Sport
14 september 2024 06:10
Ridsportplus

Fem röster: Så säkrar vi framtidens ungdomsryttare

Ungas utmaningarUnder hösten har Ridsport gjort en serie om ungas utmaningar i sporten. Den här gången har Ridsport frågat fem profiler vad som krävs för att säkra framtidens ungdomsryttare.

Fem röster: Så säkrar vi framtidens ungdomsryttare

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fler tävlingar för ungdomar som inte är SM-kval

    Lennartsson_lena
    Lena Lennartsson är FEIF-domare, TIllsammans med Åse Ericson och Rebecka Frey är hon författare till boken Islandshästar. Foto: Natur & Kultur

    Lena Lennartsson, FEIF-domare

    – Det borde ordnas mer tävlingar för ungdomar som inte är SM-kval (nivå 4-tävlingar). Det för att stärka intresset och inte göra det så dyrt och komplicerat. Samt endagars-tävlingar där det är samtliga åldersindelningar och många klasser, blandat med både lätta och vanliga klasser.

    – För de på högre nivå kanske det är dags att ha ett separat ungdoms-SM. Då kan man ha lägre kvalgränser och ta emot fler ryttare. På lokal nivå finns det lokalklubbar som sponsrar med billigare kurser till ungdomar med kontinuitet för utvalda tränare

    – Bygga upp grupper eller ”Team” som tränar och tävlar ihop. Det bygger på goda ledare som få alla att känna sig delaktiga, det ger också både gemenskap och kunskap. Båda sakerna som är så viktiga framför allt för ungdomar i dess utveckling. De som vill vara lite med för sig själva måste få utrymme för det också.

    Utveckla tävlingssytemet

    Gunilla Lindgren, ordförande i SIFs tävlingssektion

    – Ridskolorna är viktiga för ridsporten i stort, så även för islandshästsporten. Många ridskolor, med bra kvalitet, lockar fler ungdomar till islandshästen. Genom att rekrytera ridskolans elever till föreningar får föreningarna ett ökat medlemsunderlag av unga ryttare och kan satsa på olika aktiviteter för ungdomarna. Samarbete mellan ridskolorna och föreningarna är viktig, liksom att lösa frågan om medlemskap för ridskoleelever.

    – Just nu diskuterar vi intensivt med medlemmarna om hur vi kan utveckla tävlingssystemet för att kunna erbjuda en tävling som passar alla, från fritidsryttare till elit, från barn till +65. Klubblag, serier för klubblag, utveckla lag-SM, ungdomsläger, det finns många exempel på roliga aktiviteter som man kan erbjuda, förutom ungdomsklasser på SM.

    – Ett separat SM för ungdomar är en tanke, då man skulle kunna ta emot fler deltagare. Ridning är en livslång idrott, det sker inom alla sporter att ungdomar tappar intresset och slutar. Det fina med ridningen är att man alltid kan ta upp den igen.

    Tävlandet är en del i utvecklingen

    Jamila Berg Dibi Nm Silver 2022 7
    Jamila Berg Dibi. Foto: Sandra Nordin Johansson

    Jamila Berg Dibi, tävlingsryttare och hästentreprenör

    – Om du frågar de flesta hur det ”börjat” så har antingen föräldern eller barnet börjat på ridskola eller via någon turridning. Därifrån växer frö för intresset, kanske blir det en egen häst och så är cykeln i rullning.

    – Sporten måste vara öppen för barn och ungdomar, vill vi ha intresse och ha kvar dem i sporten måste det finnas något de kan ha som delmål/mål, fler tävlingar på olika nivåer.

    – Jag själv började tävla när jag var sex eller sju år gammal. Red mitt första SM som nioåring. Så jag är för att barn ska få tävla! Jag är också för att barn ska kunna placeras, det hör till. Det är också bra att lära sig att man både kan vinna och förlora som ung, det är så vi får fram morgondagens tävlingsryttare.

    Gemenskap och glädje med jämnåriga

    Sabina Svärd
    Sabina Svärd. Foto: Privat

    Sabina Svärd, tävlingsryttare

    -För att rekrytera nya ungdomar till sporten skulle jag påstå att ridskolor är en väldigt bra väg. Att synas utanför vår egen värld är också ett bra sätt att få folk att upptäcka islandshästen.

    – För att behålla ungdomarna inom sporten är det viktigt att de får chansen till gemenskap och glädje med jämnåriga. Viktigt att föreningarna hjälper till att föra samman ungdomarna och skapa möjlighet till gemensamma träningar och aktiviteter.

    Förenkla systemet

    Emilia Lif, aktiv föreningsmänniska i Skåne

    – SIF och föreningarna behöver synas och höras mer på andra plattformar. Vi syns knappt utanför vårt egna forum. Tänker att det runtomkring finns många evenemang där man enkelt hade kunnat ordna både show, ridning, öppet hus, reklammaterial för att försöka locka nya medlemmar.

    – Vi behöver se till att ungdomarna får möjligheter att delta i aktiviteter och evenemang, inte tvärtom. Kanske gratis medlemskap för familjen första året så att de kan anmäla sig? Absolut sänka åldersgränserna för så fler barn kan börja tidigare.

    – Vårt system är otroligt komplext. Vi har inget direkt övergripande och enkelt system där man som helt ny inom islandshästvärlden lätt kan hitta information och till exempel anmäla sig till någon tävling eller aktivitet. Tänk själv, man behöver vara medlem i förening – det görs via en sida. Licens – det gör man på en annan sida. Hitta tävlingar och aktiviteter – är en sida, om inte två i indta och sporti. Förenkla helt enkelt.

    Nyfiken på de andra delarna i vår serie om ungas utmaningar? Du hittar dem här