Avel
22 juni 06:10
Ridsportplus

”Avel är något långsiktigt”

Svensk avelSvenska Avelsmästerskapen närmar sig. Vinkärgård är en av de uppfödare som hade mer än en häst kvalade till mästerskapet. I linjerna bakom finns två avelsgårdar med mer än 50 års erfarenhet tillsammans.

”Avel är något långsiktigt”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På avelsbedömningen i samband med Margaretehof Special nådde både Váli från Vinkärgård (f-18, e Vinningur från Skeppargården, u Saga fra Vinkærgård) och Tindra från Vinkärgård (f-17, e Ægir från Skeppargården, u Tibrá fra Vinkærgård) bedömningar som även gav kval till årets upplaga av Svenska Avelsmästerskapet.

  Stoet Tindra fick en totalbedömning på 8,11 med 9,5 för pass och 9 för ridbarhet. Hingsten Váli fick poängen 8,15 med 9 för tölt och helhetsintryck.
  – Han har varit flott sedan han föddes och man såg direkt att han var något extra. Det finns en spänst i den här hästen som jag inte haft förut i någon häst, säger Caspar.

  För Váli är planen att han på sikt ska bli tävlingshäst.
  – Jag tror att han blir en jättefin tölthäst. Skritten var lite svår under visningen på Margaretehof, men det finns bra skritt där. Men det är en otroligt rolig häst och en härlig häst att rida när man kommer hem efter jobbet, säger Caspar som jobbar som veterinär vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg.

  Tindra Från Vinkärgård _mal4950
  Tindra Från Vinkärgård fick 9,5 för pass.

  Synergi av två avelsgårdar

  Vinkärgård drivs av Caspar och Malu Logan Hegardt. Bakom uppfödningarna finns långsiktigt och gediget avelsarbete i form av både svenska Skeppargården och danska Vinkærgård.

  Caspar Malu Oddi Logan Hegardt (kopia)
  Caspar och Malu med världsmästaren Oddi. Foto: Sandra Nordin Johansson

  Det är Malu som tagit stolinjerna från Vinkærgård in i deras gemensamma Vinkärgård. På Vinkærgård har det bedrivits avel sedan 80-talet. 2011 fick stoet Tibrá fra Vinkærgård VM-silver i avel, det är i sin tur Tibrá som är mor till Tindra från Vinkärgård. Tindra ägs sedan en tid tillbaka av Ida Östbye.

  Från Skeppargårdens avel kommer papporna till Tindra och Váli. Skeppargården har bedrivit avel sen slutet på 90-talet. Från uppfödningen kommer bland annat Ægir från Skeppargården (f-00, e Fafnir från Götarsvik, u Fína från Bergshill) som tog NM-guld i stilpass 2014 och Oddi från Skeppargården (f-08, e Aegir från Skeppargården, u Oddrún från Viarpshult) tog VM-guld i femgångskombination 2023.
  – Tindra är efter Ægir från Skeppargården och Váli är efter Vinningur från Skeppargården. Ægir och Vinningur har i sin tur samma mamma, Fína från Bergshill, förklarar Caspar som också tränat och tävlat bägge fadershingstarna.
  – Avel är något långsiktigt, man ska också ha lite tur och hästarna ska fungera med ens ridstil och så vidare. Bägge de här fadershingstarna har fungerat med mig. Och man känner igen dem i avkommorna och det gör att man har en plan. Så jag känner linjerna, hur de brukar fungera och det är en styrka, konstaterar Caspar.

  Vill du läsa mer om filosofin kring hästar på Vinkärgård, missa inte vårt reportage från i höstas – du hittar det här

  Ridsport digital

  99:- i månaden