Nyheter
8 februari 09:17
Ridsportplus

Hästvälfärd blir del i horsetech-tjänsten

SamarbeteHorse Tech-bolaget Ridesum ger utrymme för den nystartade ideella organisationen FairRide Sweden i sina plattformar. ”När jag läste om initiativet kände jag – äntligen detta har jag väntat på ska hända” säger Ridesums vd och medgrundare Karin Lindell.

Hästvälfärd blir del i horsetech-tjänsten
Horsetech-företaget Ridesum upplåter en del av sina plattformar till nystartade organisationen FairRide Sweden. Foto: Ridesum

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Ridsport har tidigare berättat om den nya ideella föreningen FairRide Sweden, som startade via Facebookgruppen ”Stoppa hästvåldet – Rädda ridsporten” efter att nyheten om våldsamma metoder i ett svenskt utbildningsstall publicerades i slutet av förra året.

  FairRide Sweden vill lansera en certifiering som kan knyta ihop hästföretagare och anläggningar som garanterar att de arbetar med hästvälfärd. Certifieringen bygger på att näringsidkare intygar att de följer djurvälfärdsreglerna och att anställda inte begränsas i sin rätt att uttala sig om de ser brott mot hästvälfärden, liksom att anläggningen ska vara öppen och redo att ta emot kunder och hästägare när som helst.

  Öppnar plattformen

  Nu verkar FairRide har fått en horsetech-partner som underlättar planerna. Karin Lindell, vd och medgrundare av Ridesum berättar om det nya samarbetet:

  – När jag läste om det, kände jag direkt, äntligen! Vi på Ridesum är ju ett horsetech-bolag som själva naturligtvis har diskuterat hästvälfärdsfrågor, hur ska vi kunna förbättra och även säkerställa att våra aktörer arbetar på ett bra sätt när det gäller hästvälfärd, säger hon.

  Samarbetet innebär att plattformen, där 5 000 tränare och 50 000 ryttare världen över är registrerade, hjälper till att föra fram FairRide Swedens certifieringsmodell i nyhetsbrev och på sajten. Enligt Lindell kan det också medföra att de tränare och experter som har den framtida certifieringen från FairRide Sweden lyfts fram extra mycket.

  – FairRide Sweden behöver synas så mycket som möjligt för att kunna nå ut. Vi öppnar våra kanaler för att hjälpa dem att synas, få dem att öka antalet medlemmar och därmed ännu bredare nå ut med sitt budskap, säger Karin Lindell och fortsätter:

  – De avarter vi nu sett hos elitryttare och på stora arenor gör att vår sport får svårt att fungera i samhället. Det är dags att vi alla rannsakar oss själva och ser vad vi kan förbättra. Folk undrar med rätta vad vi håller på med, trots att det troligtvis handlar om långt ifrån bredden. Vi som vanligt hästfolk behöver gå samman och tydliggöra att misshandel och felaktig träning inte är en del av den sport som vi känner och det här samarbetet tror jag verkligen kommer att hjälpa till med det, säger Karin Lindell.

  Hur säkerställer ni att tränare som inte värnar hästvälfärd och öppenhet inte finns hos er?

  – Ridesum är en öppen plattform för alla inom hästnäringen. Att ha en gemensam certifiering för alla länder är inte gångbart, det skiljer sig för mycket mellan länderna. Vi har däremot redan nu ett visselblåsarsystem där medlemmar kan rapportera avvikande händelser eller tipsa. Plattformen blir också självsanerande, de tränare eller experter som medlemmarna inte är nöjda med får heller inga bokningar, säger Lindell.

  Monter på GHS

  Camilla Eldh, C-tränare, hästutbildare och hovslagare är en av grundarna till FairRide Sweden.

  Camilla Eldh Klar
  Camilla Eldh är en av initiativtagarna till Fair Ride Sweden.

  – Vi är oerhört tacksamma och glada att Ridesum går in och stöttar oss så att vi kan nå ut till så pass många både näringsidkare och privatpersoner. Just nu förstör delar av eliten för alla oss inom ridsporten och det är viktigt att alla vi andra nu går samman, för ökat hästvälfärd och för att faktiskt få fortsätta utöva vår sport, säger Camilla Eldh.

  FairRide Sweden kommer även vara med på GHS.

  -Vi blev kontaktade av EuroHorse som har gått in och sponsrat vår organisation med en monter inne på mässan. Jag hoppas att så många som möjligt passar på att besöka oss där, säger Camilla Eldh.

  Ridsport digital

  99:- i månaden