Avel
17 maj 06:01
Ridsportplus

Detta vill du veta inför fölningen

NyföddNär fölningen närmar sig är det massor av känslor i omlopp hos stoägaren – förväntan och oro om vartannat, och en hel del praktiska saker att se över. Förbered dig noga på vad som ska hända, så blir du tryggare när fölningen drar i gång.

Detta vill du veta inför fölningen
En fölning går relativt fort, normalt sett runt 30 minuter. Foto: Liselotte Erixon

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hästens ursprung som flykt- och bytesdjur framgår tydligt när det är dags för fölning. Stoet vill helst föla i enskildhet och när det är mörkt. Ston kan till och med hålla igen fölningen några dagar för att invänta ett ostört tillfälle. 

  Fölningar ska övervakas och detta kan ske på olika sätt. Två veckor före beräknad fölning är det bra att börja ha koll. De allra flesta väljer att ha en kamera tillsammans med någon form av larm – till exempel svettdetektor, sändare insydd i vulva eller överrullningsgjord. 

  Lär dig stoets rutiner

  Antingen det finns kameraövervakning eller ej är det bra att lära känna stoets rutiner; hur hon normalt beter sig.

  Titta till stoet vid samma tid varje kväll under en period, då är det lätt att observera om hon ändrar sig på något sätt, vilket kan tyda på att fölning är på gång. Vissa ston står och hänger i stället för att äta som vanligt, andra hetsäter sitt hö, någon står och trycker bakdelen mot väggen och ytterligare en kanske vandrar omkring oroligt i boxen. 

  Snabbt och kraftfullt

  Fölning går snabbt, normalt sett runt 30 minuter, och det är viktigt att vara förberedd. Den som aldrig varit med om en fölning kan gärna ha en van medhjälpare till hands, och förbereda sig genom att läsa på om hur förloppet ser ut. Titta på filmer som visar en fölning, det är ett bra sätt att förstå hur starka krafter det handlar om och hur snabbt det faktiskt går.  

  Det är viktigt att finnas till hands, men bara iaktta utan att störa, när själva födseln är avklarad. Sto och föl behöver bekanta sig med varandra i fred. Oftast nosar stoet på fölet, slickar det och ”pratar” med det med ett lågt hummande ljud. Fölet brukar visa sugreflexer, vilket är bra.

  Snart kommer fölet att resa sig, leta efter juvret och börja dia. Detta stimulerar sammandragningar i livmodern hos stoet, så att efterbörden släpper. När stoet slickar fölet stimulerar hon i sin tur tarmrörelserna hos fölet, så att det krystar ut tarmbecket, den avföring som bildats under fostertiden.

  Bli inte förskräckt över utseendet på det nyfödda fölets hovar, de brukar vara extra långa och verka trasiga, men detta är en så kallad fetthov som är till för att skydda fostervägarna under fölets väg ut. De torkar snabbt samman och försvinner.

  Så går det till

  Inledningsfas
  Under inledningsfasen av fölningen vandrar de flesta ston omkring i boxen, verkar lite oroliga och kan nosa i halmen och flema. 

  Vattnet går
  Sedan ”går vattnet”, fostervattnet rinner ur stoet och i samband med detta, brukar hon lägga sig ner och börja krysta. 

  Fosterhinnan syns
   Efter några kraftiga sammandragningar syns en vitaktig fosterhinna med framhovarna och nosen i. Fölets ena framben ligger lite före det andra och nosen vilar mellan frambenen. 

  Paus innan sista värkar
  Det är ganska vanligt att stoet tar en kort paus när framben och nos kommit ut, innan hon måste ta i rejält för att få ut fölets bogparti. Sedan räcker det i regel med någon krystvärk till för att resten av  fölet ska glida ut.

  Låt fölet ligga
  Låt fölet ligga kvar bakom stoet, det enda som görs i detta läge är att befria nosen från fosterhinnorna så att fölet kan andas utan att behöva svälja fostervatten. 

  Fölet rör sig
  Ett friskt föl börjar röra sig och lägger sig i bröstläge inom några sekunder efter att det är framfött.

  Navelsträngen
  Navelsträngen bör få vara obruten i fem till tio minuter, så att extra blod hinner pumpas över från moderkakan.

  Tidigare i våras publicerade vi artikeln Fölning: Då behöver du ingripa i den hittar du information om du går till väga när fölningen inte går som förväntat. Läs den här

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 5/2024.

  Ridsport digital

  99:- i månaden