Sport
14 februari 2023 06:25
Ridsportplus

”Han var den första hästen jag tävlade SM på”

Hästen i mitt hjärtaVi har bett välkända ryttare berätta vilka hästar som satt ett rejält avtryck i deras liv. Klara Nydahl är trots sin unga ålder ett etablerat namn på tävlingsbanorna, här är några av de hästar som betytt lite extra för henne.

”Han var den första hästen jag tävlade SM på”
Klara Nydahl och Bragi frá Kópavogi hemma på gården. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Den som gjort stort avtryck

Bikar frá Hólum 
Han hade en tölt som jag aldrig hade ridit innan. Jag kunde bara hoppa upp och sen bara gasa. Han kunde gå hur fort som helst. Det var helt magiskt! berättar Klara Nydahl med ett stort leende. 

Bikar och Klara har haft en lysande karriär. De har tävlat mycket och varit med på många SM under åren 2015-2018. Två SM-guld har de lyckats få tillsammans. De låg topp tre i barnklassen i Sverige fyra år i rad.
– Han har gjort ett stort avtryck, säger Klara.
– Han var så snäll, hade utstrålning och väldigt mycket tölt. Och den där manen, ler Klara.

Bikar 1
Klara Nydahl med Bikar frá Holum.

Det var en slump att Bikar hamnade hos Vibys islandshästar och till slut blev Klaras tävlingshäst. Mamma Elin Rosdahl berättar:
– Vi hade betäckt med honom och det fölet som blev, Heba från Viby, blev det högst bedömda femåriga stoet uppe i Östersund. Då kände vi “kan vi få fram en sån häst genom att betäcka en av våra ridskolehästar, då vill vi betäcka igen med den hingsten.” Bikar kom hit en säsong och betäckte, sen åkte han hem igen till Norge. Han var till Norge och vände, för de skulle sälja honom och frågade om vi ville köpa honom. Så han kom hit igen. Då ville Klara prova att tävla honom.

– Han var den första hästen jag tävlade SM på. Jag hade varit på SM tidigare men då kom jag inte ens in på banan. Den ena hästen stannade utanför och började äta gräs, skrattar Klara.

Bikar gick bort sommaren 2022. En av hans avkommor, Saumur från Viby, har tagit över rollen att ta SM-guld med barnen på Vibys islandshästar. Denna gång med Klaras kusin Milla Bergqvist i sadeln.
– Det var som att Bikar kom tillbaka, säger Klara om när Milla och Saumur vann.

Ögonstenen

Hrafnfaxi frá Vestra-Geldingaholti
När Hrafnfaxis ägare Sigfús Sigfússon skulle flytta tillbaka ville han ha någon som kunde ta hand om hans ögonsten. Valet föll då på Klara. 

– Hrafnfaxi var en väldigt speciell häst för Sigfús då han fött upp och ridit in honom själv, och sedan tävlat på hög nivå, berättar Klara.

Hrafnfaxi levde en fint liv och dog sedan av ålder vid 25 år. Tillsammans med Klara tog ekipaget sig till SM.

– Som bäst kom vi femma på SM 2016. Vi låg tvåa men han tappade en sko inför sista momentet som var vårt bästa.

Eidfaxi Klara Nydahl Bragi 72
Klara Nydahl med Bragi frá Kópavogi. Foto: Sandra Nordin Johansson

Den bästa hästen hittills

Bragi frá Kópavogi
När jag rider honom får jag en wow-känsla. Han har så himla stora rörelser, berättar Klara om sin nuvarande tävlingshäst.

Bragi köptes som 18-åring till Vibys islandshästar, tänkt som avelshingst, men kunde bara betäcka en kort period innan han konstaterades steril. Då blev han Klaras tävlingshäst.
– Vi har varit med i landslaget och tävlar i NM tillsammans.

Bragi har tävlat mycket innan, bland annat VM, och är en känd häst runtom.
– Det är coolt. Han har tävlat ganska mycket innan och det är häftigt. Varje gång jag hör hans namn när vi ska in på banan så blir jag ändå lite nervös, för han är så känd. I början kändes det som att jag hade något att leva upp till. Då red jag ingenting inne på banan för jag blev så himla nervös. Nu tycker jag inte att det är lika jobbigt, berättar Klara.

Bragi är 23 år men än finns inga planer på att lägga tävlingsbootsen på hyllan.
– Så länge han får hålla sig frisk och pigg, säger mamma Elin och Klara fyller i:
– Jag har hellre en rolig stund inne på banan än att det går superbra. Det viktigaste är att han tycker att det är kul att gå in där.

En trio som förändrade livet

Klara berättar att hon har haft det jobbigt i skolan på grund av sin dyslexi, men att tack vare Bikar, Hrafnfaxi och Bragi så har hon tagit sig igenom det.
– Jag har haft det väldigt jobbigt med läsning och skrivandet då jag har svårt för stavningen. Då har det alltid varit skönt att veta att efter skolan får jag komma hem och vara med hästarna och göra det jag älskar.
– Det var så skönt att bara få vara med dem och prata om allt som varit jobbigt men också det som varit bra. Så de har hjälpt mig väldigt mycket som person men även gjort mig till en bättre ryttare. Hade jag inte fått rida Bikar och Hrafnfaxi först och nu Bragi hade jag inte varit den ryttaren jag är idag.
– Det är helt olika hästar men alla tre har varit/är supersnälla och vill alltid göra sitt bästa.

En speciell plats i hjärtat

Hervar från Viby och Julia frá Skarholt

Det är våra äldsta hästar som har lärt mig allting. De har en speciell plats i hjärtat.
– Julia är den första hästen som jag ridit pass på och som lärt mig det, säger Klara.

Båda hästarna har gått som ridskolehästar på Viby islandshästar och Anna Bergqvist, moster till Klara, fyller i om Hervar:
– Alla älskade Hervar. Han lärde så otroligt många människor att rida.
Hervar finns tyvärr inte längre men Julia finns kvar hos Klara och Vibys islandshästar.

Ridsport digital

99:- i månaden