Nyheter
22 april 13:33
Ridsportplus

Man åtalas för att ha begått sexuell handling mot häst

DjurskyddBrott mot djurskyddslagen och grovt olaga intrång är bara några brott som en man i södra Sverige nu åtalas för. Det handlar bland annat om att han ska ha utfört sexuella handlingar mot en häst.

Man åtalas för att ha begått sexuell handling mot häst
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De brott som mannen nu åtalas för ska bland annat gälla två stall och tre tillfällen i södra Sverige och ska enligt åklagaren vara gjorda i februari.

  I det ena fallet menar åklagaren att mannen ska ha gjort intrång i ett stall, bundit fast en häst med ett rep runt hästens hals och därefter genomfört en sexuell handling med hästen.

  Som bevis för att detta har hänt har åklagaren bland annat film från en övervakningskamera och positioneringsangivelser från den åtalades telefon. Det ska också ha hittats rep i närheten av den misstänkta brottsplatsen och finnas vittnen som berättar att den aktuella hästen har påverkats av händelsen.

  Brott mot djurskyddslagen

  Denna handling rubriceras som brott mot djurskyddslagen. Mannen åtalas också för grovt olaga intrång i samband med att han ska ha tagit sig in i det aktuella stallet. ”Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen varit av särskilt
  hänsynslös art då syftet med intrånget varit att skada eller genomföra sexuella
  handlingar med en eller flera hästar som befann sig i stallet,”
   står det i åtalet.

  Dagen efter ovanstående händelse ska, enligt åtalet, samme man har påträffats i ett annat stall, inne i en hästbox, i samma geografiska område sent på kvällen. Även denna händelse har fått brottsrubriceringen grovt olaga intrång i åtalet.

  Togs på bar gärning

  Ett par dagar senare ska den åtalade mannen ha varit tillbaka i det första stallet, och där tagits på bar gärning inne hos en häst. Han ska enligt åtalet haft en stol med sig inne i boxen. Vid detta tillfälle fanns också en polis på platsen, och denna ska ha hotats med kniv av mannen. Även här finns en film från en övervakningskamera som bevis för det som åklagaren menar har hänt. I samband med denna händelse åtalas mannen också för bland annat grovt olaga hot och grovt hot mot tjänsteman.

  Mannen greps den 28 februari och har varit häktad sedan den 2 mars.

  Ridsport digital

  99:- i månaden