Sport
22 maj 2023 11:06
Ridsportplus

Debatt: Att svälja mygg och kameler med hull och hår

ÅsiktAtt en islandshästryttare inte får delta på VM till följd av en dom från 90-talet har vållat stora diskussioner på sociala medier.
– Det ÄR svårt, trubbigt och det saknas som så ofta tydliga svar om vad som är rätt och fel, skriver genusvetaren och islandshästryttaren Jenny Johansson Berggren i den här debattartikeln.

Debatt: Att svälja mygg och kameler med hull och hår
Vem ska få representera ett land? Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Än en gång har ett fall där en känd manlig profil dömd för sexual- och våldsbrott hamnat i fokus för diskussion inom ridsporten, denna gång i islandshästvärlden. Personen uteslöts under 2021 från det isländska landslaget och kommer eventuellt att stoppas från att delta vid VM.

    Är det rätt att utesluta personen?
    Är det rätt att låta denna person delta vid ett mästerskap? 

    Det här är inte en text om det specifika fallet, för fallet är inte unikt. Vi har läst om liknande tidigare och kommer stå inför samma diskussion även i framtiden. Det här är en text om att det är svårt och att ta ställning i en samhällsfråga som trots sina oerhörda konsekvenser får mycket lite utrymme.

    Våld mot kvinnor är ett samhällsproblem på Island och i Sverige. I Sverige anmäldes under 2021 38 300 misshandelsbrott och 8 600 våldtäkter mot kvinnor eller flickor (källa: Unizon). Mörkertalet är stort. Brottsförebyggande rådet uppskattar att omkring 80 procent av våldet mot kvinnor och flickor aldrig polisanmäls. Det är det här som är det stora problemet, den riktiga utmaningen. Hur vi hanterar de dömda gärningsmännen, det är konsekvenserna av detta samhällsproblem. Men det är också en öppning för hur vi kan jobba proaktivt och uppmärksamma när vi ser oegentligheter. 

    Men jag tänker att det finns många arbeten och uppdrag du inte kan få med sexual- och våldsbrott i belastningsregistret

    Ett resonemang som internt lyfts i det enskilda fall som är exempel för denna text är att det är odemokratiskt och orättvist att utesluta en person som avtjänat sitt straff. Men jag tänker att det finns många arbeten och uppdrag du inte kan få med sexual- och våldsbrott i belastningsregistret, det är inte ett straff – det är en konsekvens.

    Andra menar att det enskilda fallet blir signalpolitik, att en enskild person som redan är ute i kylan får ta skiten samtidigt som personer med liknande beteende kan fortsätta med sina vanliga liv utan konsekvenser. Att vi silar mygg och sväljer kameler. Gör vi det? Ja säkert… Är det ett problem, självklart. Men vilket är alternativet: att svälja mygg och kameler med hull och hår, le och fortsätta som att inget hänt?

    Det ÄR svårt, trubbigt och det saknas som så ofta tydliga svar om vad som är rätt och fel. 

    Att utesluta en person från att representera ett land eller delta i en tävling är inte ett straff, det är inte av hämnd eller en handling med syfte att personen ska lida. 

    Dessa beslut ska fattas för att visa att brottet är etiskt fel, i vissa fall kanske det handlar om att skydda organisationen. Kanske till och med mer för att visa att organisationen agerar än att den faktiskt tar frågan på allvar, men är det helt igenom dåligt?
    – Nej det tycker jag inte.

    Är det lösningen på samhällsproblemen?
    – Kanske inte.

    Men det är ett steg, en öppning att visa att det här är inte okey i vår sport, sammanhang eller bransch. I ett uppmärksammat fall är det enklare att agera, det ställer oss mot väggen, vi måste agera för valen kommer att få konsekvenser. Min övertygelse är att det öppnar dörrarna för ett mer proaktiv förhållningssätt. Det gör det enklare att fortsatt se över organisationen och för medlemmar och andra utövare att agera visselblåsare och uppmärksamma när människor blir illa behandlade och saker inte går rätt till.

    Jenny Johansson Berggren
    Genusvetare och islandshästryttare

    Vill du svara på detta debattinlägg, eller har du ett annat debattinlägg?
    Tveka inte att höra av dig till vår mail: island@tidningenridsport.se

    Ridsport digital

    99:- i månaden