FoderTill skillnad från många tillskott har jäst figurerat i studier. Men går det att rekommendera rakt av till hästar?
Jäst som tillskott – det visar studierna

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Behöver du lägga till protein i din hästs foderstat? En del foderrådgivare rekommenderar foderjäst. Och just kring hästar och jäst har det gjorts flera studier.
Jäst är en proteinkälla och kan öka upptaget av andra näringsämnen. Om du till exempel vill ge organiskt selen är det bra att göra det med jäst som bärsubstans. Jäst innehåller även B-vitaminer, mineraler som selen, zink och krom, plus ett antal aminosyror.
Bryggerijäst kan ses som ett svenskt alternativ till soja, eftersom den innehåller mycket protein. Foderjäst innehåller torkad bryggerijäst, vetemjöl och kalkstensmjöl, vilket gör jästen mer utspädd.
Fakta
Det är jäst
Jäst är en encellig svamp består av vatten, protein, kolhydrater, fett, mineralämnen och vitaminer. För att jästcellerna ska utvecklas matas de med melass, syre, kväve, vitaminer och andra näringsämnen.
Det tar en vecka att producera 150 000 kilo jäst, och då startar man med 10 milligram jästceller som knoppar av sig och blir flera.
Studiernas resultat
En studie har visat att jäst ökar den fibernedbrytande kapaciteten. Andra studier har visat att jäst kan hjälpa hästen när den fått stora givor av spannmål genom att minska förändringar i pH och mjölksyra. Ytterligare forskning har pekat på att unghästar genom att äta jäst lättare kan ta upp kalcium, fosfor och zink.
En studie visade att avvanda föl ökade i vikt och höjd mer än de som inte fick jäst, medan en annan studie inte stödjer det påståendet. Ytterligare forskning visar att äldre hästars muskelskador snabbare läker med hjälp av jäst, som innehåller polyfenoler, en antioxidant, i fodret. Antalet kliniska försök är dock förhållandevis få.
Olika sorters probiotika
Jäst kan räknas till probiotika, enligt WHO ”levande mikroorganismer som, när de administreras i adekvata mängder, ger en gynnsam hälsoeffekt”. Som probiotika räknas också lactobacillus, bifidobacterium och enterococci. Men de senare är inte väl beforskade för häst. När vi pratar om jäst i den här artikeln är det Saccharomyces cerevisiae vi talar om, en sorts jäst dit både bakjäst och bryggjäst räknas.
I sin översiktsstudie om probiotika till häst, gjord vid SLU, skriver veterinären Julia Stenius:
”Det verkar finnas viss evidens för att tillskott av jäst ger bättre foderutnyttjande samt skydd mot stärkelseinducerade tarmstörningar”.
Vidare skriver Julia Stenius att behandling med probiotika i allmänhet är ansett som riskfritt, kostnadseffektivt och enkelt, men ”med dagens evidensläge kan man inte rekommendera någon probiotika för behandling av sjukdom på häst”.
Källor: Hästsverige.se, Margareta Bendroth (från tidigare artikel), Probiotika till häst. Fungerar det? Julia Stenius, Kronjäst, Råd & Rön samt ett antal vetenskapliga artiklar.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 13/2024.
Följ Ridsport på