Sport
30 november 2023 16:46
Ridsportplus

Hårt danskt motstånd under torsdagens uttagning på Friends

SIHSDe danska ryttarna bjöd på hård konkurrens under torsdagens uttagning på Friends arena och knep tre av de fyra platserna rakt in i a-final. Men inte utan motstånd, bästa svensk blev Kristján Magnússon med Óskar från Lindeberg som också red sig rakt in i a-final. Och inför b-finalen är det rysligt spännande.

Hårt danskt motstånd under torsdagens uttagning på Friends
Kristján Magnússon med Óskar från Lindeberg tog sig direkt till a-final. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De fem domarna på årets upplaga av World Cup Tölt är Anne Fornstedt, Hinrik Már Jonsson, Peter Häggberg, Johan Häggberg och Pia Andreasson som hade en gedigen uppgift att döma de åtta ekipagen som red uttagning under torsdagen.

  Först ut var Julie Christiansen med Kveikur frá Stangarlæk (f-12, e Sjóður frá Kirkjubæ, u Raketta frá Kjarnholtum I). Ekipaget kom på en delad andraplats i fjol på Friends. (En plats de då delade med Maria Berg med Toppur frá Auðsholtshjáleigu). Under torsdagens uppvärmningsklass så landade på poängen 7,633.

  Näst ut var islandshästprofilen Ylva Hagander med Vogur från Fors Gård (f-10 e Arður frá Lundum II u Vepja från Fors Gård), ekipagen tog två SM-silver tidigare i år och vann T1-klassen på Wången. Ekipaget red för 7,567 under torsdagen.

  Därefter var det dags för Finland i form av Katie Sundin Brumpton med Salvar frá Klukku (f -13, e Korgur frá Ingólfshvoli, u Salka frá Ingólfshvoli). De vann SM-brons i T1 i somras och representerade Finland på VM i augusti. Poängen i uppvärmningsklassen landade på 7,367.

  Det svenskbaserade danska ekipaget Iben Andersen med Gideon fra Tømmerby Kær (f -12, e Tónn frá Ólafsbergi, u Garún fra Kolneset) noterade 7,93 i maj i Danmark. På arenan i Solna var det till en början lite spänt men så småningom lossnade det för ekipaget och de gick upp i täten i uttagningen med poängen 7,70.

  Kristján Magnússon med Óskar från Lindeberg (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg) representerade Sverige på VM tidigare i år där de gjorde en otrolig prestation genom att vinna två b-finaler i hög konkurrens. Ekipaget ligger på en tionde plats på FEIF:s årsrankning och är andra högst rankade svenska ekipaget efter Jamila Berg Dibi och Toppur frá Auðsholtshjáleigu (f-07, e Álfasteinn frá Selfossi, u Trú frá Auðsholtshjáleigu) som ligger på plats åtta.

  Kristján Magnússon med Óskar landade poängen 7,833, puttade ner Iben Andersen med Gideon och säkrade därmed direkt sin plats i fredagens a-final.

  Rasmus Møller Jensen Röskur Frá Skjød
  Rasmus Möller Jensen med Röskur frá Skjød Foto: Kim C Lundin

  Norska Agnes Helgadottir med Sigur frá Jakobsgården (f-12, e Tígull fra Kleiva, u Aradís fra Jakobsgården) är på plats 67 på rankningen med bästa noterade poäng 7,57. Till tonerna av ABBA red ekipaget hem poängen 7,567.

  Därefter var det dags för pappan till Sigur att äntra banan: Tigull frá Kleiva (f -06, e Hrynjandi frá Hrepphólum, u Von fra Verket). Fuxen är en välkänd häst på svenska banor och har under många år synts på mästerskapsbanor runt om i världen. Lite teknikstrul gjorde att Bernt Severinsen fick rida en del av ritten utan musik, men ekipaget tog det med ro och fick poängen 7,567, alltså samma poäng som Agnes Helgadottir och Sigur och Ylva Hagander och Vogur. Det blir alltså en rysligt spännande b-final.

  Sist ut var danska Rasmus Möller Jensen med Röskur frá Skjød (f-10, e Tjörvi frá Sunnuhvoli, u Rakel frá Skíðbakka) ligger på en delad 17:e plats på årsrankingen. Ekipaget har ridit på 8,0 och 8,07 i år. På Friends la sig ekipaget på 7,933 och puttade ner svenska Kristján Magnússon till en andraplats i uttagningen.

  Totalt går fyra ekipage direkt till a-final:

  • Rasmus Möller Jensen med Röskur frá Skjød (f-10, e Tjörvi frá Sunnuhvoli, u Rakel frá Skíðbakka) 7,933
  • Kristján Magnússon med Óskar från Lindeberg (f-12 e Oliver frá Kvistum, u Fram från Lindeberg) 7,833
  • Iben Andersen med Gideon fra Tømmerby Kær (f -12, e Tónn frá Ólafsbergi, u Garún fra Kolneset) 7,700
  • Julie Christiansen med Kveikur frá Stangarlæk (f-12, e Sjóður frá Kirkjubæ, u Raketta frá Kjarnholtum I) 7,633

  Till b-final gick:

  • Ylva Hagander med Vogur från Fors Gård (f-10 e Arður frá Lundum II u Vepja från Fors Gård) 7,567
  • Agnes Helgadottir med Sigur frá Jakobsgården (f-12, e Tígull fra Kleiva, u Aradís fra Jakobsgården) 7,567
  • Bernt Severinsen med Tigull frá Kleiva (f -06, e Hrynjandi frá Hrepphólum, u Von fra Verket) 7,567
  • Katie Sundin Brumpton med Salvar frá Klukku (f -13, e Korgur frá Ingólfshvoli, u Salka frá Ingólfshvoli) 7,367

  Ridsport digital

  99:- i månaden