Hästägartips
20 mars 2022 16:48
Ridsportplus

Fem proteinfoder för din foderstat

FoderHästar har behov av protein. Men vilket sorts proteinfoder är bäst att välja? Agronomen Margareta Bendroth reder ut saken.

Fem proteinfoder för din foderstat
Lusernpellets är ett vanligt tillskott. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Grovfoder där kvoten mellan energi och protein inte är optimal är inget ovanligt. Agronomen Margareta Bendroth tipsar om fem fodermedel du kan använda för att öka proteinet i din foderstat.

Margareta Bendroth
Margareta Bendroth är husdjursagronom och Hästrådgivare på Hushållningssällskapet i Sjuhärad. Dessutom är hon hästägare och uppfödare. Foto: Privat

Lusern – ett bra val

Lusern är ett grovfoder som har bra proteinhalt med ”rätt” aminosyror och innehåller även fibrer vilket ger en dietisk effekt.
– Lusernhack är mest likt vanligt grovfoder, och är ett bra val. Men skillnaden i pris jämfört med lusernpellets är stor, så den som har många hästar kanske måste välja pellets, säger Margareta Bendroth.
Den som ger pellets bör för säkerhets skull lägga dem i blöt minst fem timmar, eller gärna över natten. Lusern innehåller mycket kalk, så det kan vara bra att se över kalk-fosfor-kvoten.

Potatisprotein och vetedrank

Är ofta producerat i Sverige, vilket är positivt för miljön. Lysininnehållet är högt, och det är den aminosyra som är viktigast för hästar. Många foderproducenter använder potatisprotein i sina färdigfoder, men det går även att köpa rent.
– Det går åt väldigt mycket potatis för att få fram proteinet. Men om vi har mycket potatis i Sverige behöver det ju inte vara negativt, säger Margareta Bendroth.
Vetedrank är också en vanlig ingrediens i färdigfoder, och kan vara svårt att få tag på i sin rena form. Vetedrank är bra för hästarna med sitt höga protein- och fiberinnehåll.

Baljväxter, raps och linfrökaka

Ärtor, bönor och raps kan odlas i landet och har bra proteininnehåll, men är inte så smakliga. Det är bökigt att använda själva råvarorna, ärtor och bönor måste till exempel krossas. Därför blir de ofta inblandade i färdigfoder snarare än att hästägare ger fodren direkt. Flera av dessa fodermedel innehåller antinutrionella ämnen, vilka försvinner vid upphettning.
Ett fodermedel som redan upphettats är linfrökaka. Den som vill ge ”råa” linfrön måste själv hetta upp dem.
– Linfrökaka räknas också till proteinfodermedlen och innehåller även fettsyror som är bra för hästens matsmältning, säger Margareta Bendroth.

Soja – bra för hästen, dåligt för klimatet

– Det är ett jättebra proteinfodermedel med en bra sammansättning av aminosyror och en hög halt protein. Det är också smakligt och billigt och innehåller en hög andel lysin och selen vilket är positivt, säger Margareta Bendroth. Men hon vill inte råda någon att använda soja som proteinfoder.
– Det importeras och ska köras långa vägar. Soja odlas ofta i Sydamerika där regnskogarna skövlas.

Jäst – den ”svenska” sojan

En proteinkälla som kan öka upptaget av andra näringsämnen. Om du till exempel vill ge organiskt selen är det bra att göra det med jäst som bärsubstans.
– Då blir smältbarheten högre än om du ger selen från en bergart, säger Margareta Bendroth.
Hon menar att bryggerijäst är ett bra och svenskt alternativ till soja. Foderjäst innehåller bryggerijäst, vetemjöl och kalkstensmjöl, vilket gör jästen mer utspädd.
– Foderjäst finns nästan överallt men även bryggerijäst går att få tag på.

Ridsport digital

99:- i månaden