Veterinärt
6 maj 06:33
Ridsportplus

Biomarkörer ska ge chans att hitta cancer hos hästar

HästhälsaForskare hoppas på att man ska kunna använda ett enzym för att hitta cancer hos hästar och att testet ska bli tillgängligt för hästägare.

Biomarkörer ska ge chans att hitta cancer hos hästar
Forskningen pågår vid SLU.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Snart kan det finnas ett provtagningskit för att hitta onormal celldelning, cancer, hos häst. Det är två forskare vid SLU som har inriktat sig på att mäta förekomsten av enzymet Tymikinkinas 1 (TK1), som frisätts i blodet vid tumörtillväxt. Det kan därmed användas för att upptäcka cancer. Det som sker när en vävnad drabbas av cancer är att celldelningen ökar markant. 

  I normala fall ska inte TK1 läcka ut i blodet, det ska finnas väldigt lite av det hos friska individer. För att få fram ett normalvärde görs tester på friska, äldre hundar.

  Just nu görs även försök med katt och häst, vilka ser lovande ut. Som växtätare har hästen ett annat tumörspektrum än hund och katt, vilket gör den vidare utvecklingen av bestämningen av TK1 hos häst mycket viktig.

  Målet för de båda forskarna Staffan Eriksson och Liya Wang är att få fram ett test som ger svar redan under veterinärbesöket. Ännu återstår fler undersökningar
  med tester i stor skala, innan det finns ett färdigt testkit för denna biomarkör på marknaden. När det är klart kan det innebära ett enkelt test till rimlig kostnad för djurägaren.

  Ridsport digital

  99:- i månaden