Veterinärt
4 januari 2023 06:25
Ridsportplus

Bättre liv utan kli

HästhälsaVeterinär Kerstin Bergvall ger sina fem bästa tips när hästen har klåda.

Bättre liv utan kli
Ridsport tipsar om vad du kan göra när hästen kliar sig. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Klåda kan ha stor påverkan på livskvaliteten hos en häst. Kerstin Bergvall, veterinär och hudspecialist, tipsar om hur du kan hjälpa din kliande häst.

    1. Ta reda på varför

    Första steget är förstås att ta reda på varför hästen kliar sig. Den som kliar sig på grund av insektsallergi ska inte ha samma hjälp som den med benskabb eller löss. Det är de tre vanligaste orsakerna till klåda. Födoämnesallergi existerar, men det rör sig om enstaka fall och är svår att diagnostisera.

    Pricktester görs på hästar, men inte för att ta reda på om hästen är allergisk utan vad den är allergisk mot. Vid insektsallergi ställs diagnosen med hänsyn till klådans karaktär och säsongsrelaterade mönster. Hästar med benskabb, som kan ligga bakom mugg och rasp, kan stå och stampa på grund av klådan.

    2. Leta efter löss

    Kerstin_bergvall-22
    Kerstin Bergvall är veterinär och dermatolog (hudspecialist) vid SLU.

    Börja alltid med att leta efter löss om det är under den lurviga säsongen. Luskamma igenom pälsen där den inte är bortskavd och se om det fastnar lusägg eller löss. Det finns både blodsugande och pälsätande löss. Om de blodsugande lössen är tillräckligt många kan hästen få blodbrist och bli orkeslös. Löss gillar inte svettig hud – om du jobbar hästen lite klättrar de längst ut på hårstråna och blir lättare att hitta.

    3. Smörj med babyolja

    När det gäller korthåriga hästar med lindrig klåda under insektssäsongen är det sannolikt att hästen bara reagerat på insektsstick. Då finns det ett antal klådstillande, insektsrepellerande och mjukgörande egenvårdsprodukter som kan ha effekt. Ofta gillar inte de stickande insekterna att få fett på vingarna och då kan lite babyolja på de utsatta ställena hjälpa.

    4. Täck hela hästen

    Insektsallergi innebär en annan dimension av klåda. Om hästen kommer åt att klia sig så kliar den upp hudförändringar. Huden kan bli skorvig, valkig, veckig och sårig. Svansroten och mankammen är alltid involverade, även öronen, mellan ganascherna, ”armhålorna” och ljumskarna är utsatta. Men även halsen, bogpartiet, rumpans sidor och ansiktet kan få sekundära friktionsskador av allt kliande. Förutom egenvårdsprodukter är det otroligt viktigt att täcka hela hästen. Hästen bör ha minst två eksem-/flugtäcken, ett på sig och ett på tvätt.

    5. Gå till veterinären

    Många hästar går med besvärande klåda utan att få tillräcklig hjälp. Studier på människor visar att höggradig klåda påverkar livskvaliteten i lika hög grad som höggradig smärta, vilket är något du kan dra lärdom av. Det fanns till och med mänskliga patienter med höggradig klåda som uttryckte att de skulle ta livet av sig om de inte fick bättre hjälp. Hjälper inte egenvården måste du be om veterinärhjälp och behandling. Det finns läkemedel och om hästen inte mår bra måste du stå på sig.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

    Ridsport digital

    99:- i månaden