Hästägartips
11 februari 19:52
Ridsportplus

Att fodra med soja kostar – för klimatet

FodermedelBehöver du fylla på med protein i din hästs foderstat? Då är det inte omöjligt att du fått rådet att fodra med soja, men det finns goda anledningar till att tänka ett varv extra om du tänker fodra med just soja.

Att fodra med soja kostar – för klimatet
Skörd av sojabönor. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Soja är billigt i kronor och ören – men det proteinrika fodermedlet har ett högre pris när det kommer till klimat och miljö.

  Ny lagstiftning inom EU ska hejda avskogningen i tropikerna, som orsakas av bland annat kaffe- och sojaodling. Företag som placerar soja på den europeiska marknaden ska vara ansvariga för att ingen skogsförstörelse orsakats av produktionen. Tack vare lagstiftningen kan företag hållas ansvariga för eventuella brott.

  – Men det kommer inte helt åt miljöproblematiken med soja. Produktionen har flyttat utanför skogsområden till andra känsliga ekosystem, vilka i dagsläget inte omfattas av förordningen. Till exempel till savannen i Brasilien, Cerradon, säger Maria Rydlund, sakkunnig i tropisk skog på Naturskyddsföreningen. 

  Maria Rydlund
  Maria Rydlund är sakkunning i tropisk skog, Naturskydds- föreningen.

  Hon berättar att sojaodling också kräver mycket kemikalier, att produktionsmodellen är monokulturer och ofta storskalig. Dessutom transporteras sojan långt. 

  – Det har funnits certifiering för soja men hittills har inte de krav som ställts på produktionen av soja lett till det trendbrott vi vill se för avskogning. I tillägg,  om man bryter mot certifieringskriterierna har det inte gått att hålla företagen juridiskt ansvariga. Därav behovet av lagstiftning, säger Maria Rydlund. 

  – Soja må vara billigt i inköpspris men har ett miljö- och klimatpris. Det är mycket bättre att hitta närproducerade alternativ. 

  Drone Panoramic Aerial View Of Illegal Amazon Deforestation, Mato Grosso, Brazil. Forest Trees And Agriculture Field Land. Concept Of Climate Change, Global Warming, Ecology, Environment, Nature.
  Olaglig sojaodling i Brasilien. Foto: Istock

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 1/2024.

  Ridsport digital

  99:- i månaden