Nyheter
30 augusti 2023 15:29
Ridsportplus

Brist på hö och halm väntar

FoderDet kan bli svårt att få tag i grovfoder av bra kvalitet i år. Dessutom väntas det bli brist på torrt hö och på halm.

Brist på hö och halm väntar
Foto: istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Årets första vallskörd blev på många håll betydligt mindre än vanligt efter den torra och heta försommaren. Enligt husdjursföreningen Växas hemsida blev proteinvärdena lite lägre än normalt i förstaskörden, framför allt i de södra delarna av landet. I norr är proteinvärdena högre.

Utfallet av andraskörden är överlag något lägre än ett normalår, och det stora hotet mot tredjeskörden är allt regnande.
– Vallen ser fin ut, men marken måste kunna bära en traktor, säger Wanja Wallemyr, uppfödare och bonde i Falköping i Västergötland.

Torrt hö en bristvara

Wanja-wallemyr-foto-robin-ohlausson
Wanja Wallemyr Foto: Robin Ohlausson

Hon ser ett par problem som väntar hästägare. Det ena är svårigheten att få tag i torrt hö efter den blöta sommaren.
– För den som har ett fåtal hästar är stora, blöta hösilagebalar ett problem, eftersom hösilaget riskerar att bli dåligt innan hästarna ätit upp det. Ett sätt är att breda ut det så att det får torka, eller be leverantören pressa mindre balar.
– Du kan också göra dina egna balar genom att slå gräs som får torka och sedan läggs i en kartong med snören under, och så tillverkar du dina egna höbalar. Fråga bara markägaren innan du slår en markyta, och se till så att det inte är stånds och andra giftiga växter i det du slår.

Det andra bekymret är den väntade halmbristen, eftersom stråna på spannmålen är mycket kortare än vanligt som en följd av försommarens torka.
– Då kan du spara tidningar och blanda halmen med rivet tidningspapper för att dryga ut den.

Spara tidningar och blanda halmen. 

Wanja Wallemyr

Priset på hösilage varierar oftast mellan tre och sex kronor per kilo i de saluannonser som finns ute just nu, men det finns också hösilage till betydligt högre pris.

Påminner om hygienen

Sven-Inge Thörnvall är rådgivare på Hästkraft som levererar grovfoder till 2 000 hästar, och han tycker inte att man ska stirra sig blind på priset per kilo, särskilt inte i år när mycket silage är blött.
– Du riskerar att betala för foder som till 50 procent består av vatten, och då blir det dyrt vatten, säger Sven-Inge Thörnvall, som också påminner om vikten av god hygien vid skörden så att vallen inte skärs för nära den leriga marken. Det måste vara tillräckligt mycket plast runt balarna och lagringen ska ske på ställen som är torra och fria från skadedjur.

Erbjudandena om att köpa importerat foder dyker upp på olika sajter, om än inte lika frekvent som under torkåret 2018. Jordbruksverket har varnat för foder från länder med afrikansk svinpest, eftersom smittan kan föras in via fodret.
– Det finns också en risk att balarna hanteras illa under transport. Ska du importera foder, köp i så fall inte inplastat, råder Sven-Inge Thörnvall.

Ridsport digital

99:- i månaden