utrustningen om något inte skulle stämma, det handlar trots allt om att visa fram hästarnas potential. Därefter var det dags för skritt där stoet fick 8,0.

  I galoppen visade List bra tempo och tölten som visades därefter var av en bättre kvalitet än den första sträckan då det kändes som stoet kommit igång. I det långsamma tempot tog stoet chansen att öka lite under överstrykningen så det är tydligt att framåtbjudning inte är en bristvara hos det bruna stoet vilket också var en av kommentarerna för ridbarhet: framåt. List fick poängen 8,5 för tölt med kommentaren bra och höga rörelser. Inför den öppna bedömningen ligger stoet nu på 8,04 och en tredje plats.

  Sist ut i klassen var Náttfaradís från Raudhetta gård (f-18, e Dagfari frá Eylandi, u Tindra från Raudhetta) som tävlar för Sverige. Náttfaradís visades av Sebastian Benje och ekipaget hade ett fint publikstöd och stoet tog situationen väl.

  Stoet visade höga rörelser i tölten och under tidigare visning i år har hon fått 8,0 för tölt. Under tisdagen fick nådde hon samma poäng. Hon visade fin långsam tölt och belönades därefter med 8,5 med kommentaren höga rörelser.

  Att visa pass på en 5-åring är inte alltid självklart, men för Náttfaradís såg det ut att vara nemas problemas. Tidigare har hon fått 8 för pass och under dagens visning landade hon på samma poäng.

  Skritten var stoets svaga punkt under tisdagen, den var klart överilad och även om man såg att det fanns potential hade stoet svårt att slappna av och landade på 5,5. I galoppen visade hon bra tempo och sträck.

  239_nattiaradis
  Náttfaradís var aningen spänd för dagen. Foto: Lars Jansson

  Náttfaradís har en exteriörbedömning på 7,92 varav 8,0 för proportioner, 8,50 för rygg och kors. Dagens visning gav en ridbedömning på 7,82 vilket ger en preliminär totalpoäng på 7,85.

  Mótor från Smedjan preliminär tvåa

  Även bland de 5-åriga hingstarna var det en Kronshof-häst först ut. Reynir vom Kronshof (f-18, e Óðinn vom Habichtswald, u Gígja vom Kronshof II) visade en trevlig trav och bjöd på en riktig gunghästgaloppvisning. Under tidigare visning i år har hingsten fått 8,5 för trav och helhetsintryck.

  Under första töltsträckan var Reynir inte riktigt nöjd med situationen och slog en del med huvudet. Men under de andra sträckorna var det en mer tillfreds häst och han fick 8 för tölt och ridbarhet. Han fick också 8,5 för trav. Hingsten har 9,0 för ben och en exteriörbedömning på 8,32. Under visningen idag fick Reynir 7,82 för ridegenskaper vilket gjorde att hingsten hamnade på 7,99.

  Höfdi frá Berg (f-18, e Apollo frá Haukholtum, u Hilda frá Bjarnarhöfn) och visades av Þorgeir Ólafsson. Det var tydligt att ryttaren satsade på passen men hingsten slog dessvärre upp i första sträckan men andra sträckan låg den svarta hingsten fint och publiken gav stort stöd. Passpoängen landade på 8,5. Även för tölten och traven belönades hingsten med 8,5. Han fick dessutom kommentaren lugn i helhetsintrycket.

  Höfdi är visad fyra gånger innan VM och deltog på Landsmót 2022. Preliminär totalpoäng inför den öppna bedömningen är 8,34.

  Mótor från Smedjan (f-18, e Viking från Österåker, u Minning från Margaretehof) visades av Vignir Jonasson. Den 5-åriga hingsten visade luftig tölt men något osäker form till en början. Det var tydligt att det finns stor potential i både trav och galopp men för dagen kändes det som det saknades lite tempo vilket också visade sig bitvis i poängen. Hingsten fick 8 för tölt och 8,5 för ridbarhet med kommentaren lugn. Han fick 8 för helhetsintryck, skritt och även för pass. Mótor landade på en totalpoäng på 8,11 vilket ger en preliminär andraplats.

  Så gick det för 6-åringarna

  Det franska stoet Harka du Langeren (f-17, e Bjarkar frá Langholti, u Tillit du Langeren) visades på Romme i Sverige tidigare i år, då fick stoet 8,02 för ridegenskaper med flera 8,5 med skritt och pass som som svagare gångarter. Skritten under tisdagens visning lämnade också en del att önska, den var kort och överilad och landade på 7,0. Även passen var svag under tisdagen, den fick poängen 6,5. Men det fanns givetvis guldglimtar i stoets visning.

  På tisdagens bedömning var det ett sto med öronen framåt som bjöd på en trevlig syn i flera av gångarterna. Den som sett farfar Herjólfur frá Ragnheiðarstöðum kunde känna igen rörelsemönstret. Harka landade 8,5 för tölt, för långsam tölt och för helhetsintryck. Hon visade genomsläpplighet och lätta rörelser. Det är spännande att se om stoet kan höja sig på den öppna bedömningen.

  Tyska Pruda von der Dresdnerheide (f-17, e Álfasteinn frá Selfossi, uÞraut frá Þingeyrum) visades av Sigurður Óli Kristinsson. Stoet har en exteriör på 8,0 med sig från tidigare visningar och ligger på en femte plats exteriört under årets VM. Under den första visningen av pass slog stoet upp i galopp, men det tog hon igen när hon en sträcka senare visade en god pass och gav stoet 8,0.

  Stoet fick 9,0 för tölt i Verden tidigare i år men under tisdagens visning hamnade stoet på poängen 8. Men det fanns fina glimtar och säkerligen mer att hämta inför den öppna bedömningen. Totalt landade stoet på en ridbedömning på 8,22 vilket ger henne en totalbedömning på 8,15.

  Pála vom Kronshof (f-17, e Óðinn vom Habichtswald, u Jódís vom Kronshof) äntrade banan till publikens jubel. Ryttaren Frauke Schenzel log större delen av visning – vilket inte är svårt att förstå med tanke på vilken talangfull häst hon satt på.

  Båda föräldrarna till Pála var aktuella för VM i sportklasserna så hon har en del att leva upp till, och som det ser ut nu så finns det goda förutsättningar att vi även ska få se Pála i sportklasserna framöver. Kronshof har använt sig av embryotransfer och det bäddar för att stoet inte enbart behöver hamna i avelsboxen som kan bli resultatet för många ston som gör bra visningar.

  225_pala_vom_kronshof
  Pala vom Kronshof. Foto: Lars Jansson


  Pála har flera 9,0 i ridbedömningen från tidigare i år och under visningen i Nederländerna fick hon flera 9:or. Bland annat för tölt, trav och helhetsintryck. Stoet visade många styrkor, bra tempo och lyhördhet för ryttaren vilket också visade sig i poängen för ridbarhet där hon också fick 9,0. Stoet svaghet, som så många andras denna dag, var skritten. Totalt har stoet en preliminär bedömning på 8,49 och ligger på en andraplacering inför den öppna bedömningen.

  Svenska Karolina från Backome (f-17, e Viking från Österåker, u Kvika vom Forstwald) visades av tyska Karly Zingsheim. Stoet gjorde en jämn visning och såg väldigt samarbetsvillig ut. På visningen i våras fick stoet 9 för ridbarhet och under tisdagen fick stoet 8,5 för ridbarheten och hon fick även 8,5 för helhetsintryck.

  Hon landade också på 8,0 för tölt, trav och skritt. Men stoet har en del kvar att bevisa, hon visade en ridbedömning på 8,45 tidigare i våras mot dagens 8,03.

  Gudrun fra Bredgaard (f-17, e Skinfaxi fra Lysholm, u  Iða frá Holtsmúla 1), som tävlar för Danmark, visades av Søren Agerskov Madsen. Isabellstoet gjorde en jämn visning och fick 8,5 för tölt med kommentarerna bra rörelse och ren takt.

  Sen innan har stoet med sig en exteriörbedömning på 8,19 vilket ger henne en tredjeplacering bland exteriören i ålderskategorin för ston. Dagens ridbedömning gav en poäng på 8,25 och hon fick även 8,5 för galopp, sakta galopp, skritt och helhetsintryck. Dessutom fick hon 9 för ridbarhet. Stoet har en preliminär bedömning på på årets VM på 8,23 vilket just nu är en bronsplacering.

  Hrönn frá Faksholum (f-17, e Kiljan frá Steinnesi, u Adama frá Burfelli) visades av Jakob Svavar Sigurðsson. Det svarta stoet representerar Island och ägs numera av tyska Kronshof och Anja Egger-Meier. Stoet har exteriörbedömning på 8,59 vilket gav henne ett försprång till de andra hästarna. Ridbedömningen landade på 8,61 under tisdagen. Ryttaren visade en lång överstrykning i tölten och stoet fick 8,5 för tölt och även för sakta tölt.

  Hrönn var ett av stona som visade rejält tempo i galoppen och det fick utdelning: 9 för galopp med kommentaren: bra sträck och i uppförsbacke. Stoet fick även 9 för ridbarhet, helhetsintryck och 8,0 för pass. Just nu ligger Hrönn i ledning med sina preliminära totalpoäng 8,60.

  Fuxstoet Aria frá Álftakoti (f-17, e Skyr frá Skalakoti, u Arna frá Holtsmúla 1) tävlar för Nederländerna och visades av Tom Buijtelaar. Det var ett avslappnad och positivt sto som äntrade banan och landade poängen 8 för tölt och trav.

  Det var ett stort publikstöd, inte konstigt med tanke på att ekipaget red för Nederländerna. Stoet som tidigare fått 8,14 för ridbarhet landade på 7,87 under tisdagen. Detta gav en totalpoäng på 7,87 och en preliminär sjundeplats i startfältet.

  Sen var det dags för hingstarna i 6-årsklassen. Hingsten Geisli frá Arbae (f-17, e Ölnir frá Akranesi, u Gledi frá Arbae) har en exteriörbedömning på 8,76 med sig in i VM med bland annat 9,5 för rygg och kors. Dessutom har hingsten 9 för proportioner och hals-manke-bog. På visningen tidigare i år fick hingsten 8,34 för ridegenskaper.

  Geisli visade upp en fin hållning och levererade fina sträckor, bland annat en sträcka i pass som gav hingsten en poäng på 8,5. Precis som flera av de isländska hästarna kändes hingsten väldigt tillfreds med banan och omgivningarna. Kanske är det rutin från Landsmót som visar sig. Geisli fick en ridbedömning under tisdagen på 8,38 med flera 8,5:or i protokollet. Geisli frá Arbae visades av Árni Björn Pálsson. Geisli ligger just nu på samma som totalpoäng som en annan hingst inför den öppna bedömningen: 8,52.

  Därefter var det dags för Merkur från Smedjan (f-17, e Alfur frá Selfossi, u Minning från Margretehof). Hingsten som tävlar för Sverige visades av Josefin Birkebro som äger hingsten tillsammans med uppfödarna. Hon inledde med att visa Merkur i en sträcka i galopp för att därefter visa trav. Den manfagra hingsten gjorde en godkänd bedömning och visade bra tempo i galoppen. Efter galoppen kom hingsten loss mer i kroppen och hingsten levererade en riktigt trevlig sträcka i tölt. Töltpoängen landade till sist på 8,0. Även traven gynnades av galoppsträckan och Merkur visade fina bakbenssteg och fick 8,5 för trav. Hingsten har 8,29 med sig exteriört har bland 9,5 för man och svans.

  237_merkur_från_smedjan3
  Merkur från Smedjan. Foto: Lars Jansson

  Men det finns mer att hämta, hingsten fick 8,20 för ridegenskaper tidigare i år och i Oirschot ligger ridegenskaperna på 8,05 – än så länge. Just nu ligger totalpoängen på 8,13 och preliminärt ett silver.

  Men inte långt efter på totalbedömningen 8,11 ligger Viking-avkomman Goliat fra Dysterud (f-17, e.Viking från Österåker, u Garún frá Árbæ). När hingsten äntrade banan för Norge var det ingen fråga om vilken fadershingst som stod bakom. Alla tre startade hästar efter Viking från Österåker visade flera gemensamma drag både i form av uttryck men också i gångarterna.

  Hingsten visade trevlig galopp och efter galoppen kom hingsten loss och visade en fin sida. Det var trevlig visning utan större missar även om hingsten skyggade lite i slutet av banan under en sträcka. Hingsten visade en trevlig hållning i traven och där fick den poängen 8,5 med kommentarerna säker och bra takt. Den bleksvarta Goliat med 144 i mankhöjd visades av Kristin Elise Andersen.

  Sist ut var Hradi fra Skovhuset (f- 17, e Feykir frá Háholti, u Særún frá Sauðárkróki) som tidigt i visningen levererade en trevlig passräcka som väckte publiken i solen. Hingsten som representerar Danmark visades av Sigurður Óli Kristinsson.

  Hingsten levererade tölt med luftiga rörelser och även en luftig trav. I den sakta tölten visade hingsten fin sida och vid överstrykningen höll hingsten formen bra. Hradi visade upp en vägvinnande trav som gav honom en poäng på 8,5.

  Men Hradis absolut starkaste gångart för dagen var utan tvekan passen där han fick poängen 9,5. Han fick även 9,0 för ridbarhet och landade på ridegenskaper för 8,64 och en totalbedömning på samma poäng som ovan nämnda Geisli frá Arbae: 8,52.

  Katla upp i ledning

  Efter lunchpausen var det dags för ålderskategorin 7 år och äldre. Först ut, för Schweiz, var Vaena von Wallenschwil (f-15, e Baltasar vom Freyelhof, u Von fra Vigra). Det svarta lätta stoet visade fina kvaliteter och under tisdagens visning fick hon för 8,5 för tölt med kommentaren lätta rörelser och bra tempo. Även i passen fick stoet 8,5 med kommentaren säker och bra tempo. Stoet visades av Fruci Livio och landade på en ridbedömning på 8,31 och en totalbedömning på 8,22.

  Kronshof hade en representant även i stoklassen för 7 år och äldre och där var det Náttdís vom Kronshof (f -15, e Garri frá Reykjavík, u Óskadís vom Habichtswald) som reds under tysk flagg. Även här var det Frauke Schenzel som visade.

  Náttdis visade en sakta galopp utöver det vanliga och en oerhört rörlig trav som fick ta emot publikens applåder. Náttdís har tävlats en del och vann bland annat femgången på World toelt tidigare i år på poängen 7,43 tillsammans med Frauke Schenzel. 8,28 är exteriörbedömningen stoet har med sig från tidigare visning i år med bland annat 9 för rygg och kors.

  Under ridbedömningen fick stoet 9,5 för ridbarhet. Dessutom fick hon fem stycken 9:or: tölt, trav galopp, sakta galopp och helhetsintryck. Stoet ligger på en preliminär silverplacering med en totalbedömning på 8,56.

  Milljón fra Bergkåsa (f-16, e Framherji frá Flagbjarnarholti, u Skíma fra Bujord) var nästa häst in och stoet rids för Norge. Det 7-åriga stoet visades av Liv Runa Sigtryggsdóttir. Stoet kändes väldigt säker i traven och fick poängen 8,5 under tisdagens visning.

  Milljon skrittade på med ett bra övertramp och avslappnat, för att sedan rida på i bra tempo i galoppen. Stoet som visats som fyrgångare har fick hela sex stycken 9:or i protokollet för ridbedömningen i maj i Selfjord. Under tisdagen fick stoet inte riktigt samma utdelning men väl 9 för tölt, ridbarhet och skritt. Hon fick även 8,5 för långsamt tempo tölt och trav.

  Stoet har med sig poängen 8,09 för exteriör varav 8,5 för hals, manke, bog. Milljón ligger på en totalbedömning på 8,14.

  Nederländska Þokkadís frá Telmustöðum (f-15, e Hnokki frá Fellskoti, u Telma frá Auðsholtshjáleigu) visade pass redan på sin andra sträcka. Stoet fick 7,5 för pass på visningen tidigare i år. Det var tydligt att visaren Agnar Snorri Stefánsson siktade på goda poäng i pass då han valde att visa stoets kvaliteter ytterligare en gång. På banan i Oirschot visade stoet pass för 7,5 enligt domarna.

  Speakern påminde publiken om att Þokkadís visade tydliga likheter med sin farfar Hrynjandi frá Hrepphólums (f-90, e Stígandi frá Sauðárkróki, u Von frá Hrepphólum) rörelsemönster i tölten. En tölt som hon fick 8 för.

  Men det blev en två 9:or för Þokkadís frá Telmustöðum: för sakta galopp och helhetrsintryck. Hon landade på en ridbedömning på 8,32 och ligger på en totalbedömnong på 8,22

  Islands representant Katla frá Hemlu II (f-12, e Skyr frá Skalakoti, u Rodi frá Mula) visades av Árni Björn Pálsson. Även Katla ägs av Anja Egger-Meier och Kronshof. Stoet har en hög exteriörbedömning med 8,66 med bland annat 9 för huvud, hals-manke-bog, proportioner och man och svans. Under visningen i våras nådde stoet 8,79 i totalbedömning. 2018 visades stoet på Landsmót och 2022 tävlade hon i F1 på Landsmót och tog där ett brons. Att det var en häst med rutin gick inte att missa.

  Stoet landade poängen 8,79 för ridegenskaper med 9,5 för ridbarhet och 9 för tölt, pass, helhetsintryck och långsam tölt. Domarna kommenterade med ”extremt samarbetsvillig” och stoet har just nu en guldplacering inför den öppna bedömningen.

  Noterbart är att Katla frá Hemlu II även har två avkommor: 2 – och 3 år gamla.

  Carina Piber visade Meyja von St. Radegund (f-13, e Spuni frá Vesturkoti, u Gleði frá Vakurstöðum) som är Österrikes representant i klassen. Stoet visade gott tempo med långa steg i traven, något som gav henne 8,5 för trav. Stoet som visas som fyrgångare har tidigare fått 9 för tölt. På tisdagens visningen fick hon 8,5 för tölt. Ridegenskaperna landade på 7,75 och gav en totalbedömning på 7,89.

  Isprinsessa fra Tallbo (f-16, e Grásteinn frá Brekku, Fljótsdal, u Vaka frá Hólabaki) visades av Máni Hilmarsson. Skimmelstoet kom in med solen och gav ett positivt intryck. Det är 7-åriga stoet representerar Finland och det stora skimmelstoet, 146 i manken, har poängen 8,04 för exteriör med sig in i VM. Stoet visade gott sträck i galoppen med god acceleration. Stoet är visat i Sverige tidigare i år där hon landade på totalpoängen 7,94. I Oirschot var det lite kämpigare under tisdagen där hon landade på 7,80. Stoet höjde helhetsintrycket från Axevalla från 8,0 till 8,5. Men sänkte dessvärre både galoppen och traven från 8,0 till 7,5.

  I klassen för ston 7 år och äldre hade Sverige ingen representant detta VM.

  Hingstarna 7 år och äldre

  För Belgien tävlar Keilir frá Myllulæk (f-14, e Hringur frá Fossi, u Kolgríma Tinnudóttir frá Litla-Húsið) som visades fram av Eric Winkler. Den svarta hingsten kom in med ett bra tempo som hölls visningen ut. Ett tempo som hölls även i passen som hingsten fick 9,0 för med kommentar väldigt stark överlinje. Keilir fick även 9 för ridbarhet. Totalt fick hingsten 8,25 för ridegenskaper och totalt 8,24.

  Det var en välmusklad Kolgrímur Grímsson från Gunvarbyn (f-14, e Grimur frá Efsta-Seli, u Kolskör från Kolungens gård) som kom in på banan i Oirchot. De första sträckorna var bra, men inte exceptionella. Efter galoppsträckan var det som att allt lossnade och rörelserna flödade mer genom hingstens kropp och visst fick han betalt för det. Med en magisk panterskritt skrittade hingsten till sig den enda 10-poängaren i startfältet, dessutom fick han 9 för galopp, 9 för sakta galopp och 9 för ridbarhet. För passen fick han 8,5 med kommentaren bra takt och väldigt säker. I kommentarerna finns: mjuk, uppförsbacke, höga rörelser, elastiska rörelser.

  Hingsten som visades av Agnar Snorri Stefánsson gick upp i ledningen med ridegenskaper för 8,75 och en exteriör på 8,63 vilket ger honom en total på 8,71. Kan vi ana en guldvittring?

  236_kolgrimur_fr_gunvarb3
  Den svarta pantern. Foto: Lars Jansson

  Efter Sveriges svarta guldhopp kom Oskasteinn vom Habichtswald (f-14, e Teigur vom Kronshof, u Ósk frá Klængsseli) som tävlar för Tyskland. Hingsten visade mjuk spänstig trav som gav 8,5. Den bruna hingsten kan vi komma att se mycket av på tävlingsbanorna framöver. Var inte förvånad om vi ser den i final i Schweiz om två år där VM går. Men det fanns lite mer att önska under dagen. Passen var taktren och med ett bra sväv – även där fick hingsten 8,5. Ägaren Elisa Graf visade hingsten och han har just nu en totalbedömning på 8,48.

  Sigursson von Hoftúni (f-15, e Sigur frá Hólabaki, u Birta frá Síðu) visades av Pierre Sandsten Hoyos. Den 8-åriga silverbruna hingsten visade stora rörelser, mycket i sträck i traven och väldigt bra form. Hingsten representerar Österrike och visade otroligt bra aktion i tölten med bibehållen mjukhet. Han fick också 9,5 för långsamt tempo tölt med kommentaren: uppförsbacke, höga rörelser och mjuk. Dessutom erhöll han 9 för tölt. Traven och galoppen gav 8,5.

  208_pierre_sandsten2
  Pierre Sandsten Hoyos visade Sigursson. Foto: Lars Jansson

  Men som att det inte var nog så fick hingsten 9,5 för helhetsintryck och 9 för ridbarhet. Hingsten visade ingen pass och ridegenskaperna stannade på 8,25 eller 8,84 utan pass. Totalt ligger hingsten på 8,24.

  Hagalín fra Engholm (f-15, e Grímur frá Efsta-Seli, u Helena Fagra fra Engholm) tävlar för Danmark. Det var en uttrycksfull och vacker häst som stegade in på banan. Han visade ojämn form i traven med landade ändå på 8,0. Överlag kändes som att Hagalin hade en del balansproblem för dagen vilket syntes i passen där hingsten fick 6,5. Hästen visar fina sekvenser men kändes inte som att hingsten hade sin bästa dag på banan i Nederländerna utan att det finns en hel del mer att hämta. Ridegenskaperna landade på 7,65 för dagen.

  Därefter var det dags för Gyllir du Langeren (f-16, e Dalvar frá Auðsholtshjáleigu, u Tillit du Langeren) som representerar Frankrike. Hingsten visade god aktion i tölten och ett väl godkänt tempo i gångarten. Traven lämnade lite att önska och landade på 7,0. Hingsten fick 8,5 för tölt med kommentaren bra tempo och lätta rörelser.

  Gyllir ligger just nu på en totalpoäng på 7,61.

  Eyjólfur Þorsteinsson visade Svanur fra Kringeland för Norge. Hingsten som är av de högst bedömda i klassen bra tempo och säkerhet i passen vilket han belönades med 8,5 för. I traven var det lite korta steg och det landade i poängen 7,5. Vi som sett Svanur på tävlingsbanorna i Sverige kunde ändå uppleva att han kändes något mattare än vad han brukar, men han gjorde ändå en visning för 8,38. Noterbart är att hingsten fick 8,68 för ridegenskaper tidigare i år på Axevalla.

  Men det blev en 9:a i bedömningen och det var för ridbarhet. Hingsten ligger just nu på en totalbedömning på 8,42 och precis utanför pallplats.

  Hersir frá Husavik (f-15, e Vökull frá Efri-Brú, u Hrauna frá Húsavík) kom in töltande med god aktion och kraftfull framtoning. Ägare är norska Nils Christian Larsen men hingsten visades av Teitur Árnason. Hingsten som har hela 8,99 för exteriör låg i ledning om man bara såg till exteriören där han har flera 9,5 bland annat för hals-manke-bog. Hingsten levererade en jämn och kraftfull galopp där han fick poängen 9,0. Han fick även 9,0 för tölt, trav, helhetsintryck och ridbarhet. Hingsten visade ingen pass och landade på 8,32 i ridegenskaper – 8,94 utan pass.

  I klassen var Hausti van ´t Groote Veld (f-07, e Jarl frá Miðkrika, u Sara frá Oddhóli) från Nederländerna och svenska hingsten Náttfari från Gunvarbyn (f-14, e Grimur frá Efsta-Seli, u Nótt fra Ørskog) strukna.

  Allt från avelsåret 2023 (33)

  Ridsport digital

  99:- i månaden