Sport
17 augusti 2024 06:20

Ungas utmaningar: Dyrt och smalt utbud

Del 1Hur går det egentligen för islandshästsporten och ungdomarna i Sverige, krävs det ekonomiska muskler för att lyckas och är tävlingssystemet tillräckligt tydligt och motiverande? I den här artikeln ger olika islandshästprofiler sin syn på saken och delar även med sig av idéer för att föra sporten framåt.

Ungas utmaningar: Dyrt och smalt utbud
Ridsport är dyrt, men hur ser möjligheten ut för de unga ryttarna inom islandshästsporten? Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

– Utvecklingen bland de unga ryttarna tycker jag ser bra ut, men personligen är jag ledsen över att vi i Sverige inte har en U21-trupp som de har på Island, säger James Faulkner som driver Paceland och är tränare till en rad av dagens mest framgångsrika unga ryttare i Sverige.

Jag är jättetacksam över att jag fick tävla när jag var så ung, det får man ju inte idag

Sedan Svenska Islandshästförbundets, SIF, inträde i riksförbundet 2021 gäller samma bestämmelser för islandshästsporten som för resterande medlemsförbund – barn under tretton år får inte rangordnas. Rent konkret innebar det att junioråren komprimerades till 13-15 år och det är något som både James Faulkner och landslagsryttaren Jamila Berg ser som problematiskt.

James Faulkner_small
James Faulkner är tränare och landslagsryttare. Foto: Lars Jansson.

– Jag red mitt första SM när jag var nio år, då fanns det bara en ungdomsklass så jag red mot de som var 21 år. Jag är jättetacksam över att jag fick tävla när jag var så ung, det får man ju inte idag, berättar Jamila Berg som även hon stöttar en grupp satsande ungdomsryttare genom team Jamila.

Stor skillnad mellan junior och young rider

I samklang vittnar Jamila Berg och James Faulkner om svårigheterna att komma från att inte ha fått rangordnas alls, till att som trettonåring kunna starta ett så stort mästerskap som SM ändå är. Två korta, förberedande år står då på kartan innan konkurrensen blir betydligt högre som 16-åring och young rider.

– Det är ett jättestort hopp att gå från junior till young rider, både gällande krav och poängmässigt. Personligen tycker jag att det hoppet blir för svårt, menar Jamila Berg som samtidigt poängterar att kvalgränserna för juniorer inte borde höjas.

Den internationella FEIF-domaren i sport, Lena Lennartsson, är från den första kullen sportdomare som examinerades i Sverige. Examen tog hon 1986 och har sedan dömt otaliga tävlingar och mästerskap, vilket också gett en god inblick i sporten över tid. Även hon håller med om att steget från junior till young rider är stort.

Jamila Berg Dibi Nm Silver 2022 7
Jamila Berg är uppvuxen på de svenska tävlingsbanorna. Foto: Sandra Nordin Johansson

– Sedan den nya domarhandledningen kom 2014 har det hänt väldigt mycket med sporten, det krävs att hästen rids i god balans och form. Som junior kan man nå långt med en medelflott häst med taktrena gångarter och god ridning. Som young rider krävs betydligt mycket bättre hästmaterial för att kunna hävda sig.

Tävlingssystemet inte tillräckligt förlåtande

Jamila Berg har gått den långa, hårda vägen själv och tog som barn den ridskolehästen som hon kom över hemma på Slätterne gård för att ta sig ut på tävlingsbanan. Det är också något hon efterfrågar idag, att ungdomar kämpar och vågar ta den långa vägen.

– Jag beundrar dem som får bra, rått hästmaterial och gör jobbet själv. Det kommer ta tid, men du kommer lära dig mycket på vägen. Samtidigt tycker jag att det är bra med de som vågar satsa och köper in riktigt bra hästar, det behöver Sverige, säger Jamila Berg och fortsätter med vad hon upplever som en mentalitet som förändrats:

– Det är sådan hysteri kring SM och landslaget idag. Att komma till SM ska vara svårt och stort. Man måste börja på den nivån som hästen och ryttaren är, mindre tävlingar är också utvecklande.

Lena Lennartsson och James Faulkner delar Jamila Bergs syn på vikten av mindre tävlingar. Det har också förändrats över tid, upplever Lena Lennartsson.

– Förr fanns det mycket mer klubbtävlingar med finaler, det ser vi sällan idag. Det måste finnas tävlingar på olika nivåer. På den tiden fanns det också A-, B och C-klass som gjorde att ekipage på olika nivå kunde delta på samma tävling men ändå tävla mot ekipage på samma nivå som en själv, säger Lena Lennartsson och får medhåll av Jamila Berg.

– Det kanske är nyckeln – att det blir mer inkluderande genom att det finns något för alla på varje tävling. Det viktigaste måste vara att ryttare vill träna och utvecklas, inte att alla ska rida SM.

Eget SM

I många andra sporter rids ungdoms-SM separat, vilket även gäller många ridsportgrenar så som dressyr och hoppning. Det saknar Jamila Berg med islandshästsporten, att ungdomarna får ett eget SM i stället för att petas in under seniorernas SM.

– Varför skulle vi inte kunna ha det så inom islandshästsporten? Det jag vill säga är att ungdomarna får ett eget mästerskap och egen tid. Så är det även på Island, att det är speciella dagar som tillägnas ungdomarna.

Genom att skapa en miljö som är tillgänglig menar Jamila Berg att sporten skulle kunna fånga upp de barn som annars kanske tappar motivationen och börjar med en annan idrott där det är enklare att följa sin utveckling. Men fortfarande är åldersgränsen på tretton år begränsande och en bidragande faktor till att tävlingsinriktade barn kan tappa intresset, tror Jamila Berg.

James Faulkner instämmer och tror att tävlande i ålder 10–13 år skulle vara avgörande. Det skapar tidsrymd för att skaffa tävlingsrutin inför kommande utmaningar. James menar även att sporten skulle dra nytta av att ge juniorerna en större bredd även på SM-nivå, där grenar som T8 och T3 skulle kunna ingå.

– Mina elever som idag rider på elitnivå har också börjat i lättare klasser och det upplever jag har haft positiv effekt på deras ridning, säger James Faulkner.

Ta efter Island – inför U21-trupp

Tydlighet, stöttning och en trappa med tillräckligt med steg tror James Faulkner är avgörande för att ungdomsryttarna ska utvecklas på bästa möjliga sätt. En framgångsfaktor tror han skulle vara att ta efter Island och deras system med en U21-trupp. En trupp av satsande ryttare som följs kontinuerligt av lagledaren. Truppen skulle också kunna vara ett råmaterial inför landslagsuttagning, med reservation för att även ekipage utanför truppen som har presterat skulle kunna bli uttagna.  

– Vi måste hitta flera trappsteg åt ungdomarna och stötta dem. Diskussionen för hur det kan se ut måste öppnas upp mycket mer, säger James Faulkner.

Jamila Berg håller med om att ett ungdomslandslag där ungdomarna förbereds tydligare och rås om på ett annat sätt skulle vara gynnsamt.

– De är vår framtid och de ska ta över så småningom, vi måste tänka långsiktigt.  

En kostsam historia

Att äga en häst är dyrt, det har nog inte undgått någon hästägare. Både James Faulkner och Jamila Berg tror att ett intresse och engagemang öppnar de dörrar som behövs även om ungdomarnas föräldrar inte har ekonomi som tillåter en egen häst, som de på den här nivån menar inte sällan kostar sexsiffriga belopp. Däremot lyfter James Faulkner frågan om kostnader som är direkt relaterade till tävlandet.

– Tävlingsavgifterna är idag vansinniga. Riksidrottsförbundet eller SIF borde reglera vad det får kosta för barn att tävla, och sedan subventionera det. Om det borde ligga på RF eller SIF vågar jag inte svara på.

Att SM-kval numera behöver göras från worldranking-tävlingar blir ytterligare ett snubbelsnöre i systemet och slår extra hårt för de som ungdomarna som bor där det geografiskt inte finns worldrankingtävlingar i närheten.

– Det handlar om både tid och pengar, säger Lena Lennartsson.

Att det finns ett behov av en mer samordnad säsong skriver även Jamila Berg under på.

– Klubbar och arrangörer borde prata ihop sig kring tävlingssäsongen.