Hästägartips
17 april 06:15
Ridsportplus

”Det är ett lättsammare sätt att tävla”

FöreningslivI Gandurs islandshästförening har firmakeppni en självklar plats. Det berättar Lena Borg, ordförande i föreningen.

”Det är ett lättsammare sätt att tävla”
Firmakeppni kan vara en bra inkörsport för de som vill lära sig tävla. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Lenaborggandurislandshastforening
  Lena Borg.

  I slutet av mars arrangerade Gandur islandshästförening Islandshästens dag i Helsingborgs ridhus. Tävlingen är kanske Sveriges största firmakeppni. Firmakeppni är en friare form av tävling där du endast bedöms på långsidorna och det är inget fast program – vilket gör att ekipaget kan byta gångart i princip hur många gånger som helst.

  – Det är stort intresse för att tävla firmakeppni, berättar Lena Borg, ordförande i Gandur.
  – Det är väldigt roligt att rida firmakeppni, du dras med i framridningen när alla ska in på banan och du kan välja gångarter efter vad hästen är bra på. Vi ser många familjer på våra firmakeppnis, där föräldrar och syskon också är med och tävlar. Det blir en rolig dag tillsammans med hästarna.

  Jobbar för inkluderande

  Lena Borg tycker att firmakeppni passar alla och hon har sett att tävlingsformen givit ryttare blodad tand så de vågat anmäla sig till fler tävlingar.
  – Det är ett lättsammare sätt att tävla, lite friare – det är inte hela världen om du missar en gångartsövergång något som påverkar poängen en hel del när du tävlar annars.

  Den inkluderande tävlingsformen är viktig del i föreningslivet.
  – Det handlar om att det ska vara öppet för alla, alla ska få möjligheter och att det ska vara roligt att vara tillsammans.

  Vill skapa synergier

  Islandshästföreningen Gandur har närmare 300 medlemmar och har funnits länge. Lena Borg är ny ordförande sedan en tid tillbaka, hon ser utvecklingspotential i att öppna upp föreningen för fler och hitta fler synergier i närområdet. Föreningen har redan ett samarbete med Helsingsborgs fältrittklubb som har sin verksamhet i anslutning till Bruces skog, som är Gandurs tillhåll.
  – Vi hoppas kunna bjuda in deras barn och ungdomar för att vi upp oss lite, vi skulle vilja bland upp lite mer discipliner, skapa nyfikenhet och öka vårt samarbete, säger Lena Borg.
  – Även om Gandur funnits länge behöver vi synas mer och jobba mer utåtriktat.

  Gandur ska vara för alla konstaterar hon.
  – Vi vill skapa känslan av alla att har nyttan att vara med i Gandur och att vi har roligt tillsammans. Vi jobbar just nu mycket på att öka transparensen och att involvera medlemmarna ännu mer. Medlemmarna måste ha insyn och vara delaktiga i arbetet. Vi vill vara en driftig förening där det är medlemmarna som styr föreningen – inte styrelsen.

  Och det är mycket på tapeten inom föreningen. Både kurser och onsdagsträffarna då medlemmarna kan komma och rida på banorna i Bruces skog och passa på att umgås.
  – Det viktigaste är att man har roligt ihop, det är det som är grunden i det hela. säger Lena Borg.

  Ridsport digital

  99:- i månaden