Veterinärt
26 mars 06:20

Kraftig ökning av hältor som är ridrelaterade

#stoppahältanKampanjen Stoppa hältan gav effekt de första åren, men nu ökar antalet hältor markant.

Kraftig ökning av hältor som är ridrelaterade
Det ökande tävlandet med islandshästar kan vara en orsak till att hältorna ökar. Genrebild. Foto: iStock

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

I december 2017 lanserade Agria kunskapskampanjen #stoppahältan med syftet att öka kunskapen hos ryttare och hästägare för att minska antalet hältor.

När kampanjen summeras efter sju år visar det sig att antalet ridrelaterade hältor ökat med 34 procent sedan kampanjstarten.

– Vi såg en liten nedgång i skadestatistik mellan åren 2021 och 2022, men sedan tog det fart igen, säger Anette Graf, hästveterinär på Agria.

Mer tävlande kan vara en förklaring

När det gäller islandshästar tror Anette Graf att det finns flera lika förklaringar till ökningen av ridrelaterade hältor.
– Dels så tränas och tävlas det mer med islandshästar nu mot tidigare, då fler skaffade islandshäst som familjehäst eller för turridning. Den mer moderna sportiga islandshästen har en annan exteriör än den gamla modellen med lite kortare bredare rygg, låg ansatt hals, men kanske mindre flashiga gångarter.
– Även hos islandshästar är farten  en riskfaktor framför allt för gaffelbandsskador. I princip ser vi samma typer av hältor, nack- rygg och SI-ledsproblem som i övriga discipliner. Däremot ser vi inte lika mycket spatt som tidigare. Förr kunde man nästan alltid förlita sig på att det var spatt om en islandshäst kom in med en bakbenshälta, så är det definitivt inte nu för tiden.

Anettegraf
Anette Graf, veterinär på Agria.

Anette Graaf vill ändå inte se kampanjen #stoppahältan som ett misslyckande.
– Vi ser till exempel att hästägare oftare åker till veterinären med ridbarhetsproblem än väntar tills de ser en tydlig hälta. Det ökade antalet hältor kan också vara en följd av att veterinärer är bättre på att hitta avvikelser och ställa diagnos. Samtidigt som det finns fler verktyg för veterinärer att använda så hittar vi mer, på gott och ont, då en del fynd kan vara svårtolkade och leda till överbehandling.

Men vad säger det om oss som ryttare och hästägare att vi rider våra hästar halta?
– Att det finns saker vi inte riktigt förstår. Vi älskar våra hästar, men vi saknar självinsikt. Hur vet du att din häst inte går i hyperflexion när du rider? Och sitsen, som är extremt viktig för hästen. Vi måste lägga mer fokus på ryttaren, för om du inte rider hästen i balans bryter du ner den i stället för att bygga upp den.

Anette Graf brukar ta upp 3 F när hon är ute och föreläser.
– Det första är förväntningar. Överensstämmer mina förväntningar med verkligheten? Är de på rätt nivå?
– Det andra är förberedelser. Oavsett disciplin och nivå måste hästen förberedas både fysiskt och mentalt för det arbete som hästen förväntas utföra. Om jag så bara har målet att motionsrida min häst i skogen så måste även den hästen ha tillräcklig styrka och kondition för att orka bära mig.
– Det tredje är förutsättningar. Har jag tid att lägga på ridningen just nu eller är det något annat som upptar min tid? Har jag rätt individ med rätta förutsättningar för att möta mina förväntningar?

En folksjukdom

Hältor vanligaste diagnosen

Hältor är i särklass den vanligaste diagnosen och står för mer än 50 procent av alla skador på häst, enligt skadestatistik från Agria, och kan betraktas som en folksjukdom hos våra hästar. Det är också en vanlig anledning till att hästar avlivas i förtid. Den mest drabbade hästen är mellan 7–15 år och används framför allt inom ridsporten. Alla typer av raser och storlekar drabbas.

I kunskapsprojektet #stoppahältan ligger fokus på tre områden som har stor inverkan på hästens hållbarhet och där ryttaren har goda möjligheter att minska hältor och därmed påverka hästens hälsa:

  1. Träna hästen utifrån dess förutsättningar och ge tillräckligt med tid för fysisk likväl som mental anpassning.
  2. Variera din träning, underlag och intensitet i kombination med återhämtning och vila.
  3. Ge hästen förutsättningar att röra sig i balans under ryttare.

Källa: Agria

Expandera

Hur kan man veta att en hälta är ridrelaterad?
– Det är när det finns symtom från flera ben, och det dessutom ger smärta från rygg och nacke. Så fort du ser en hälta på mer än ett ben, kan du utgå från att hästen inte halkat i hagen, men som ryttare vill man inte gärna se den sanningen.
– Men har du återkommande problem, till exempelvis dubbelsidig kotledsinflammation, då är det något i dina förberedelser som är fel. Kanske har du fel förväntningar och/eller fel förutsättningar.

Så hur allvarligt är det med dessa hältor om man ser till diskussionen om hästar ska ridas överhuvudtaget?
– Jag ser inte ett allmänt ridförbud som något överhängande hot, men att vissa saker måste förändras. Vi måste ta till oss nya rön, framför allt gällande hästars inlärningsteori och beteende. Stanna upp och reflektera i de fall din häst inte fungerar, säger Anette Graf.

Just nu! Ridsport Island digital

49:-TVÅ månader