Nyheter
10 april 17:39
Ridsportplus

Berusad man sköt ihjäl häst – åtalas

BrottEn man som var kraftigt berusad ska ha tagit ett hagelgevär och skjutit ihjäl en häst. Han åtalas nu för grovt vapenbrott, eftersom han bar ett vapen som han saknade licens för.

Berusad man sköt ihjäl häst – åtalas
Den avlidne hästen sköts hemma i sin hage. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det är Tranås Tidning som rapporterar om fallet som handlar om en man som blev anhållen i slutet av maj förra året. Initialt var mannen misstänkt för bland annat djurplågeri, men nu åtalas mannen endast för grovt vapenbrott. Av utredningen framgår att hästen inte ska ha utsatts för onödigt lidande, utan att den ska ha dött omedelbart i samband med skottet.

  Mannen har haft två hagelgevär och en hagelpatron, trots att hans tidigare vapenlicens tagits ifrån honom för flera år sedan i samband med en rattfylleridom.

  När polisen kom till platsen där skottet avlossats låg vapnen utomhus på marken, mannen hade då nyligen använt ett av vapnen och var kraftigt berusad. Enligt provresultatet hade han omkring 1,3 promille alkohol i kroppen. Han ska då ha uppgett till polisen att han varken hade några vapen eller hade skjutit någon häst. Polisen hittade dock blodiga fotavtryck i huset samt ett par blodiga byxor.

  Skjuten utan ägarens vetskap

  Hästens ägare har uppgett i förhör att mannen måste ha ”fått en knäpp” i samband med att han var berusad. Hästen, som hon haft i flera år, betydde mycket för henne. Hästen sköts ihjäl hemma i sin hage utan ägarens vetskap, i en hage där det även befann sig andra hästar. 

  Det fanns inga vittnen när skottet avfyrades och mannen hävdar att han inte minns något av händelsen, eftersom han var onykter. Han ska dock ha ringt till flera personer i samband med händelsen och berättat att han skjutit hästen.

  Ridsport digital

  99:- i månaden