Avel
4 mars 13:40
Ridsportplus

Avelsåret 2024: Nytt koncept testas i Skåne

AvelHur avelsåret 2024 kommer att bli går bara att sia om än så länge. Men vad vi vet är att det blir fyra bedömningar 2024, varav en sticker ut. SIF Avel:s Heimir Gunnarsson berättar mer.

Avelsåret 2024: Nytt koncept testas i Skåne
Det finns mycket att se fram emot 2024 inom aveln. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  2023 arrangerades tre avelsbedömningar på svensk mark – 2024 blir det fyra.
  – Det har gått lite dåligt med hästar till bedömningar i Skåne de senaste åren, det har varit lite till och från de senaste tjugo åren. Konstigt med tanke på att Skåne är en av de regioner där det föds flest föl, tillsammans med Stockholm och Västra Götaland, säger Heimir Gunnarsson, avelsledare på SIF Avel.

  Förra året hade skåningarna chansen att åka till Hedeland, men i år blir det en visning i Skåne – närmare bestämt på Margaretehof. Bedömningen kommer hållas i samband med det nya stora evenemanget Margaretehof Special hålls i maj.
  – Det blir lite av ett experiment att ha bedömning under samma dag som det pågår tävling. Det blir alltså tävlingsklasser varvat med ridbedömningar, säger Heimir som hoppas att det nya konceptet kommer att locka mer publik och öka synligheten.
  – Det innebär också att vi inte har plats för jättemånga hästar, det tar helt enkelt för mycket tid i tidsprogrammet.

  Heimir Gunnarsson _mal9031
  Heimir Gunnarsson.

  Just nu är maxantalet på anmälda hästar 20 stycken.
  – Tittar man historiskt, på svenskägda hästar, så räcker dessa platser. Men nu har vi fått förfrågningar från Danmark och då räcker 20 hästar ingenstans så vi håller på att titta på tidsprogrammet för att se om vi kan klämma in några hästar till, säger Heimir och konstaterar att det kommer bli ett tight tidschema.
  – Jag tycker det ska bli ett jättespännande test. Ofta har vi haft avelsbedömningar i anslutning till tävling, alltså innan eller efter, men inte i samband med.

  Men för de som inte får plats på visningen på Margaretehof finns ingen anledning till att misströsta. Bara några veckor senare är det dags för bedömning på Axevalla. – Vi är vana att se både danska och norska hästar på avelsbedömningar i Sverige, men danskarna kommer med stor sannolikhet inte komma till Axevalla i år – det är är nämligen en stor tävling i Danmark samtidigt.

  Hyllat koncept tillbaka

  Förra året inrättades Svenska Avelsmästerskapen där de tre högst bedömda i varje ålderkategori i respektive kön fick göra upp om SM-guld i avel i samband med Sport-SM. Det uppskattade konceptet är givetvis tillbaka även i år på Sport-SM, dock med en liten förändring i tidsschemat.

  Svenska Avelsmästerskapen 74
  Svenska Avelsmästerskapen arrangeras 2024.

  – Det är i grund och botten samma koncept. Enda stora skillnaden det är att stona visas på fredag kväll men att prisutdelningen sker på lunchen under lördagen och att hingstarna visas under lördagkväll och prisutdelningen för dem sker under lunchen på söndagen. Då får hästarna ytterligare en chans att visa upp sig.

  Arrangemanget blev väldigt uppskattat och äntligen fick uppfödarna och hästägarna stå lite mer i rampljuset.
  – Grundtanken var att tända ambitionen hos svenska uppfödare. Det blir ett mål att kvala hästen till avels-SM och det blir någonting stort att vinna avelsmästerskapen. Det är bra ftt uppfödarna kan få lite mer uppmärksamhet på köpet. Historiskt har vi varit lite dåliga i Sverige att ge uppfödarna uppmärksamheten de förtjänar.

  Fakta

  Avelsbedömningar 2024

  • 20-22 maj, Romme
  • 23-25 maj, Margaretehof
  • 14-16 juni, Axevalla
  • 23-25 augusti, Romme
  Avelsbedomning Romme Avelsbedömning 17

  Ridsport digital

  99:- i månaden