Sport
20 juli 2023 06:20
Ridsportplus

Domaren: ”En jämn prestation får en jämn bedömning”

TävlingOjämna bedömningar av pass tillhör inte ovanligheterna. Vi har pratat med domaren Jaqueline Wahlström om vad anledningarna kan vara.

Domaren: ”En jämn prestation får en jämn bedömning”

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jaqueline Wahlström 158
Jaqueline Wahlström.

Under våren har Ridsport fått flera frågor om ojämna passbedömningar under uttagningar i femgång. I vissa fall har det handlat om poäng från fem olika domare där poängen varierat mellan 3,5 till 7,0 under samma uttagning. Jaqueline Wahlström, som var huvuddomare under SM och som också kommer att döma VM i Nederländerna förklarar.
– Det kan vara att antingen domarna har värderat takten i passen olika under sträckan eller att de har dömt att hästen inte låg i pass en viss sträcka.

Hon berättar att om en sträcka med pass bedöms med 0 poäng så påverkar det slutpoängen mycket. Passpoängen i F1 har koefficient 2, vilket innebär passbedömningen liksom töltbedömningen ger större påverkan på slutpoängen. 

Tydliga märkningar underlättar bedömningen

Sträckan där passen bedöms under en femgångsuttagning är uppmärkt på ovalbanan genom markeringar på insidan av ovalbana – samma markeringar används vid bedömningen av temposkillnader i T1 och T3
Under SM var det två blomlådor som var tydliga markeringar för publiken för att de skulle kunna hänga med i uttagningarna.
– Står man i början av en sträcka så ser man mer av läggning och passens kvalitet i början av långsida, nedtagningen ser man då lite snett bakifrån varför det kan påverka bedömningen då man inte ser kvaliteten på nedtagningen så som man såg läggningen. Av den anledningen kan man ibland se hur passbedömningen exempelvis blir högre på slutet av en sträcka ifall en häst varit fyrtaktig i början av passträckan, berättar Jaqueline Wahlström.

Vissa uttagningar är lättare att döma än andra konstaterar Jaqueline Wahlström.
– En jämn prestation får en jämn bedömning, då har du ganska lite skillnad i poäng och då kanske det bara skiljer en halv poäng mellan domarna. Sen när du har de sträckorna när det blir lite strul och blir lite problem: hästen kanske dyker ner i handen i slutet av sträckan och det ser den domaren, men domaren som sitter på andra kanten ser bara hästen snett bakifrån och ser bara att det blir lite småryckigt – då kommer inte de domarna att värdera prestationen på samma sätt. En ojämn prestation får därför en ojämn bedömning, förklarar hon.

Ridsport digital

99:- i månaden