Nyheter
9 juni 2023 10:40
Ridsportplus

Världsläget driver upp foderpriserna

FoderbristFör någon vecka sedan var höbonden Nils Söderberg orolig för att årets skördar skulle bli likt dem under torkans år, 2018. När Ridsport når honom idag är han mitt uppe i skörden och försiktigt positiv. Istället är det andra parametrar som gör att det kan bli en tuff sommar för hästägare.

Världsläget driver upp foderpriserna
Det som oroar grov-foderproducenten Nils Söderberg mest är priset på gödning. Det har stigit med nästan 500 procent sedan förra året. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    2018 var sommaren i Sverige het och torr, något som fick stor påverkan på fodertillgången – många stallägare hade svårt att få tag i vallfoder och flera fick istället importera dyrt grovfoder från utlandet.

    Det pratas om att sommaren 2023 får ett liknande väderläge, med höga temperaturer och lite nederbörd. Lantbrukaren och höbonden Nils Söderberg i Hölö i Södermanland är en dem som följer väderleksrapporterna noggrant. Han levererar hö till allt från travkuskar till ridskolor och hans foder fraktas över hela Sverige.

    För en dryg vecka sedan skrev Nils ett inlägg i sociala medier, där han konstaterade att läget just nu börjar likna det vid samma tid 2018 – ett uttalande som han nu konstaterar kanske var lite tidigt skrivet.

    – Jag hade på känn att blir det försommartorrt så blir det torrt i sommar. Men jag tar tillbaka lite av det jag skrev. Vi har betydligt svalare klimat nu, det har varit en mycket kall vår. Det hade vi inte 2018, då var det en väldigt varm vår. Extremt varm faktiskt, säger han.

    Den lägre temperaturen under våren har skyddat grödorna, menar Nils.
    – Här hos oss kan jag väl säga som så att det inte är katastrof, men det ser olika ut i andra delar av Sverige. Vi har ju också lärt oss en del efter 2018.

    Extrema kostnader

    Det som gör läget allvarligare nu är att insatsvarorna är betydligt dyrare i år.
    – Gödning, plast och diesel är extremt mycket dyrare än vad det var 2018. Då var det ganska billigt, i år har många fått ta lån till det här.

    Högre omkostnader hos bonden ger dyrare priser för häst- och stallägare. Har de inte en fast foderleverantör är risken stor att det kan bli riktigt dyrt.

    – En del byter ofta leverantör för att försöka få tag i det billigaste fodret, men de kommer – precis som under 2018 – att få det väldigt tufft. Jag tror det är viktigt att ha en etablerad kontakt med en fodertillverkare. Jag tar till exempel inte på mig några nya kunder nu för jag vill alltid kunna leverera till mina fasta kunder, jag ser till att de som brukar handla får i första hand.

    Osäkert väderläge

    Än är det osäkert hur årets skördar kommer att bli.
    – Vi har inte riktigt sett vad det här året har att erbjuda – det kanske regnar hela juli och halva augusti. Sånt kan ju hända och då kanske vi får jättefina andraskördar, konstaterar Nils.

    Risken för mindre skördar ser olika ut på olika håll i landet, men Nils Söderberg tror att det kan bli tufft för många bönder. I Skåne och Småland har det varit torrt i många år nu och åkrarna är brända på vissa ställen, medan det just nu ser helt okej ut i Norrland och Värmland.

    – I slutändan så brukar vi ligga på 30 balar per hektar. Vissa rekordår har vi varit uppe på 40 balar per hektar i slutet på första skörden. Men i år tippar jag på att det blir 10 balar per hektar, och jag tror inte att det kommer att öka. Vi har tappat ganska stor volym på skörden på grund av bristen på nederbörd.

    Ridsport digital

    99:- i månaden