Hästägartips
8 januari 06:10
Ridsportplus

Den livsviktiga pälsen

HårresandeHästens hårrem är inte bara blank, mjuk och vacker. Den har också flera livsviktiga funktioner. Ridsport har sammanställt en mängd spännande fakta om hästens tagel och päls.

Den livsviktiga pälsen
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Pälsens många uppgifter

  • Varje hårstrå härstammar ur en hårsäck och har kontakt med en svettkörtel, talgkörtel och hårmuskler under huden.
  • De små musklerna kan resa håren, vilket ger förbättrad isolering vid kyla.
  •  Känselhåren runt ögonen och mulen har samma uppgift som kattens morrhår – de sänder viktig information till hjärnan och hjälper hästen med rumsuppfattningen. Om känselhåren avlägsnas ökar risken för ansiktsskador hos hästen.
  • Hårstråna producerar och transporterar feromoner, den omedvetna doftkommunikation som påverkar hästarnas beteende mot varandra.
  • Hårstråna växer i cykler, styrt av dagsljusets längd, med tillväxtfas och viloperiod.
  • Pälsen ger skydd mot vind, väta, lera, sol, UV-ljus och insekter.

  Projekt på SLU

  Svenska forskare söker ny grundläggande kunskap om de gener som reglerar hårcykelns längd. Tanken är att resultaten ska kunna utgöra modell för humana sjukdomar som rör hårtillväxt. Projektet syftar även till att hitta de mutationer som gav upphov till en växande man hos tamhästen.

  Istock-904844868
  30 minuters rykt på varje sida med en kort, mjuk och tät ryktborste ger god kontakt med hästen och frisätter oxytocin, ”må-bra”- hormon. Foto: Istockphoto

  Hästens hårbeklädnad

  • Skyddshåren omfattar man, svans, hovskägg och pannlugg. Det är stor variation mellan raser hur rikliga skyddshåren är. Hästens  man växer med cirka 1,25-3,75 cm per månad, snabbare hos kallblod och ponnyer. Svansen växer cirka en centimeter under en fjortondagarsperiod.
  • Täckhår är själva hårremmen på kroppen. På sommaren är denna päls kort och glänsande. Vinterpälsen består av långt täckhår med tät, nästan ullig päls under. Den kan bli mycket kraftig hos hästar som lever utomhus.
  • Ullhår finns hos föl och fälls efter några månader.
  • Känselhår är långa, kraftiga spröt runt mulen och ögonen. De ska inte klippas bort.

  Kort man ursprunget

  Lång man beror på avelsurval. Tamhästens utdöda föregångare Equus ferus och andra närbesläktade arter – tre arter av zebra, vilda åsnor och Prewalskihästen – har alla en kort upprättstående man. Troligtvis valdes hästar med lång man ut för vidare avel så snart hästen domesticerades.

  Tagelprov_img_4337
  Tagelstråna som rycks ut med rötterna kan användas för bestämning av DNA, färg och olika ärftliga sjukdomar. Tagel kan även användas för dopningstest för att se om vissa preparat har tillförts under lång eller kort tid. Foto: Jenny Schwieler Staaf

  Det användbara taglet

  Hästars tagel är segt och samtidigt spänstigt. Det kan användas på många olika sätt: som stoppning i madrasser och kuddar, till fiolstråkar, som fiskelina och i smycken.

  Solfjädern

  Om övre delen av svansen inte trimmas, bildar den en solfjäder ut åt sidorna och ger ett viktigt skydd mot vind och väta in på de hårlösa könsdelarna och juvret.

  Img_2535-2
  Hovskägget har till uppgift att skydda den känsliga karleden mot väta och lera. Foto: Johanna Lagnevall

  Kolla hårremmen

  Matt hårrem kan tyda på att hästen inte mår bra. Foder och rykt är de viktigaste komponenterna för en blank och välmående hårrem.

  Vita tecken

  Vita hårstrån som uppkommer under hästens liv kan bero på naturligt åldrande eller som en följd av skavsår och skador.

  Källor: Hästsverige; Shine on av DVM Rebecca Hamilton-Fletcher.

  Ridsport digital

  99:- i månaden