Sport
26 augusti 2023 06:20
Ridsportplus

VM: Susanne Birgissons landslagsdebut ledde till Feather Prize

VM 2023Tyska Susanne Birgisson åkte mot sitt första VM med två medaljer från tyska mästerskapen i ryggen – guld i fyrgångskombination och silver i T2. På VM bjöd ekipaget inte bara upp till kamp i T2 som ledde till silver – Susanne fick även motta det ärofyllda Feather Prize.

VM: Susanne Birgissons landslagsdebut ledde till Feather Prize
Susanne Birgissons första VM blev en framgångssaga tillsammans med Króna. Foto: Janina Hetz

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Susanne Birgisson är den tyska tandteknikern som kom att ge Tyskland en silvermedalj i T2 på poängen 8,63. Tillsammans med Króna von der Hartmühle (f -14, e Grímur frá Efsta-Seli, u Píla von Ellenbach) gjorde tyskan sin landslagsdebut som inte bara resulterade i ett VM-silver, utan dessutom belönade ryttaren med Feather Prize, för god och harmonisk ridning. Något som Susanne fortfarande har svårt att ta in.

  – Det var helt överväldigande. Det var så många välmeriterade, duktiga ryttare där och så fick ett icke-namn som jag priset. Det är helt galet, berättar en rörd Susanne.

  Susanne som förutom sitt yrke som tandtekniker bedriver Solaholt tillsammans med sin make Siggi Narfi, har själv ingen formell utbildning varken som hästtränare eller ridlärare. Ändå visar säsongen på en ryttare som utan problem hävdar sig i den hårda, tyska konkurrensen. Men också en formkurva som matchat VM perfekt. När ekipaget deltog vid tyska mästerskapen i mitten av juli blev det silver i T2 med poängen 8,04, efter världsrankingens ledande T2-ekipage – Daniel C. Schulz och Spuni vom Heesberg (f -13, e Nagli frá Þúfu í Landeyjum, u Spes vom Störtal). Under VM placerade sig Susanne och Króna istället före Daniel och Spuni.

  En upplevelse för livet

  Att få beskedet om att ha blivit uttagen till VM var omvälvande, berättar Susanne.

  – Det var mycket blandade känslor. Jag kände okej, då gör vi detta!

  Väl på plats i Oirschot var Susanne fast besluten om att visa landslagsledningen att de gjort rätt som trodde på henne, och trots att hon åkte dit utan några direkta förväntningar blev upplevelsen positiv.

  – Jag ville bara att jag och Króna skulle visa upp oss på bästa sätt – så resultaten var mer än jag kunnat drömma om, berättar Susanne som minns tillbaka på VM med ett särskilt minne lite extra fastetsat i minnet.
  – I T2-uttagningen var publiken och omgivningen så livlig så jag inte hörde någonting. Men Króna var så med mig hela tiden – det var en helt otrolig känsla.

  Ingen framgångsjakt

  Tillbaka på Solaholt fortsätter vardagen med avel, träningsstation och saluhästar. Allt i liten skala. Förutom den medalj och utmärkelse som Susanne tog med sig hem från VM gav det också ekipaget en tredje plats i världsrankingen i T2, med en snittpoäng på 8,3. Samtidigt är en av Susannes nyckelstrategier att inte alltid sträva efter mer, som följer träningen av hästarna som ett grundläggande ledord.

  – Man måste se till att ta till vara på och njuta av de bra momenten.

  Det rimmar också med Susannes vision om att se individen för den den är, så även Króna.

  – Hon har varit hos oss sedan hon var föl, så vi känner varandra väldigt väl. Ibland är hon lite speciell, men jag älskar henne för den hon är och hon kommer alltid vara min drottning.

  Långläsningar från 2023 (16)

  Ridsport digital

  99:- i månaden