Nyheter
28 juli 2023 06:21
Ridsportplus

Miljonstöd ger Gnyfari en ny ovalbana

StödEn ovalbana och ridbana, det är målet för projektet som islandshästföreningen Gnyfari driver. Hälsinglandsklubben har bland annat beviljats stöd på drygt 1,5 miljoner kronor från Allmänna arvsfonden.

Miljonstöd ger Gnyfari en ny ovalbana
Ovalbanan är belägen på Hagmyren travbana.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sedan Gnyfari islandshästförening för tre år sedan blev utan ovalbana har tankarna hur situationen ska lösas funnits i föreningen. Anläggningen där den tidigare banan låg behövde utrymmet till annat, men snart stod en möjlighet för dörren. Projektet med att anlägga en ovalbana med godkända mått, inklusive en ridbana inuti, på Hagmyrens travbana i Hudiksvall blev möjlig tack vare ekonomiskt stöd från flera håll. Bland annat har 1 515 000 beviljats av Allmänna arvsfonden och därtill har Iggesunds sociala fond, Hudiksvall kommun och ett par sponsorer bidragit till notan som beräknas landa på omkring 2,3 miljoner.

    – Vi tror och hoppas att det kommer gå i land med budgeten, så att vi kan få en välfungerande anläggning igen, säger Gnyfaris ordförande Catarina Broddesson.

    Anläggningen kommer ge föreningen möjlighet att åter arrangera aktiviteter för medlemmar i form av träningar och tävlingar samt skapa intresse för islandshästens mångfaldighet. Visionen är att Gnyfaris Islandshästcenter ska bli en naturlig mötespunkt för hästintresserade. För Gnyfari är det speciellt viktigt att ha en barn- och ungdomsverksamhet och därför kommer föreningen till exempel att arrangera hästskola för de yngsta utan häst.

    Spadtag Gnyfari
    Första spadtaget uppmärksammades.

    Positivt samarbete med travet

    Ovalbanans läge är vid entrén på Hagmyren, som gör det möjligt att använda banan även då det pågår trav. Samarbetet med travet beskriver Catarina som positivt. Fördelarna är många, stallar, faciliteter och restauranger samt möjlighet att arrangera passgrenar på travbanan.

    – Det känns jättebra, de är otroligt tillmötesgående.

    Efter förseningar med bland annat markarbetet har tidsplanen dragit ut på tiden. Förhoppningen om att ha en färdig bana till midsommar infriades aldrig, utan nu hoppas föreningen i stället på en invigning till hösten. Närmare exakt oktober, då en invigningstävling kommer arrangeras.

    Ridsport digital

    99:- i månaden