Sport
5 april 17:54
Ridsportplus

Katie Sundin Brumpton: ”Så avlar vi fram våra egna tävlingshästar”

Icehorse FestivalHon red VM på den egna uppfödningen Depill från Fögruhlíð, nu har Katie Sundin Brumpton ytterligare en egen uppfödning på gång upp i klasserna.

Katie Sundin Brumpton: ”Så avlar vi fram våra egna tävlingshästar”
Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Att köpa sig en tävlingshäst för de högre klasserna är ingen billig historia. Många drömmer därför om att föda upp sig egna stjärnor. Finska Katie Sundin Brumpton är baserad i Sverige och 2023 red hon VM på den egna uppfödningen Depill från Fögruhlíð (f-12, e Smári från Askagården, u Aleiga från Ekeby).

  Till IceHorse Festival har hon dock med sig en annan av sina uppfödningar: Kolbeinn från Fögruhlíð (f -17, e Máni frá Hvoli, u Ösp frá Kálfholti).

  Den svarta hingsten startade i futurityklass på Elmia under hösten men gör sin första tävlingssäsong i år. Något han startat med bravur med att kvala till SM på sin först tävling som var på Sundabakki för några veckor sedan.
  – Planen då var egentligen bara att ta ut honom för att se hur han skulle reagera och träna på att vara en tävlingshäst. Men det gick över förväntan, vilket var otroligt roligt. Han är så naturlig och fin. Han verkar trivas jättebra med att visa upp sig.

  Fick mer och mer självförtroende

  På Icehorse Festival är det F2 som gäller, i klassen rider man uttagningen i grupp istället för enskilt som i F1.

  – Jag red ju honom i en unghästklass förra hösten på Elmia. Första gången. Då tyckte han att det var lite läskigt att vara inomhus och ha publiken så nära inpå. Så jag tänkte att det var väldigt bra skola att komma hit och då ta F2 istället då det är lite andra på banan som kan ge honom lite mer trygghet.

  Ekipaget tog sig till en b-final med 5,90. Kolbeinn hade lite svårt att slappna av i skritten och efter första passläggningen visade han tydligt att han visste vad han skulle göra.
  – Han fick mer och mer självförtroende varv efter varv. Först var det väldigt läskigt och i slutet tyckte han att han var jättecool. Så det var jättekul, skrattar Katie Sundin Brumpton.

  Noggrant urval

  Men hur lyckas man egentligen föda upp sina egna tävlingshästar? Katie Sundin Brumpton tror på noggrann selektion men också en gnutta tur.
  – Vi har nog haft tur.  Stona vi använder i avel måste vara i första klass och minst ha startat på SM. Vi har våra fantastiska avelsston Blíða frá Fögruhlíð, Ösp frá Kalfhólti, Drós frá Kuuma som vi har tävlat på och de har varit drömhästar för oss att rida på. Så har vi haft ett väldigt tydlig avelsmål för vad vi är ute efter i hästarna, säger hon och tillägger:
  – Och sen att kunnat blanda stona med våra egna hingstar eller sådana hingstar som vi känner väl, det gör att vi ändå kan vara ganska säkra på vad som nedärvs. Hon berättar att deras, hennes och hennes man Daniel Sundin Brumptons, avelsmål är att få fram tävlingshästar som har lätt för sig.
  – De ska vara fina i lynnet, bra huvud, lagom villiga och bara jämnstarka och de får gärna vara femgångare.

  Varför tycker ni det är viktigt att de är femgångare?
  – För att vi tycker det är väldigt roligt att rida pass. Men vi har femgångshästar som vi också rider som fyrgångshästar. Det gör liksom ingenting. Ingen av oss, jag eller Daniel, tycker att det är jätteroligt med rena fyrgångare. Vi vill att de ska ha lätt för tölt.

  Hur avlar man hästar för sporten idag?

  – Det krävs otroligt jämna hästar. De måste ha jämnstarka gångarter. De måste ha ett väldigt bra huvud. Det lönar sig inte idag att ha spända hästar eller de får heller inte ha en eller två gångarter som är lite sämre. Utan det är otroligt stark nivå på hästar nu för tiden. Helst måste måste de också vara lite vackra att se på.

  Ridsport digital

  99:- i månaden