Sport
5 juni 06:21
Ridsportplus

Kraftur SM-kval: Johanna Berg gjorde comeback med nyförvärvet Losti

Nivå 2När Kraftur anordnade SM-kval på Timrå Ridstadion under helgen var Johanna Berg en av de ryttare som nådde över kvalgränsen. Johannas tillbakakomst på banan blev också tävlingsdebuten med nytillskottet Losti frá Reykjavik.

Kraftur SM-kval: Johanna Berg gjorde comeback med nyförvärvet Losti
Johanna Berg och Losti frá Reykjavik fick 6-5-7,0 för båda töltmomenten i V1 under söndagen. Foto: Myreddunpinto/Emelie Bergdahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Johanna Berg som senast tog SM-brons 2015 är för de flesta ett bekant namn både som islandshästprofil med både NM- och VM-medaljer i bagaget, men även som youtuber. De senaste åren har Johanna lyst med sin frånvaro från tävlingsbanan, men nu finns återigen en tävlingshäst i Johannas ägo – Losti frá Reykjavik (f -13, e Toppur frá Auðsholtshjáleigu, u Girnd frá Grund II)

– Jag har alltid tyckt att Losti är en fantastisk fyrgångshäst, och det är precis det jag vill ha. Jag älskar att tävla fyrgång, berättar Johanna som nyligen köpte Losti av mamma Maria Berg.

Redan 2021 fastnade Johanna för Losti, men livssituationen var inte rätt. Sedan Johanna flyttat till familjens gård för ett år sedan har hon hunnit bli mamma i mitten av mars – och nu även hästägare.

– Det var mer rätt läge i livet nu, så när mamma frågade om jag ville köpa honom blev det så. Det är också roligt att han blir kvar i familjen och att mamma, som tränat honom i två år, kan fortsätta coacha oss.    

När ekipaget äntrade tävlingsbanan red de V1 som de förblev obesegrade i. Efter lördagens ritt på 6,533 höjde de sig ytterligare under söndagen och satte sitt första SM-kval på 6,833.

– Jag hade en bra känsla i helgen, det känns som att jag hittar mer och mer knappar varje gång jag rider honom. Innan tävlingen hade jag hunnit rida honom ungefär åtta gånger, skrattar Johanna som konstaterar att det är viktigt att ta hänsyn till att de ännu inte känner varandra.

Långsiktigt är siktet inställt på att återigen rida mästerskap, men hur det blir i år låter Johanna vara osagt.

– Det är ett tag kvar till SM, vi får se vad som händer. Jag sätter inga krav på mig själv utan tar det som det kommer. Huvudsaken är att det är kul, det känns jättebra utan krav.
– Jag kör på så länge det är kul och inte krockar med film och Youtube, som är prio.

Jack Eriksson ägde T2

Det var inte många hundradelar som skiljde toppen åt i F1 under lördagens tävlingar – Dagbjört Hrund Hjaltadottir knep segern med Hekla frá Laugarbökkum (f -11, e Barði frá Laugarbökkum, u Hildur frá Höfða) på 5,533 mot andraplacerade Joanna Sätters 5,5 i sadeln på Krans frá Blesastöðum 1A (f -12, e Toppur frá Auðsholtshjáleigu, u Blúnda frá Kílhrauni).

Näst efter Johanna Berg och Losti i V1 gick Elin Nilsson och Þokkadís frá Selfossi (f -14, e Skýr frá Skálakoti, u Dropadís frá Miðey) ut med sina 6,2.

Kristofer Berg var ensam om att starta P2 och klockan stannade på 10,56 sekunder i sadeln på Framför frá Helgatúni (f -12, e Ómur frá Kvistum, u Nótt frá Hvítárholti). I stilpass var det däremot Annah Tärnström och Hjálp frá Ármóti (f -08, e Ás frá Ármóti, u Duld frá Rauðuskriðu) som vann under lördagen.

I T1 såg Elin Nilsson och Þokkadís frá Selfossi till att toppa resultatlistan när de gick ut på 6,567. Därefter kom Emma De Carro och Vakandi från Juse (f -11, e Vaki från Österåker, u Villimey från Grindtorp) på en andra plats med sina 6,167.

I T2 tog Jack Eriksson för sig tillsammans med Milla från Ammor (f -07, e Dökkvi frá Mosfelli, u Mynta från Bergshill) och vann klassen på 7,433. Andraplatsen gick återigen till Emma de Carro, denna gång i sadeln på Aría frá Þjóðólfshaga 1 (f -13, e Arion frá Eystra-Fróðholti, u Nift frá Lækjamóti) och med poängen 6,233.

Likartade resultatlistor

Många resultatlistor från lördagen blev snarlika mot de som växte fram under söndagen. I F1 räckte söndagens ritt hela vägen upp i ledning för Joanna Sätter och Krans frá Blesastöðum 1A på 5,764 med god marginal, före Nathalie Wallgren med Hátíð från Horshaga (f -11, e Ími från Lindeberg, u Hástíg frá Vatnsleysu) på poängen 4,233.

Precis som att Johanna Berg förblev i toppen av resultatlistan i V1 behöll Elin Nilsson och Þokkadís frá Selfossi sin andra plats, med samma poäng som under lördagen – 6,2.

Återigen var Kristofer Berg ensam om att starta i P2. Den här gången på 9,73 sekunder tillsammans med Framför frá Helgatúni. Segern i stilpass gick under söndagen till Joanna Sätter och Krans frá Blesastöðum 1A.

I T1 var det My Silfwer som slog till med segerritten på 6,233 tillsammans med Víkingur frá Neðri-Mýrum (f -13, e Hágangur frá Narfastöðum, u Trú frá Neðra-Seli). Emma De Carro och Vakandi från Juse behöll sin andraplats på 6,167.

Andraplatsen blev även Emma De Carros i T2 med Aría frá Þjóðólfshaga 1 på 6,067, vilket gav utrymme till Agnes Hyllander att vinna klassen på 6,1 tillsammans med Glæsir från Lönneberga (f -09, e Dynjandi frá Hákoti, u Ida från Lönneberga).

Ridsport digital

99:- i månaden