Prylspaning
31 maj 2022 15:35
Ridsportplus

Foga loss pälsen – funkar det?

Ridsport testarVi närmar oss slutet på vårens pälsfällning, och varje år är det en ständig jakt på det bästa verktyget för att nöta bort pälsen.

Foga loss pälsen – funkar det?
Ridsport har testat hur en vanlig fogskrapa fungerar för pälsborttagning på häst. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Har du inte snaggat hästen så är det stor sannolikhet att håren yr när du borstar just nu. Den gamla hederliga ryktstenen gör ett bra jobb, likaså gummiskrapan. På sociala medier har dock tips florerat om att använda fogskrapa vid pälsfällning för att på ett enkelt sätt få bort håren. Ridsport bestämde sig för att testa.

  Fogskrapan Ridsport använde inhandlades på Biltema för under femtilappen. Men det finns ju givetvis liknande fogskrapor i andra butiker. Det viktiga är att fogskrapan ska ha en ”gummilist” i slutet, vilket känns som ett måste för att det inte ska bli obekvämt för hästen.

  Sen är det bara att dra. Och visst lossnar pälsen, både på hästen med tunn päls och på hästen som är av en minst sagt fluffigare art. Fogskrapan är rätt bred så över de större muskelgrupperna går det lätt och smidigt, likaså över benen. Hästarna tycker det är helt okej att bli borstade med en fogskrapa.

  Inte praktisk på klurigare ställen

  Men ska du få pälsen att lossna på lite ”klurigare” ställen som insida bakben, mellan frambenen eller liknande är fogskrapan inte vidare praktisk utan där rekommenderar Ridsport ryktsten eller gummiskrapa.

  Är det en pälsfällningsvinnare då? Nja. Det kan absolut vara ett verktyg i arsenalen och den är visserligen prisvärd, men Ridsport anser kanske inte att den är bättre än någon annan ryktpryl. Kul och enkel grej, men ingen toppengrej.

  Hiss eller diss?

  Tummenned
  Diss

  Redaktionens omdöme: Diss.  Visst, den funkar. Men det är ingen klockren hiss, och har du redan pälsfällningsverktyg i ryktväskan blir detta bara något som ytterligare tar plats.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

  Ridsport digital

  99:- i månaden