Prylspaning
14 november 06:14
Ridsportplus

Cement och granflis ska tackla leran

TestI stora delar av Sverige har vi problem med leriga hästhagar. Det finns olika lösningar för att slippa geggan – Ridsport har testat hagströ i en duktigt lerig hage i Roslagen.

Cement och granflis ska tackla leran
Funkar hagströ? Foto: Hege Hellström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det finns olika lösningar för att tacka leran i hästarnas hage, som plattor som läggs ut som klick-golv, eller att grusa hagen. Men de är relativt dyra metoder för att bli av med leran. Därför var vi intresserade av att testa metoden att sprida ut så kallat hagströ.

Leveransen kommer i storsäck, och det är tänkt att man ska använda någon sorts motorfordon för att ströa i hagen. Helst ska också ett lager matjord tas bort om leran är mycket besvärlig. 

På vår lilla gård är det dock muskelkrafter som gäller. Matjorden får ligga kvar. En person står i säcken och skyfflar ner i två skottkärror, som går i skytteltrafik med hjälp av ytterligare två personer. Det tar cirka tre timmar att få ut två storsäckar. 

Tillverkaren rekommenderar att lagret ska vara mellan 10 och 30 centimeter djupt beroende på lerans art, vilket innebär att den som lägger ut ett 15 centimeter tjockt lager täcker en yta på 6,6 kvadratmeter med hjälp av en kubikmeter hagströ. Det innebär ett kvadratmeterpris på 150 kronor, exklusive frakt.

Hagströet lades in i september, och hittills har det hållit både oss och hästarna torrskodda i området. 

Tummenupp
Tummen upp

Hiss eller diss?

En nackdel är att det inte blir så snyggt när den svarta leran möter det ljusa materialet. Men vad gör man inte?

Fakta

Hagströ

Vad? Hagströ består av spillmaterial från tillverkning av Träullsplattan. Innehåller svensk gran, vatten och härdad cement.

Pris? 995 kronor för en storsäck (en kubikmeter), plus frakt (mellan 2.200 kr och 3.700 kr).

Var? Hagstro.se

Ridsport digital

99:- i månaden